• 9.374.902 stemmen

Salem's Lot (1979)

Horror | 112 minuten / 184 minuten (uncut versie)

Genre: Horror

Speelduur: 112 minuten / 184 minuten (uncut versie)

Alternatieve titels: Blood Thirst / Salem's Lot: The Miniseries / Salem's Lot: The Movie

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: David Soul, James Mason en Lance Kerwin

Plot Salem's Lot

Een schrijver keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats, om erachter te komen dat de lokale bevolking nogal vreemd gedrag vertoont. Hij denkt dat het Marsten House, een oud huis op de top van een heuvel, er iets mee te maken heeft. Een moderne bewerking van Bram Stoker's Dracula door Stephen King.

Ben Mears

Bonnie Saywer

avatar van erik1677

erik1677

Niks mis mee.

Lekkere king verfilming uit de eind jaren 70.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Van de week de drie uur's versie van deze film gezien en ik was onder de indruk. De film mag dan wel bijzonder saai zijn gedecoupeerd, de sfeer en setting van het stadje zijn onvervangbaar. Ik vond het vooral prettig dat dit verhaal erg dicht bij de origine van de vampierlegende komt waarbij een dorpje door de horror van een vampier net buiten de stad bedreigt wordt. Qua drama weinig overtuigend maar de enge scenes werkten erg goed. De film is creepy en bevat enkele zeer effectieve schrikscenes. De make-up van het de vampier is werkelijk formidabel. Salem's Lot is goed eng en een zeer overtuigende horror.

avatar van domkey

domkey

Onderhond schreef:

Op mijn stemgrafiekje kan je zien dat ik het meest 4* films heb. Zou dat niet meteeen extreem negatief noemen.

Genre?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Matige King verfilming. Het verhaal blijft interessant, de onderlinge relaties van de personages zijn prima en er wordt redelijk geacteerd maar waar de film echt volledig in faalt is het horroraspect. Ongelofelijk amateuristische effecten die eerder op de lachspieren werken dan dat je er bang van wordt. Dat inzoomen op stilstaande beelden kon in '79 ook echt niet meer.

Het enige wat wel redelijk geslaagd was is de verschijning van Barlow, al lijkt hij compleet niet op de Barlow uit het boek. Ik benieuwd naar de verfilming uit 2004, die zal met Rutger Hauer als Barlow wel wat meer aansluiten bij het boek.

avatar van movielou

movielou

king´s specialiteit toch uit de jaren 70? leuk verhaal trouwens en het acteer werk ook.

3,4

avatar van metterijks

metterijks

De beste (voor tv gemaakte) King verfilming ooit. En dan moet je wel de volle 3 uurs versie zien. Mooie rustige opbouw van het verhaal, waarin de kijker tijd krijgt kennis te maken met de belangrijkste karakters. Geen overdreven stoerdoennerij, maar gewoon een superdegelijke film met goede rolllen van Soul en Mason (duivels goed). Ik zie deze film nog altijd als een van de beste vampierenfilms ooit. Werd enkele jaren later gevolgd door een matig tweede deel, en de remake uit 2004 is een ramp. 4,5.

avatar van Friac

Friac

De volledige versie (180-tal minuten) van Salem's Lot is een klassieke griezelfilm met enkele sfeervolle huivermomenten. Het fijne aan de lange speelduur is dat je als kijker tijdens het eerste uur een mooie kennismaking krijgt met Salem's Lot en enkele van zijn inwoners. Het verhaal is erg klassiek, geen speciale plottwists of visuele bravour, maar het tempo lijdt hier niet onder.
Echt griezelig wordt Salem's Lot nooit, al zijn de scènes waarin de kleine vampierkinderen in de mistige nacht voor het vensterraam zweven behoorlijk freaky. Uiterst sfeervol zijn ook de nachtelijke shots van het Marstenhuis, die de film trouwens ook dat typerende jaren '70-horrorsfeertje meegeven.

De hoofdvampier ziet er eng uit - Hooper heeft duidelijk leentjebuur gespeeld bij Max Schreck's Nosferatucreatuur -, maar boezemt helaas te weinig echte angst in. Hij krijgt te weinig schermtijd, wat op zich niet erg is, maar wanneer hij aan bod komt is hij ook niet bijzonder overtuigend. Jammer, want puur qua make-up en mysterie dat rond de figuur hangt is het een geslaagd horrorpersonage. Helaas blijft hij iets teveel in de schaduw, terwijl de andere vampieren te weinig om het lijf hebben om echt schrikwekkend te zijn. Het is zoals eerder gezegd een bijzonder klassieke vampierenvertelling - zelf ben ik geen groot liefhebber van dit subgenre, wegens vaak "te klassiek" voor mij smaak -, maar verder dan een sfeervolle televisiefilm geraakt hij echter niet. Bovendien worden bepaalde nevenpersonages stiefmoederlijk behandeld (of heb ik iets gemist, want waar was bv. plots die spionerende zwerversfiguur gebleven?) en stelt het einde van de film teleur en komt het voor de hedendaagse kijker behoorlijk cheesy over.

