menu

Hamsun (1996)

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Duitsland / Noorwegen / Zweden / Denemarken
Biografie / Drama
160 minuten

geregisseerd door Jan Troell
met Max von Sydow, Ghita Norby en Anette Hoff

De schrijver Knut Hamsun werd in Noorwegen beschouwd als één van de grootste Noren van de 20e eeuw. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog schokte hij echter zijn landgenoten door publiekelijk de kant van de Duitsers te kiezen. Zijn vrouw maakte het nog bonter door in Duitsland les te gaan geven. Na de oorlog werden zij beiden gebrandmerkt als verraders. Deze film poogt antwoorden te geven wat de Hamsun's in hemelsnaam bezielde om voor de Duitsers te kiezen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=-y3ZJ9GU_XA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
indrukwekkend de film duurt wel wat lang

3,5
Wel een flinke zit, deze biopic over de Noorse Nobelprijswinnaar Knut Hamsun. Een uurtje minder had ook wel gekund. De film concentreert zich trouwens op het laatste deel van zijn leven en zijn collaboratie met de Duitse bezetter. Voor de Noren een schokkende gebeurtenis, want de bewierookte schrijver werd vereerd als een god.

De Zweedse filmer Jan Troell probeert met zijn film antwoorden te vinden op de vraag waarom Hamsun de kant van de Duitsers koos. Hij richt zich vooral op Hamsuns contacten met de bezetter, zijn slechte relatie met zijn vrouw en kinderen en zijn nogal stroeve persoonlijkheid. Hij schetst het beeld van een oude, koppige, nogal naïeve en geïsoleerde man, die pas na de oorlog met de werkelijke praktijken van de door hem zo bewonderde Duitsers werd geconfronteerd.

De film komt nauwelijks met antwoorden. Opmerkelijk is ook dat Troell zich niet verdiept in het literaire werk van de schrijver. En daar liggen nu juist de antwoorden. Het is die geesteswereld van de late negentiende eeuw die je ook bij de Duitse Heimatkunst tegenkomt, die van verbondenheid met het land, de familie, tradities en de eigen stam, waarbij raszuiverheid een belangrijke pijler is. Kortom, 'Blut und Boden'. Al is dat in het werk van Hamsun maar zijdelings en niet al te nadrukkelijk aanwezig. Maar dat een van zijn belangrijkste werken 'Growth of the Soil' (1917) heet is niet verwonderlijk.

Moet nog genoemd worden de buitengewone prestatie van Max von Sydow, die gestalte geeft aan de oude schrijver. In het Noors!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:35 uur

geplaatst: vandaag om 14:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.