• 9.369.636 stemmen

It Happened in Hollywood (1937)

Komedie / Drama | 67 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Harry Lachman

Met onder meer: Richard Dix, Fay Wray en Victor Kilian

Plot It Happened in Hollywood

"Hollywood Turns the Camera on its Own Gay, Glamorous, Glittering Self!"

Amerika, eind jaren 20. De Westernacteur Tim Bart speelt in stomme films. Bart wordt overal door de jeugd aanbeden. Dat verandert echter door de komst van de geluidsfilm. Bart komt niet door de stemtesten voor uiteenlopende personages. In tegenstelling tot zijn co-ster Gloria Gay, die een natuurlijk talent heeft en stem blijkt te hebben, die geschikt is voor vooral glamourrollen. De filmstudio biedt Bart aan zich te beperken tot het spelen gangsters en bankovervallers. Maar hij weigert deze slechte personages te spelen vanwege zijn jonge fans. Barts carrière verloopt in een neerwaartse spiraal, terwijl Gloria’s filmcarrière floreert. Bart besluit om te vertrekken uit Hollywood. Bart komt terug op zijn besluit op aandringen van zijn jonge fan Billy.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van BASWAS

BASWAS

"It Happened in Hollywood" is de eerste van zeven dvd's uit de box "The Samuel Fuller Collection". Fuller heeft de film niet zelf geregisseerd, maar wel aan het scenario meegeschreven. Het is een aardig filmpje over de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm en de gevolgen hiervan voor een filmheld en zijn vaste tegenspeelster. Aan het eind van de film zit een zeer memorabele scène met allemaal lookalikes van bekende filmsterren uit die periode, zoals o.a. Marlene Dietrich, Greta Garbo, Mae West, Charlie Chaplin, W.C. Fields en Harold Lloyd.

avatar van Basto

Basto

• 11918 berichten

Heb net de Fuller box aangeschaft in de verwachting wat rauwe film noirs voorgeschoteld te krijgen. Dus dit kwam enigzins onverwacht en nu blijkt de film ook nog eens niet van zijn hand te zijn.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Het bleek een aardige film over Hollywood ten tijde van de opkomst van de talkies en gaf leuk inzicht in allerlei pr problemen waar sterren mee worstelen. Dat er een vrij kinderachtig verhaal rondom een zieke fan centraal staat, maakt het vooral geschikt voor een zaterdagmiddagmatinee voorstelling op de BBC of zo en is niet echt mijn ding.

Maar overall charmant filmpje. Nu op naar het echte werk.

avatar van starbright boy

Zoete film waarvan de voornaamste claim to fame is dat het een van de eerste films was waar Samuel Fuller iets mee te maken had. Hij heeft credits als medeschrijver. Maar hij heeft een van de meerdere versies van het script geschreven en het is vermoedelijk ervoor en erna nog meerdere malen herschreven. Fuller was een jaar of 25 toen deze film werd gemaakt. Maar liep al sinds zijn twaalfde (!) rond op redacties en had al veel gedaan op het gebied van met name de wat meer sensatiegerichte journalistiek. Vanuit die rol rolde hij als scenarioschrijver Hollywood binnen. Het zou nog een dikke 10 jaar duren voor hij mocht regisseren.

It Happened In Hollywood zou eigenlijk Once a Hero gaan heten maar last minute werd de titel aangepast door de nieuwe titel simpelweg voor de film te plakken.

Het was geen belangrijke film. De film werd in die tijd wel vergeleken met het veel ambitieuzere en duurdere A Star Is Born dat in dezelfde tijd verscheen. De film heeft twee kanten die het boven de doorsnee film uittrekken. Het is interessant dat er in 1937 al zo nostalgisch gedaan wordt over zwijgende films. Terwijl het begin van de film als de held nog een hit was pas negen jaar voor deze film speelt. Andere leuke kant zijn de scenes met de hele sloot lookalikes en de hele milde kritiek op Hollywood (het is niet echt) die daarmee wordt neergezet. Natuurlijk: Het verhaal is erg sentimenteel, het happy end is erg geforceerd. Maar de twee genoemde punten maken dit toch best een charmante film.

Opvallend ook dat Fay Wray de vrouwelijke hoofdrol in deze film heeft. Zij werd een ster door King Kong maar ik denk dat het feit dat ze hierin opduikt bewijst dat ze enkele jaren later al niet meer een A-list actrice was, Ook de mannelijke hoofdrolspeler was ooit veelbelovend maar werd ondanks een oscarnominatie in 1931 nooit echt een ster.

avatar van starbright boy

Overigens is dit de eerste film van een flink Samuel Fuller-project wat ik ga doen.

Ik zag pas drie films van de man en heb de komende tijd het volgende klaarliggen:

5 films die Fuller schreef

9 films die Fuller ook regisseerde

3 films die ik al zag ga ik herzien

In totaal staan er dus 17 films op het programma. Dit is de eerste. Alle films behalve twee van de herzieningen heb ik op Blu-ray, de andere twee zijn DVD's.