• 9.370.543 stemmen

Geregisseerd door: Vera Plívová - Simková

Met onder meer: Tomáš Šimek, Dana Vávrová en Michal Hofbauer

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Brontosaurus

Tomas, bijgenaamd 'Brontosaurus', probeert met zijn eigen beperkte middelen iets te doen aan de milieuverontreiniging. Geduldig ruimt hij bos en wegen op en lijkt aanvankelijk wel op een soort Don Quichote. Hij wordt door zijn klasgenootjes uitgelachen en de leraren moeten tussenbeide komen om te wijzen op zijn nobele bedoelingen. Met enkele kameraden bespioneert hij illegale vuilstorters in het bos. Bij wijze van tegenactie binden zij een zak met vuil aan een auto vast die hem zojuist geloosd heeft. Het blijkt toevallig de auto van de humorloze schooldirecteur te zijn, die danig de pest in heeft over het feit dat hij door zijn leerlingen betrapt is.

Baggerman

Gek dat ondanks de Koude Oorlog dit soort films uit het Oostblok in mijn jeugd tòch gewoon werden uitgezonden op tv! Veel waren wat suffig en soms vooral leuk omdat je dan een kijkje kreeg in het leven van mensen daar. Deze was wel erg leuk en best de moeite waard, alhoewel ik vrees dat de jeugd nu er geen bal aan zal vinden!

Zal overigens wel eens goed zijn voor ze om deze film te kijken en een voorbeeld te nemen aan de hoofdpersoon hier!

Trouwens ook gek dat er zoveel jeugdfilms nog niet op MM staan. Men geneert zich zeker om deze toe te voegen?

avatar van stinissen

Zo heb ik ook vele jeugd films uit de DDR en Tsjechoslowakije gezien en ik ben er nog steeds verliefd op.

Baggerman

Ik zal ze langzamerhand allemaal toevoegen op MM. Ik geneer me er niet voor!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

@Baggerman,

ik zag dat jij de laatste tijd nogal wat oude Tsjechoslowaakse films aan het toevoegen bent.

Ik ben zelf nog steeds op zoek naar een (volgens mij) Tjechoslowaakse film, die ik rond 1991 op de Nederlandse TV heb gezien. Ik heb het al een paar keer gevraagd in het Forumtopic "Ik zoek een filmtitel", maar helaas nog zonder resultaat!

Misschien kom jij de betreffende film nog eens tegen, als je toch al die Tsjechoslowaakse films wilt gaan toevoegen. Mocht je hem nog eens tegenkomen, zou je mij dan a.u.b. kunnen inlichten?

Daar zou ik je héél dankbaar voor zijn!

Ik zoek deze film:

Het betreft een film die ik rond 1991 op TV heb gezien, als 13- of 14-jarig jongetje. Volgens mij was het een film uit het voormalige Tsjechoslowakije, maar het kan ook een Poolse film zijn geweest. Of een film uit Tsjechië, maar dat geloof ik niet, want in 1991 bestond Tsjechie nog niet als onafhankelijke staat.

Het is vermoedelijk een Jeugdfilm of een Familiefilm, over twee goede vriendjes. Één van de twee is vrij dik, maar dat maakt de andere niks uit. Dan komen er andere leeftijdsgenootjes in het bos waar ze rondhangen, en die gaan het dikke jongetje treiteren en pesten. Onder invloed van die anderen keert ook zijn beste vriendje zich tegen het dikke jongetje. Na enige tijd krijgt het vriendje spijt, en uiteindelijk maken ze het weer goed en worden weer vrienden!

Het is waarschijnlijk een verhaal met een gigantische moraal die je niet kunt missen. Maar als 13-jarig jongetje was ik wel diep ontroerd…

Baggerman

Het plot klinkt me heel bekend in de oren. Als ik de film tegenkom zal ik je PM'en...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Dat zou ik zeer op prijs stellen. Bedankt!