• 9.371.614 stemmen

Geregisseerd door: Hiroshi Shimizu

Met onder meer: Denjirô Ôkôchi, Akiko Kazami en Reiko Miyagawa

Gesproken taal: Japans

Plot Ohara Shôsuke-san

Saheita is de laatste erfgenaam van een oud, rijk geslacht, dat ooit in hoog aanzien stond. Hoewel hij financieel op de rand van de afgrond staat, kan hij de dorpelingen geen gunsten en geld weigeren als die daarom komen vragen. Deze noemen hem hierom achter zijn rug om 'Mr. Shosuke Ohara', naar een beroemde rijkaard die als zijn geld verkwanselde met rondhangen en drinken. Hij sponsort thuis een naaiclub, laat een Boeddhistische monnik religieuze lessen geven en betaalt voor de tenues van het plaatselijke honkbalteam. Als hij dan geldelijk in de problemen komt, denkt hij gewoon aan wat anders en wenst de sores weg. De werkelijkheid achterhaalt hem echter snel.

Saheita Sugimoto aka Shôsuke Ohara

Margaret Nakata

Oseki, old maid

Seizô Kon'no

Kaikû Tsukioka, high priest

Jiromasa Yoshida

avatar van Baggerman

Baggerman

Een zeer levendige film (zoals ik inmiddels wel gewend ben van Hiroshi Shimizu!) met een zeer tragische ondertoon. Ik kan me niet aan de indruk ontrukken dat Saheita's personage op zijn minst iets is geïnspireerd op Shimizu zelf, want hij was ook geboren in een vooraanstaande familie en een notoir playboy en feestbeest (maar ook iemand die zelf uit eigen middelen de bouw van weeshuizen bekostigde na de oorlog).

Door de levendigheid in de film weet Shimizu de kijker (net als Saheita bij zichzelf in de film doet) af te leiden van diens noodlot: faillissement. Mooi vind ik ook het open einde: Saheita die een onbekende toekomst tegemoet gaat .... samen met zijn vrouw die bij hem terugkeert. Want ze weet dat hij, ondanks al zijn manco's, een gouden hart heeft en een goed mens is...