avatar van hedrick

hedrick

In mijn herinnering was de film in de jaren 80 wat huiveringwekkender dan anno 2011. Het zal de tijdsgeest zijn zullen we maar zeggen., maar neemt niet weg dat in die jaren 70 en 80 ze het toch nog aardig deden met films als The Omen, The Exorcist, Nightmare on Elmstreet natuurlijk en ook Salem's Lot en menig persoon, die onrustig sliepen na het zien van deze films. Kunnen huidige regisseurs nog een lesje van leren Wat in Salems Lot toch wel opvalt is de ontzettend goede rol die James Mason neerzet als Richard Straker

Helaas vind ik dat de film naarmate het einde vordert inboet door zijn voorspelbaarheid en het geklungel van David Soul als hij eenmaal in het Marsten House is.

Blijft toch zeker een leuke wegkijker en blijft garant staan voor een scary evening.

Overigens hebben ze 2004 een remake gemaakt. Een film die nog eens niet in de schaduw kan staan

van het origineel. Dramatischer is het ook dat goede acteurs als Rutger Hauer en Donald Sutherland zich daarvoor geleend hebben. Wellicht omdat ze het origineel zelf zo leuk vonden en dachten we maken er 1 met ons in de hoofdrol. Jammer, want die film is een totale mislukking

avatar van Dee Al

Dee Al

Er zit een bepaalde rust in de film die ook beklemmend is en de film al eng voor mij maakt voordat de horror begonnen is. De scènes met die zwevende vampiers zijn heerlijk creepy en zo je heb je er nog een paar. Er zitten ook een paar dodelijke schrikmomenten in (de man in de grafkuil wordt aangevallen door de dode die een vampier is, de gevangenisscène met Mr. Barlow) en bovendien vind ik de vampier zeer geslaagd. Veel enger dan de klassieke dracula (mede door de dierlijke geluiden die hij maakt. De griezelige sfeer wordt nog een versterkt door de muziek die er heel goed bijpast.

avatar van semmie12

semmie12

deze cover van de film is gepikt door een band genaamd "Ghost" uit zweden,

zoek maar eens op google het album "Opus Eponymous" op.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Dit is echt een van de weinige keren dat ik de remake beter vond dan het origineel. Desondanks een erg goeie film die ik keer op keer kan herzien.

avatar van movie-edje

movie-edje

lekker creepy sfeertje!

heerlijk om deze film midden in de nacht gaan bekijken.

avatar van Theunissen

Deze film vroeger als jochie van een jaar of 10 gezien als miniserie (2 delen) op TV (Veronica) en vond hem toen zeer spannend en ook best eng. Vooral de scene waarbij het overleden broertje aanklopt op het raam van het andere broertje staat me nog goed voor de geest. Verhaal zat best goed in elkaar en ik vond het zeer boeiend en zoals eerder gezegd ook spannend en eng. De cast deed het overigens ook best goed.

avatar van neysen1985

neysen1985

ik vind dit persoonlijk een erg slechte film, maar ontdekte pas een jaar later dat dit van mn grote held stephen king is.

Eigenlijk voor het eerst dat ik een film van hem echt super slecht vind, hoewel er nog een paar meer zijn.

De sfeer is zoals altijd weer prachtig, maar aan deze film ontbrak spanning.

Nee, bagger king filmpje.

Heb overigens gehoord dat er een remake is, maar zit te twijfelen om die te checken.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1951 berichten

Gisteren deze klassieker gekeken. En je moet natuurlijk niet gaan vergelijken met de special effects van nu en de snelheid van het camera werk van nu. Dan is dit toch echt een goede film. Er gebeurt niet eens zoveel, maar de acteurs spelen goed en er hangt een goede spanning in de lucht in het stadje waar het zich afspeelt. Zeker een aanrader als je houdt van horror films uit de jaren 70 en 80.

avatar van neysen1985

neysen1985

gisteren weer eens opgezet, en eigenlijk nog helemaal niks mis mee.

lekker duister voor zijn tijd.

1 gaat dus naar 3,5!

avatar van erik1677

erik1677

Zeg neysen 1985, het is wel een beetje raar dat je de film in december nog helemaal niks vond, en nu wel. Nog niet amper binnen 3 maanden.

