Saya-zamurai (2010)
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 17 januari 2013
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Saya-zamurai
'Saya Samurai' vertelt het verhaal over samurai Kanjuro (Nomi Takaaki), die zonder toestemming zijn clan verlaat, tezamen met zijn kleine dochtertje. We zien hoe zij al gaande naar elkaar toe trekken en de problemen die zij onderweg tegenkomen.
Nomi Kanjuro
Oryuu
Retainer
Gori Gori

Black Math
Nou, nadat Symbol me zo goed bevallen is, is dit natuurlijk de film om naar uit te kijken. Ik lees op Twitch dat de film in Japan in juni uitkomt. Voor ons zal het dus nog wel een jaartje wachten zijn.

ble582
Innemende, pythoneske nonsens. In vergelijking met Big Man Japan en Symbol ietwat "gewoontjes", maar ook deze keer is het genieten van de speelsheid en ongegeneerdheid waarmee Matsumoto de ene melige grap na de andere serveert.

Black Math
Ik had al wel het idee dat het moeilijk zou zijn om Symbol te evenaren, laat staan te overtreffen, maar toch viel dit best wel tegen. De film begint erg sterk met de scènes waarin de hoofdpersoon aangevallen wordt, ziet er stilistisch erg goed uit, maar daarna zakt de film ver terug. Het ziet er wel allemaal verzorgt uit, maar speciaal is het niet.
Ik kon ook niet zeggen dat ik het echt grappig vond, al kan dat ook gezegd worden van Symbol. Echter, die film heeft als grote kracht het constante "what the fuck" gevoel wat hier totaal lijkt te ontbreken.Het voelt allemaal veel conventioneler aan in vergelijking met Matsumoto's vorige twee films. De taferelen hier brengen me in ieder geval niet aan het lachen, het is hooguit bij tijd en wijle aandoenlijk. Tel daar een bijzonder flauw einde bij op en ik heb na de nieuwe Shinkai en Hans Teeuwen een derde teleurstelling in korte tijd te pakken. 2,5*.

beavis
wel weer totaal geschift, maar niet prettig gestoord
lijkt in de eerste scenes een pastiche te gaan worden van jidaigeki ala 'lone wolf and cub' en 'red peony gambler', om daarna toch over te gaan tot de unieke Matsumoto stijl van, vooral fysieke, komedie. Maar zoals Black Math hierboven al zegt, blijft het toch allemaal ook vrij conventioneel en is de komedie niet grappig.
Heb redelijk wat Japanse films gezien, ook komedies, maar toch zou ik niet echt kunnen zeggen of dit hier ook 'niet-grappig' bedoeld is (zoals Jared Hess en Wes Anderson dat zo briljant doen, zodat het een soort meta-komedie wordt zeg maar, een gevoel dat ik bij Big Man Japan wel kreeg) of dat Japanse zalen hier werkelijk dubbel van zouden kunnen liggen...
geen geweldige film dus, maar het blijft bijzonder en heb me er toch wel mee vermaakt eigenlijk

Lekker.
Het superweirde is er duidelijk vanaf in deze film, Matsumoto gaat hier Kitano's Zatoichi een beetje achterna, maar dan wel met duidelijk meer aandacht voor de humor. Het resultaat is een aangenaam, warm en aandoenlijk filmpje.
Wat Matsumoto nog niet kwijt is, is z'n gevoel voor humor. Nog steeds heerlijk droog, vooral door het geweldige werk van Nomi komt het hier uitzonderlijk goed tot z'n recht. De humor in het verhaal is zelden grappig, maar omdat het zo droog gebracht wordt valt het allemaal erg goed te behappen.
Blijft toch zijn sterktepunt, ken geen regisseur die droger met de humor in z'n film omgaat. Visueel is het mooi, ietwat traditioneel maar wel kwaliteitsvol afgewerkt, hetzelfde kan van de soundtrack gezegd worden. Aanrader dus.
4.0* en een uitgebreide review

breedbeeld
Was een tijd geleden dat ik een samurai film gezien had , kwam deze tegen en wist niet wat er precies komen zou.
In elk geval anders dan ik eerder gezien heb . Begon al zeer boeiend en dat bleef het. Heb ook behoorlijk kunnen lachen om diverse scenes. Acting van pa en dochter was prima .
Mooi eind ook, dacht ik. Maar dan komt er nog een stukje, wat ik Chinese pathetiek noem, achteraan en dat bedierf het voor mij een beetje. Was zo in de stemming om weer eens een viertje uit te delen. Maar zeker een dikke aanrader en ben nieuwsgierig geworden naar eerder werk van Matsumoto.

