• 9.370.399 stemmen

Third World (1980)

Documentaire / Muziek | 80 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titels: Prisoner in the Streets / Third World: Prisoner in the Streets / Prisonnier de la Rue

Oorsprong: Frankrijk / Jamaica

Geregisseerd door: Jérôme Laperrousaz

Met onder meer: Stephen Coore en Richard Daley

Plot Third World

Jérôme Laperrousaz en Chris Blackwell, oprichter van Island Records en producer van Bob Marley, besloten een documentaire te schieten rondom de band Third World. De documentaire volgt ze op de voet en vertoont interviews met de beroemde reggaeband die eerder het voorprogramma was van Bob Marley & The Wailers. Ook de vele hits van Third World passeren de revue.

Zichzelf - Cat

Zichzelf - Richie

avatar van stinissen

Plaatje is helaas uit het verband getrokken dit kan voorkomen worden door de Aspect ratio in te schakelen.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Is inmiddels opgelost. Ik was vergeten de bewerking i.p.v. die eerste still te plaatsen. My bad.

avatar van Decec

Decec

Meneer Bungel schreef:

Ha, mooi!

avatar van Zinema

Muzikale geniën.

Want de leden van Third World kregen niet alleen de genen mee van hun muzikale ouders, ze namen er ook alle tijd voor die te ontwikkelen.

Documentaire is een te groot woord voor deze uiterst zeldzame film uit de Island stal. Gerucht gaat dat de film eigenlijk bedoeld was voor Bob Marley. Omdat deze op wereldtoernee was, viel de eer ten beurt aan zijn voorprogramma. Meer dan een rommelig portret met vele filosofiën van de bandleden is het niet geworden, maar de muzikale genialiteit van de band maakt alles goed.

Ook het stapavondje van de bandleden naar het plaatselijke soundsystem, is er eentje van rauwe schoonheid. Elke reggaeliefhebber zal watertanden van dit werk wat in alles Rockers uitademt, maar verder geen plot kent.

Zeer goed.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Deze staat gelukkig in zijn geheel op youtube, want volgens mij is deze nooit (officieel) op dvd verschenen.

Deze film is een document over de reggae band Third World die internationaal vooral bekend werden met "Now That We Found Love".

De film laat live fragmenten van de band zien en er zijn korte stukken waarin de bandleden (vaak individueel) vertellen over wat reggae muziek voor hen betekent, maar ook over hoe ze in de band kwamen of over hoe ze in het leven staan. Wat ik vooral tof vind is de persoonlijkheid waarmee het gebracht word. Zo zijn de mannen soms gewoon in hun thuissituatie te zien en zijn er ook een aantal kinderen en vrouwen van de

mannen te zien. Verder vind ik de beelden van Kingston uit deze periode altijd erg tof om te zien. Zo is op den duur ook nog de buitenkant van de Channel 1 studio te zien en zien we de bandleden ook nog een keer in de opnamestudio.

Een toffe, rauwe schets over het leven van de bandleden van Third World.

Een aanrader voor de liefhebbers van reggae. Op youtube is een (geknipte?) versie van 73 minuten te vinden.