Verklaar dat eens.

avatar van mikey

mikey

Keurig gefilmde en sfeervolle telehorror. Her en der proef je een hitchcockiaans elementje in talloze schrikmomenten. En dat is alleen maar fijn. Zat ik in de 180 m. versie, en die had wel iets sneller gemogen. Herzien na tig jaar

avatar van Kiara1996

Kiara1996

Ik heb deze film nooit gezien maar me pa vertelde me een keer dat hij het lang geleden op televisie had gezien maar dat het niet meer op tv komt omdat het was afgekeurd ofzo. Het was te eng voor de mensen (geloofik). Wat een onzin dacht ik...die film moet ik dan gwn zien. Ik denk dat ik het ga kopen

avatar van mikey

mikey

Klopt in de j80 op veronica dat toen nog een publieke omroep was. Of hij niet meer vertoond mag worden, weet ik niet. Film is jammer genoeg niet meer van deze tijd. Tegenwoordig vinden we andere dingen eng en de film is ietsjes traag.

avatar van Kiara1996

Kiara1996

Heel jammer !!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Je kan altijd het boek nog pakken van Stephen King, vond ik ook spannend.

avatar van shrink

shrink

Super film, die de tand des tijds goed heeft doorstaan. De sfeer, de vampieren en de muziek zijn in een woord fantastisch. Uiteraard zijn sommige effecten niet van deze tijd, maar er zijn de laatste jaren maar weinig films gemaakt waarin een sfeermoment zit zoals het krassen van het kindvampier aan het raam. Scary !!

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik heb de uncut versie gezien, en het duurt me allemaal veel te lang, het begint saai, naar het einde toe iets beter, maar echt een boeiende en spannende film vind ik dit niet.

Interessante cast, dat wel, waarin oude Hollywoodglorieën (James Mason) de destijds zeer populaire David Soul (Starsky & Hutch TV-serie) elkaar ontmoeten.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Deze film is soms hopeloos ouderwets; de jaren zeventig kapsels, de wijde broekspijpen, het zachte beeld als in een droom, de traagheid, maar vooral de onderdanigheid van de vrouwen naar hun echtgenotes toe (vrouwen die na het eten netjes aan hun man vragen of ze nog koffie willen of met een glimlach een blikje bier uit de koelkast halen voor hun man). Maar daar staat tegenover dat de special effects er voor die tijd verbluffend goed uit zien. Dat jongetje bijvoorbeeld dat met zijn nagels langs het raam krast, zo griezelig!

En dat allemaal zonder computer.

avatar van hkoster16

hkoster16

misschien wel dertig jaar eerder geleden gezien. vond de film toen spannend nu vind ik de film een lachertje

avatar van edje555

edje555

Besteld bij Bol.Com

geniale film.

Toch wel de beste vampieren film ooit !

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik ben zelfs nog niet tot bij de vampieren geraakt! Ik was beginnen kijken aan de versie van 3 uur. Na 1 uur kennismaking van saaie personages (vooral dan het hoofdpersonage) en een niet echt boeiende premise vond ik het welletjes. Ik heb em afgezet. Misschien dat ik wel eens een andere keer nog eens probeer, misschien dan beter de geknipte versie. Maar een vampierenfilm is zelden iets voor mij.

avatar van Roel_

Roel_

• 2062 stemmen

Theunissen schreef:

Dan zijn we ongeveer even oud... Ik heb de miniserie destijds ook op Veronica gezien en herinner me precies het beeld van het broertje bij het raam.

Ik weet dat ik die nacht niet goed geslapen heb.........

Special effects uit die tijd waren niet zo goed. Maar de grimas was erg creepy en dat blijft zeer lang hangen. Vooral die ogen!

avatar van baspls

baspls

"You'll enjoy Mr. Barlow. And he'll enjoy you."

Na lange tijd erg nieuwsgierig te zijn geweest naar Stephen King's moderne versie van Dracula dan toch maar eens gekeken. Heb de 3 uur-versie gezien en het was een erg lange zit.

De hoofdrolspelers waren niet erg bijzonder maar ik vond James Mason het wel goed doen als meneer Straker. En laten we natuurlijk niet Reggie Nalder vergeten in zijn geweldige rol als de vampier.

Het vervelende aan Salem's Lot is dat het erg lang duurt voordat de film een beetje begint. Veel bijzaken worden eigenlijk teveel belicht en er zijn naar mijn mening te weinig scènes met de vampier.

De vampier, die duidelijk is gebaseerd op Nosferatu, vond ik heel erg gaaf. Geweldig die akelige kop. De make-up is erg goed gedaan, ook de andere vampiers waren zeker niet slecht.

De muziek was prima en de beelden waren best aardig. Vooral het huis zag er erg gaaf en sfeervol uit. Wel vond ik het erg vermoeiend om naar dat vierkante aspect ratio te kijken met al die typische televisie-camerahoeken. Op dat vlak is het wel een beetje gedateerd allemaal. Als ze de film meer als speelfilm en niet als mini-serie gemaakt zouden hebben zou hij ongetwijfeld een stuk beter zijn geweest.

De film word nergens echt eng maar in het laatste uur is het best spannend en er zaten zelfs een paar schrikmomenten in. Het einde vond ik erg sterk al was het misschien een beetje gehaast.

Het concept vond ik erg sterk en ik denk dat ik King's boek maar eens op ga zoeken. De echte horror-fan zal deze toch wel gezien moeten hebben, de stukken met de vampier en die met de jongetjes die in de mist voor het raam komen vliegen waren erg tof. Alleen jammer dat het zo langdradig is allemaal.