• 9.373.692 stemmen

Salem's Lot (1979)

Horror | 112 minuten / 184 minuten (uncut versie)

Genre: Horror

Speelduur: 112 minuten / 184 minuten (uncut versie)

Alternatieve titels: Blood Thirst / Salem's Lot: The Miniseries / Salem's Lot: The Movie

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: David Soul, James Mason en Lance Kerwin

Plot Salem's Lot

Een schrijver keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats, om erachter te komen dat de lokale bevolking nogal vreemd gedrag vertoont. Hij denkt dat het Marsten House, een oud huis op de top van een heuvel, er iets mee te maken heeft. Een moderne bewerking van Bram Stoker's Dracula door Stephen King.

Ben Mears

Larry Crockett

Cully Sawyer

Bonnie Saywer

Zwaar gedrocht.

Die hoofdrolspeler was echt vervelend, de effecten leken echt nergens op en veel sfeer was er niet. Enkel die antiquair was wel te pruimen.

Heb de 3 uur durende versie gezien (in twee delen) en het twee keer niet volledig wakker kunnen uitzitten. Gebeurt er weinig, en wanneer het spannend dient te worden is het eingelijk gewoon lachwekkend. Vooral die koter die op het raam krast (met krijt-op-bord geluid achter ?).

Niet aan mij besteed, dit soort goedkope horrorfilms. 1.0*

avatar van Zinema

Deze miniserie kent een aantal spannende momenten maar is helaas niet altijd even sterk. Soul en Mason ten spijt. De remake direct overslaan. Redelijk.

avatar van Halcyon

Halcyon

Net de volledige versie achter de kiezen. Was aanvankelijk een beetje bevreesd omdat die andere drie uur durende horrorfilm die gebaseerd is op Stephen Kings schrijfsels (IT) een vreselijke afknapper was. Maar m'n vrees bleek ongegrond, want de drie uur vlogen voorbij, zij het om het uur kort onderbroken met een theepauze en een plakje cake. Maar dit terzijde...

Wat ik zo goed vind aan Salem's lot is dat de boeiende personages en hun onderlinge relaties me volledig in het verhaal wisten te zuigen. Dit werd gereflecteerd in sterke dialogen die vermoedelijk (heb het boek niet gelezen dus het blijft gissen) op het conto van King te schrijven zijn. Maar Hooper maakt hier dankbaar gebruik van en bouwt langzaam maar zeker een spanningsboog op die tot het einde stand houdt. Erg traag, maar ook erg efficiënt.

Een ander pluspunt is dat het lang duurt voor de hoofdvampier in beeld komt. Dat je hier zo lang op moet wachten wordt zoals eerder gezegd perfect opgevangen door de spanningsopbouw en de interessante karakterontwikkelingen. En als dan eindelijk het moment daar is dat we als kijker de vampier te zien krijgen, schrik je je toch even rot. Slim van Hooper verder dat hij dit personage niet teveel screentime geeft, maar zo nu en dan even de verplichte enge scènes laat spelen. Hoedje af voor de make-up trouwens; ik geloof niet dat ik al ooit "mooiere" vampiers heb gezien.

Aangename verrassing. Hoera voor Hooper.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Van de week de drie uur's versie van deze film gezien en ik was onder de indruk. De film mag dan wel bijzonder saai zijn gedecoupeerd, de sfeer en setting van het stadje zijn onvervangbaar. Ik vond het vooral prettig dat dit verhaal erg dicht bij de origine van de vampierlegende komt waarbij een dorpje door de horror van een vampier net buiten de stad bedreigt wordt. Qua drama weinig overtuigend maar de enge scenes werkten erg goed. De film is creepy en bevat enkele zeer effectieve schrikscenes. De make-up van het de vampier is werkelijk formidabel. Salem's Lot is goed eng en een zeer overtuigende horror.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Matige King verfilming. Het verhaal blijft interessant, de onderlinge relaties van de personages zijn prima en er wordt redelijk geacteerd maar waar de film echt volledig in faalt is het horroraspect. Ongelofelijk amateuristische effecten die eerder op de lachspieren werken dan dat je er bang van wordt. Dat inzoomen op stilstaande beelden kon in '79 ook echt niet meer.