Menno
zeer teleurstellend. hier een daar een sneue grap die het niveau evenaart van de vroegere snip & snap revue. het scenario heeft een simpele en klinkklare vertelstructuur: lukt het de hoofdpersoon om binnen het tijdsslot het prinsje aan het lachen te krijgen. deze simpele, maar krachtige vertelstructuur maakt dat je de film waarschijnlijk tot het einde uit gaat zitten (om daar teleurstelling numero zoveel te verwerken).
sushi is lekker. Maar het moet wel goed gemaakt worden

Vanaf 17 januari 2013 in de bioscoop (De Filmfreak)

Mochizuki Rokuro
In de bios? Niet op DVD? Die zal dan wel later volgen.
Sommige releases en data ervan zijn nauwelijks te volgen. Een film uit 2010!

Ik zal het wel even navragen. De NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) geeft de release in haar digitale systeem aan, maar in het verleden is er ook wel eens een dvd-release tussen gekomen, wat niet stond aangegeven.

Zou toch wel zuur zijn. Dit als eerste release van Matsumoto. Wanneer kan ik Symbol eindelijk een keer aanschaffen?

Ik heb bevestigd gekregen dat het om een bioscooprelease gaat (filmhuiscircuit).

Mochizuki Rokuro
Dank. Zeker teveel geld overgehouden aan Intouchables ?
Of positief: mooi dat als er geld binnenkomt dat wordt geïnvesteerd in moeilijker te verkrijgen en te bekijken films.
Al vraag ik me af of dit dan de goede keuze is. Ik denk dat de door Melkweg (of was het Maastricht? - Verhoeven help me out) gedistribueerde Symbol toch redelijk wat publiek heeft getrokken.

Ik bedoel inderdaad een lokale release, die Da-Nihonjin DVD heb ik gewoon zelf liggen (uiteraard).
Edit: zie dat je het zelf ook al doorhad

wolfmanrene
Dank. Zeker teveel geld overgehouden aan Intouchables ?

Ipv Verhoeven: Symbol is gedistribueerd door Filmhuis Lumière, Maastricht inderdaad. Filmfreak brengt ze nu alle drie op dvd uit, en Scabbard Samurai zelf eerst theatrical. En in EYE zijn ze alle drie op doek te zien in periode 17-30 januari.

Nomak
De hele film verwacht je dat alles wel goed komt en dat die prins natuurlijk de laatste dag wel zal lachen. Maar neen, het einde is veel beter en helemaal niet cliché. Wat een geweldig einde als de hoofdpersoon tegen alle verwachtingen in laat zien dat hij een echte samoerai is en voor een eervolle en waardige dood kiest.

Redlop
Na het geslaagde Symbol een beduidend minder geslaagde film van Matsumoto. Ik deel de mening van de volgevreten prins: ik kon er ook zelfs niet om glimlachen.

Flauwe humor, maar heel droog en met een mooi en maf gevoel voor timing en herhaling gebracht En met een interessant einde dat de tegelijk sentimenteel is en de film ook wel in een ander perspectief zet. Daardoor toch wel wat meer dan een Japanse samuraifamiliekomedie (er zaten bij bij mij twee jonge kinderen in de zaal die het het grappigst vonden van allemaal). Verre van perfect, maar interessant genoeg om de twee vorige films in te gaan halen.

Malick
Wat een vooruitzicht.
(Hoewel als je de kans krijgt om Big Man Japan en Symbol op het witte doek te gaan zien dan zou ik dat met beiden handen aangrijpen. Met het (juiste) publiek vind ik de films beter werken.)

