• 9.369.636 stemmen

La Rivolta dei Gladiatori (1958)

Avontuur | 88 minuten

Genre: Avontuur

Alternatieve titel: The Warrior and the Slave Girl

Oorsprong: Italië / Spanje / Frankrijk

Geregisseerd door: Vittorio Cottafavi

Met onder meer: Ettore Manni, Gianna Maria Canale en Mara Cruz

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Rivolta dei Gladiatori

Prinses Amira (Gianna Maria Canale) wil maar al te graag aan de macht komen, maar haar jongere broer steekt daar een stokje voor, omdat hij de rechtmatige erfgenaam van de Armeense troon is. Ze smeed een complot met de Scythians, een stam die er alleen maar op uit is om meer grondgebied te veroveren, om haar broer te vergiftigen. Maar hulp is onderweg in de vorm van Asclepio (Georges Marchal) die samen met Marcus Numidius (Ettore Manni) alles op alles zet om de broedermoord te stoppen.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Redelijke peplum van genremaestro Cottafavi, zijn eerste in het genre. De film lijkt standaard peplum avonturenwerk te bieden, maar heeft toch een soort auteuristische twist : er is een wazige poging ondernomen om de Romeinse machtspolitiek en machtspolitiek in het algemeen in de vraag te stellen. Bovendien is het net als in e.g. IBDL zo dat de anti-heldin Canale hier ondanks haar groteske slechtheid eigenlijk een slachtoffer is van haar milieu, en bovendien een werktuig van haar demonische adviseur.

Behalve genre-iconen Canale en held Manni-Marcus alsmede Marchal-Asclepios ( hier met pisblonde kleurspoeling ) zien we ook enkele minder gekende gezichten in de cast van deze Spaanse co-productie, althans de bevallige brunette Cruz als love interest van Manni zei me niets.

De intrige biedt verder oppervlakkig gezien dus niets nieuws, al heeft de broer van Canale, itt wat hierboven wordt gesuggereerd, weinig stokjes om voor te steken aangezien hij een...5 jarige kleuter is. De film is behoorlijk action packed, we zien weinig van het gebruikelijke peplum geleuter en hieratische acteerwerk, de actiescènes leken- o wonder- vrijwel geen stock footage te bevatten en er gebeurt continu wel wat. Comic relief is er in de vorm van de dwerg, en dierenvriendjes kunnen genreconform genieten van enkele wilde beesten, waarbij de credits vermelden dat de leeuwen en tijgers " echt zijn en getraind door een professionele dompteur " , geen opblaaskrokodillen dit keer. Ook de gebruikelijke geselingen en brandstapels ontbreken gelukkig niet.

Goede score Nicolosi.

Ik zou goed nieuws willen brengen voor de genreliefhebbers, maar de Italiaanse DVD van overigens goede kwaliteit bevat geen anderstalige onderschriften. Wat niet betekent dat ie verder nergens zou kunnen zijn uitgebracht, maar daar is me verder niets van gekend.

Dan maar torrentrekken

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Tja, wat kun je na pippo il buffone's gedegen analyse van deze peplum-prent nog aandragen?

Ik zou het niet weten, en doe er instemmend verder het zwijgen maar toe.