Het enige wat wel redelijk geslaagd was is de verschijning van Barlow, al lijkt hij compleet niet op de Barlow uit het boek. Ik benieuwd naar de verfilming uit 2004, die zal met Rutger Hauer als Barlow wel wat meer aansluiten bij het boek.

avatar van Theunissen

Deze film vroeger als jochie van een jaar of 10 gezien als miniserie (2 delen) op TV (Veronica) en vond hem toen zeer spannend en ook best eng. Vooral de scene waarbij het overleden broertje aanklopt op het raam van het andere broertje staat me nog goed voor de geest. Verhaal zat best goed in elkaar en ik vond het zeer boeiend en zoals eerder gezegd ook spannend en eng. De cast deed het overigens ook best goed.

avatar van baspls

baspls

"You'll enjoy Mr. Barlow. And he'll enjoy you."

Na lange tijd erg nieuwsgierig te zijn geweest naar Stephen King's moderne versie van Dracula dan toch maar eens gekeken. Heb de 3 uur-versie gezien en het was een erg lange zit.

De hoofdrolspelers waren niet erg bijzonder maar ik vond James Mason het wel goed doen als meneer Straker. En laten we natuurlijk niet Reggie Nalder vergeten in zijn geweldige rol als de vampier.

Het vervelende aan Salem's Lot is dat het erg lang duurt voordat de film een beetje begint. Veel bijzaken worden eigenlijk teveel belicht en er zijn naar mijn mening te weinig scènes met de vampier.

De vampier, die duidelijk is gebaseerd op Nosferatu, vond ik heel erg gaaf. Geweldig die akelige kop. De make-up is erg goed gedaan, ook de andere vampiers waren zeker niet slecht.

De muziek was prima en de beelden waren best aardig. Vooral het huis zag er erg gaaf en sfeervol uit. Wel vond ik het erg vermoeiend om naar dat vierkante aspect ratio te kijken met al die typische televisie-camerahoeken. Op dat vlak is het wel een beetje gedateerd allemaal. Als ze de film meer als speelfilm en niet als mini-serie gemaakt zouden hebben zou hij ongetwijfeld een stuk beter zijn geweest.

De film word nergens echt eng maar in het laatste uur is het best spannend en er zaten zelfs een paar schrikmomenten in. Het einde vond ik erg sterk al was het misschien een beetje gehaast.

Het concept vond ik erg sterk en ik denk dat ik King's boek maar eens op ga zoeken. De echte horror-fan zal deze toch wel gezien moeten hebben, de stukken met de vampier en die met de jongetjes die in de mist voor het raam komen vliegen waren erg tof. Alleen jammer dat het zo langdradig is allemaal.

avatar van joolstein

joolstein

Degelijke verfilming van een Stephan King boek door Tobe Hooper de maker van:

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Nu is dit meer een telefilm of miniserie aangezien de uncut versie rond de drie uur duurt. (deze ook gekeken). Het was voor mij denk ik 20 jaar geleden dat ik deze film voor het laatst had gezien, en ik moet zeggen het is nog steeds een prima film! Na ongeveer 2 uur komt dan plotseling de vampier in beeld, deze is redelijk indrukwekkend. Maar wat ik toen al vond en nu nog steeds was het slechte eind, wat een slecht in beeld gebrachte special effect was/is dat.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Nog steeds kippenvelscènes.... dat enge gezweef voor het raam. Brrrr.

Ik vond het als kind verschrikkelijk verontrustend en heb de film sindsdien nooit meer terug gezien. Tot vandaag dus.

Gelukkig is het nog steeds effectief eng. Ondanks dat de film/miniserie 3 uur duurt blijft de film erg spannend en bleef ik geboeid kijken.

