• 8.905.625 stemmen

Geregisseerd door: Kazuyoshi Katayama

Met onder meer: Kana Hanazawa, Eri Sendai en Toshiyuki Morikawa

Gesproken taal: Japans

Plot Ibara no Ô

Het dodelijke Medusavirus, dat zijn slachtoffers versteent, overspoelt de hele wereld. De autoriteiten slagen er niet in om een remedie te vinden en besluiten een aantal mensen in vriesslaap te brengen in afwachting van een geneesmiddel. De jonge Kasumi is een van de 160 uitverkorenen. Ze wordt naar het Cold Sleep Capsule Center gebracht, een reusachtige crypte binnenin een oud kasteel. Kasumi hoopt dat ze bij het ontwaken haar tweelingzus Shizuku zal kunnen terugzien, ook al werd deze aangetast door het Medusa virus. Wanneer Kasumi en de anderen wakker worden, merken ze dat hun omgeving drastisch is veranderd.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Kasumi Ishiki (stemrol)

Alexandro Pecchino (stemrol)

Alice (stemrol)

Ivan Coral Vega (stemrol)

Katherine Turner (stemrol)

avatar van argus

argus

avatar van Dopke

Dopke

Beviel me uiteindelijk erg goed.

Gek genoeg redt de film zich door al zo snel vrij onlogisch te zijn. Naarmate de film vordert stapelen de onlogischheden zich op en zijn er veel plotelementen waar je een vraagteken bij zet. Als kijker heb je dan een keuze. Of je haakt al (heel) snel af en schuif je de film opzij, of je kan begrip opbrengen dat logica niet het meest belangrijke is en het meer gaat om andere factoren. Zodra je dat kunt accepteren valt er veel te genieten. Het eerste half uur is erg mysterieus. Er worden veel vragen opgeworpen en het is erg beklemmend hoe de situatie nu precies in elkaar zit en wat er aan de hand is. Vervolgens wordt de film een horrorfilm om te eindigen in een manga-esque finale die erg over de top is, maar wel zoals ik ze graag zie en al een tijd lang niet meer gezien heb binnen een anime.

Animaties zijn vrij ‘klassiek’, in de zin van typische manga karikaturen en weinig eigen stijl. (Ik realiseer me dat klassieke anime divers valt te interpreteren, maar ik denk dat als je een deel van de film ziet, je wel begrijpt wat ik bedoel.) Maar wel erg strak en scherp en met veel detail. Ik heb het gevoel dat er een aardig budget achter de film heeft gezeten. Als laatst nog een eervolle vermelding voor de ‘gevangene’, tof personage in eigenlijk alle opzichten.

avatar van RuudC

RuudC

Een toch vrij eigenaardige anime waarin de overeenkomsten met Pandorum erg opvallend zijn. Ik ga er maar van uit dat de makers van beide films niet van het bestaan van elkaars projecten op de hoogte waren. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik me er aan gestoord heb. Als er iets vervelends aan is, dan is het toch wel de vrij bizarre ontknoping die niet goed tot me doorgedrongen is. Dat ligt dan ook aan de omstandigheden, want achteraf gezien was het misschien niet heel verstandig om deze film nog op een heel laat tijdstip te kijken. Wat eerst doorgaat voor een prima futuristisch overlevingsavontuur krijgt het ineens een heel rare mysterieuze wending. Uiteindelijk wordt de oorzaak van het hele gebeuren wel verklaard, maar om dat helder te krijgen, moet ik de film nog een keer zien. Niet dat het een straf is, want het avontuur en de actie zijn best cool, daarbij is het een lekker sfeervolle anime geworden. Visueel had het beter kunnen zijn. Sommige delen zijn te duidelijk met de computer geanimeerd en dat is echt jammer. Het tekenwerk ziet er over het algemeen prima uit.

avatar van Lennert

Lennert

Best leuk, maar de film lijdt toch wel onder een enkele vreemde verhaallijnen en plotwendingen die het er allemaal niet duidelijker op maken. De film ziet er daarnaast voor een 2009 animatie met uitzonderingen van enkele lelijke computeranimaties erg retro uit. Dat werkt voor een groot gedeelte, maar visueel had het zoveel beter gekund.

Daarentegen valt er wel erg te genieten van de monsters en het algemene sfeertje. Door de beklemmende situatie en het feit dat niemand echt weet wat er aan de hand is, zijn vergelijkingen met films als Pandorum en op de een of andere manier ook Eden Log vrij logisch, al waren die film toch echt een beduidend stukje beter. Toch, het verveelt allemaal niet en ik weet vrij zeker dat de film bij een herkijkbeurt nog steeds leuk (en waarschijnlijk ook een stuk duidelijker) is.

Tof.

Klassiek vooral in de zin dat er hier weer een heel eigen episch verhaal achter zit dat waarschijnlijk enkel duidelijk is voor de makers zelf. Overconceptueel, maar dat maakt het wel intrigerend.

Vanaf het begin rijzen er genoeg vragen, waardoor er toch een zekere spanning doorheen de film hangt. Het wordt uiteindelijk allemaal wel uit de doeken gedaan, maar moet zeggen dat ik van de spaghetti-achtige verklaringen niet altijd evenveel kon maken.

Visueel vallen vooral de rijke achtergronden op. Inkleuring met de computer vond ik niet altijd even geslaagd, de monsters waren dan wel weer overtuigend, net als het gemuteerde kasteel. Animatie zelf is een beetje karig, maar wel oké voor een mid-budget (?) anime.

Misschien toch net iets te lang, zeker gezien het overdreven plot, maar verder een vermakelijke anime. Fijn dat ze dit ook nog af en toe maken, het zijn tegenwoordig toch iets té vaak films die dicht aanleunen bij de Ghibli-stal. Deze wijkt daar lekker van af.