• 9.373.270 stemmen

Alternatieve titel: Divine Pig

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Hans Dortmans

Plot Goddelijk Varken

Ondanks dat grote delen van de mensheid het varken onrein vinden, is het nog altijd het meest gegeten dier ter wereld. Vormt Dorus hierop een uitzondering? Dorus heeft een goed leven op het erf van een scharrelslager. Door hun gezamenlijke wandelingen wordt Dorus zelfs een lokale beroemdheid. Als Dorus zijn tweede jaar in gaat, komt zijn eigenaar voor een moeilijke keuze te staan: is de liefde voor het beest sterker dan de liefde voor het vlees? "Goddelijk Varken" gaat dieper in op dit controversiële dier en vraagt ons na te denken over onze gevoelens voor het varken en het lot van Dorus.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik vond het niet zo geweldig. Puur realisme natuurlijk, lekker slachtpartijtje erbij maar eigenlijk is het gewoon een deel van de dagelijkse productie. Dat ze een persoonlijk gevoel hadden bij Dorus, tja er zullen wel meer mensen zijn die dat hebben met hun vee. Wel grappig om te zien dat de man het beest behandelt alsof het een hond is. Camerawerk is prima, er zijn een aantal leuke combinaties gemaakt.

En hoezo Verenigde Staten? Alleen omdat die Hendrik Johannes ofzo in Minniapolis een bedrijf had?

avatar van Mug

Mug

Documentaire die een taboe-onderwerp op de kaart zet door het te minimaliseren. Is het slachten van dieren nu eigenlijk 'wel done' als dat dier een naam heeft. Ratio versus Emotie om het (wellicht voor anderen onhandig) uit te drukken. En dat is een interessante worsteling. Een worsteling waar de geinterviewden allemaal mee worstelen. W.b. dit onderwerp ben ik geheel voor de ratio-zijde. En zelfs de idealistische Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland kiest zelfs voor de ratio (iets wat te weinig idealisten doen!). En onze meneer van de zevendedags-adventisten zegt dat die vaak kiest voor ratio, maar toch gaat ie naar de kinderboerderij met z'n dochtertje om haar uit te leggen dat varkens vies zijn? Erg interessant, thought-provoking en amusant, maar toch te weinig invalshoeken (niet dat ik zat te wachten op Marianne Thieme, maar een Joodse invalshoek miste toch wel mijns inziens).

SnakeDoc schreef:
Ik vond deze documentaire eerder flauw dan interessant of schokkend. Het dorp een beetje inpakken door close te worden met je varken en hem vervolgens na 2 jaar de strot afsnijden.

Euhm, wat had je dan verwacht? De bewoording 'flauw' is net zo ongekruid als je inmiddels aangebrande speklapjes.

John Lee Hooker schreef:

Huh? You're missing the point. Om het botweg te zeggen zijn er slechts 2 motieven voor het houden van een varken: een economische reden of een 'ontspanning' reden. Dat deze slager een varken houdt eigenlijk voor een economische reden, maar het dier opvoedt (door de buitenwereld gezien) als een 'ontspanning' reden is van een geheel andere orde, dan de motieven van een doodnormale veehouder.

narva77 schreef:
Verder een paar ietwat onsmakelijke beelden

Maar wat is nu je standpunt? Dat kan ik helemaal nergens uit afleiden.