Wat me wel heel erg tegenviel na al die jaren is de verschijning van de oppervampier.

Eigenlijk een beetje lachwekkend hoe die daar zo in die keuken staat.

Een ding is zeker: vannacht slaap ik met het raam dicht!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Halloween Screenings #3

Stephen King's Salem's Lot is een moderne herwerking van Dracula, en in de handen van Tobe Hooper zat een degelijke verfilming veilig. Het hele arsenaal aan vampierenclichés komt voorbij want het is echt geen origineel vampierenverhaal. Toch is dit geen onverdienstelijke film, waarvan ik de 180 minuten versie zag. Alle personages worden netjes in het verhaal betrokken, de trage opbouw is absoluut fijn ... pas na twee uur beginnen de dorpsbewoners één na één in vampieren te veranderen en ook de climax heeft nog een verrassing in petto. Salem's Lot heeft goede ouderwetse griezelmomenten die vooral fans van de oude klassiekers zullen aanspreken. Het is vooral die ambiance die men hier dient te koesteren en de erg gedateerde special effects passen er prima bij.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een klassieker binnen het horrorgenre, ingekleurd door de iconische regisseur Tobe Hooper. Salem's Lot moet afstammen van een boek dat behoorlijk wat spanning schijnt te bevatten, maar helaas is deze film al te veel ingehaald door moderne technieken. De vampiers zien er op die manier nogal bedenkelijk uit en de nachtelijke spanning en/of onveiligheid wil nergens tevoorschijn komen. Daarbij komt kijken dat Hooper er niet in slaagt om de film op inhoudelijk vlak interessant te krijgen, waardoor de vele personages die worden geïntroduceerd het tempo voornamelijk blijven remmen. Niettemin kent het geheel een aantal charmante scenes, een goed laatste uur en op z'n minst een poging om een beklijvend geheel neer te zetten. De momenten waarbij vampieren met een mistige achtergrond voor een dicht raam blijven zweven zijn doeltreffend akelig.

avatar van ibendb

ibendb

Ik kan vanuit first-hand persoonlijke ervaring bevestigen dat dit inderdaad is wat gebeurt als twee mannen samenwonen. Het zijn geen vampieren, ze zijn gewoon *flamboyant*.

Stephen King is een meester in het horrorgenre maar ook in de literatuur in het algemeen. Hij weet complexe personages te vormen en tijd te spenderen aan hun ontwikkeling, persoonlijke demonen en imperfectheden. Hij neemt er rustig de tijd voor en gaat hierin soms wel eens schaamteloos over de top maar hij weet het wel te verkopen. Dat gevoel had ik ook toen ik een paar jaar geleden zijn klassieker Salem's Lot las. Zijn take op het vampierengenre is uniek zoals alleen hij het kan doen.

De grootmeester van de horror (volgens sommigen, ik kon enkel TCSM écht goed smaken van hem, de rest is discutabel), Tobe Hooper neemt gelukkig ook zijn tijd in deze drie uur durende miniserie die kijkt als een film. Er komt amper bloed aan te pas en er wordt voornamelijk op sfeer ingezet. Toch verveelt het nooit vanwege de dialogen die vakkundig werden geschreven. Karakterontwikkeling word tijdens deze exuberante speelduur op de achtergrond gezet en dat is zonde. De echte vonk tussen acteurs slaat niet over en er wordt wat houterig gespeeld. Het is duidelijk voor TV gemaakt maar dat draagt ietwat bij aan de charme.

Horrorfans moeten lang wachten op the good stuff maar het is het wachten weldegelijk waard. De hypnotische scène met de Glick-jongen aan het raam kruipt letterlijk en figuurlijk onder je huid. De grote baddie van de hele boel, Mr. Barlow, is meesterlijk vormgegeven met degelijke make-up en uitzonderlijk efficiënte jumpscares. Veel momenten voelen wat klungelig aan en lieten mijn lachspieren eerder werken dan mijn angstspieren, als zoiets bestaat natuurlijk.