• 9.370.379 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Carlo Ludovico Bragaglia

Met onder meer: Alberto Rabagliati, María Mercader en Anna Magnani

Plot La Vita È Bella

Een edelman is depressief, ontgoocheld en levensmoe. Hij besluit er een einde aan te maken en daartoe neemt hij een wetenschapper in de arm. Die wil hem een gevaarlijk serum laten innemen, maar als de edelman eenmaal oog in oog staat met de dood, ziet hij toch maar van zelfmoord af.

Wereldhistorische ironie: terwijl de gaskamers en verbrandingsovens op volle toeren draaiden werd er dus al een film met deze verder voor de hand liggende titel gemaakt, Benigni zal hem wel kennen. Capra ook, misschien, vanwege die zelfmoord of toch maar niet idee...maar de gelijkenis in titel en thema zal wel iets te vaag zijn.

Enfin, wat onnozele klucht met een duidelijke moraal die des te absurder overkomt als je bedenkt dat je anno 1943 niet echt je best hoefde te doen om dit aardse tranendal te verlaten. Escapisme in optima forma in oorlogstijd.

Dat gezegd hebbende: ik heb me nog wel enigszins vermaakt met dit niemendalletje, mede dankzij enkele grote namen in de cast. Rabagliati was en is gekender als zanger en treedt ook in die hoedanigheid op o.a. met het titellied, net als Magnani trouwens, die hier een hysterische diva speelt en de niet erg op haar gelijkende zus van Mercader, een proto-feministe die zich al snel ontwikelt tot love-interest van markies Rabagliati de zelfmoordadept. Magnani moet het doen met de attenties van clown Campanini, toendertijd een gekende komiek. Om de cast af te ronden is er nog Riento als zwerver Matteo. Dat laatste klinkt vreemd want zoals iedereen weet zijn er in totalitaire regimes officieel geen zwervers, maar hier betreft het een onverbeterlijk werkschuwe a-sociaal, snap je.

Dit alles wordt besloten met een absurde plottwist die in een giallo niet zou misstaan en de moraal er nog dikker oplegt.