Nomak
De dvd-release zou 5 maart zijn geweest. Vraag me af wanneer de film dan eindelijk in de winkels ligt. Nog nergens te vinden, staat wel in het systeem zeggen ze, maar is nog niet geleverd. Niet de eerste keer dat dit gebeurt met Lumière, hopelijk hoeven we nu niet zo lang te wachten als destijds met Maboroshi.

Mochizuki Rokuro
Ik heb hem al een maandje in de kast staan, dus die releasedatum klopt wel.
Bij Boudisque hadden ze 'm voor me achtergehouden, dus ik heb niet echt hoeven zoeken. Maar heb hem bij de Media Markt ook al gezien (2 euro goedkoper) - net als de andere twee delen.

En het is niet Luimiere maar Filmfreak die deze doet.

Nomak
Vreemd, ben al in een aantal winkels gaan zien en daar hadden ze hem niet. Eergisteren nog in twee winkels gevraagd en daar waren ze nog aan het wachten op de release. Ze konden hem wel terugvinden in de computer.
En het is niet Luimiere maar Filmfreak die deze doet.
Dat ik me zo vergis.

Hoewel de film betiteld staat als een komedie vond ik het eigenlijk ook wel wat weghebben van een drama. Vandaar dat het toch eigenlijk meer een Komedie / Drama is i.p.v. alleen komedie. Hoewel er eigenlijk niet echt veel te lachen valt (hooguit glimlachen), zit het verhaal wel leuk in elkaar en zit het met de uitvoering (o.a. visueel) ook wel goed. Ook wist het verhaal me te boeien en was ik benieuwd naar de afloop. Van de cast heb ik eerlijk gezegd nooit van gehoord, maar ze deden het wel leuk en goed en dan met name dat kleine meisje Sea Kumada die ik wel overtuigend vond spelen. Het laatste gedeelte (ook best heftig en had ik eigenlijk niet verwacht) van de film vond ik best ontroerend en ook goed.
"Gij zult seppuku plegen"

Baggerman
De eerste film van Matsumoto die me tegenvalt, maar nog steeds qua uitvoering ruim voldoende. Erg droge humor, die bij mij maar zelden werkte. Op een gegeven moment werd het geheel voor mij toch meer Saaie-samoerai in plaats van Saya-zamurai; veel te repetitief!
Het einde is dan wel weer verrassend.

Movsin
Wellicht ligt het gevoel voor humor in het Oosten anders dan bij ons, maar eigenlijk zou ik in de plaats van de kroonprinses ook niet gelachen hebben.
Meer nog, na de eerste essay sloeg me de paniek om het hart uit vrees dat er nog 29 zouden volgen...
Maar dan komt het meisje meer en meer op de voorgrond en de film krijgt ineens meer betekenis en gevoel, de mise en scène gaat meer bekoren, net als de personages die elke een signifikante rol gaan spelen en uiteindelijk zit ge geboeid te kijken.
Film over een afstandelijke overheid, commentaarzieke entourages en de mens die in zijn zwakte toch warmte en geluk kan brengen.
Zeldzame komedie waar even kan worden over nagedacht.

Fisico (moderator films)
Erg fijne Matsumoto! Een Samurai film zoals ik ze nog niet eerder zag met een sterk humoristische inslag. Even was het vrezen voor een repetitief plot, maar dat viel best mee met de schwung die gegeven werd aan het verhaal. Ik vond de humor wel aanslaan.
Prima casting ook met de onfortuinlijke zwaardloze Samurai en diens bazige doch aandoenlijke dochter. Beetje theatraal geacteerd bij momenten, maar vond het niet storend. Een film die toch meer warmte uitstraalt dan gedacht, zeker naar het einde toe. Het voorspelbare einde kwam er dan toch niet en dat is toch een pluspunt.

'Monk' verdwijnt ondanks populariteit weer van Netflix, Kijkers van de leg door expliciete scène in 'The White Lotus' | MovieMeter Recap

Brady Corbet zag geen cent voor 'The Brutalist': 'We moesten leven op loon van drie jaar geleden'

Christopher Nolan cast Matt Damon in de titelrol van zijn nieuwe film 'The Odyssey'

'Peaky Blinders'-maker Steven Knight heeft heugelijk nieuws voor fans van de hitserie: 'De wereld gaat verder na de Netflix-film'
Social media
- Registreer |