• 9.371.852 stemmen

Geregisseerd door: Guido Salvini

Met onder meer: Gino Cervi, Anna Magnani en Rina Morelli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Quartetto Pazzo

Een dag uit het leven van twee stellen in één huis. Elena en Monica zijn zusters. Elena is een rijke vrouw die een butler in huis heeft. Het hele verhaal speelt zich in dat huis af. Monica is verloofd met Filippo en zal met deze rechtschapen man trouwen. Toch is zij bang om te trouwen en aldus een minnaar kwijt te raken, om er een echtgenoot voor in de plaats te krijgen. De zakenman Robert maakt Elena al jaren het hof, en is haar minnaar. Hij wil van zijn vrouw scheiden en met Elena trouwen.

Er bestaan er gelukkig zeer weinig van : films met een door een ander gedubde Magnani....ja, dat lezen jullie goed. Waarom in hemelsnaam hier wel ? Welnu : het grietje dat de rol in het homonieme stuk speelde was schijnbaar te ongekend, en werd vervangen door Magnani. Aangezien ze echter een burgerlijk personage moest vertolken, vond men haar volks Romeinse accent dan weer ongeschikt voor haar burgertrutrol hier, en besloot men over te gaan tot dit onzalige procedé.

Slechts 1 van de moeilijkheden tijdens het maken van de film, die ietwat hinderlijk werd onderbroken door een gebeurtenis die we nu kennen als WO 2. De productie werd meermaals stilgelegd, de opnames waren clandestien en geregisseerd werd door diegenen die toevallig in de buurt waren, meestentijds was dat schijnbaar de ongekende Salvini.

Dat het hier een verfilmd toneelstuk betreft ziet meteen een kind, dat het zich hier handelt om een boulevardtoneelvariant is ook al snel duidelijk. Is ook geheel gefilmd als een soort toneelregistratie, met welgeteld 30 seconden in de tuin van huize Elena- Magnani, waar de film integraal speelt. Het stuk werd geschreven door ene Ernst Eklund... wie ? Geen idee verder.

Wat de inhoud betreft : voor zover ik hem überhaupt begrijp kan ik niet zeggen dat ik het geheel eens ben met de synopsis : wie Robert is weet ik niet, er is wel een Roberto/ Cervi- die jullie ook kennen uit don Camillo- maar die is in feite al jarenlang officieus gescheiden van Elena/ Magnani, laat staan dat ze minnaars zouden zijn. Hij wil van haar af, zij wil hem terug en zo ontstaat het menage à quatre- of cinq als je de valet meetelt- waar de gehele speelduur mee wordt gevuld.

Morelli neemt zoals u al vermoedde de rol van Monica voor haar rekening, die bij gebrek aan beter op het punt staat in te gaan op de avances van sukkel Pippo/Stoppa- die jullie ook kennen van once upon a time in the west- vanwege zijn geld.

Na wat kluchtige verwikkelingen worden we uiteindelijk op een volstrekt nergens op slaand slot getracteerd, dat wel een toevoeging leek van katholieke censuur oid.

Ondanks de bescheiden speelduur een erg lange zit, alsof je naar een stokoude tv registratie van een stuk zit te kijken. Slechts geschikt voor de diehard Magnani tifosi/ completisten.

Voor hen is er de Italiaanse DVD zonder onderschriften, ik zou niet gokken op fansubs.