Genre: Komedie / Romantiek
Met onder meer: Barbara Sarafian, Veerle Baetens en Kevin Janssens
5,8 (985)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Zot van A.
Tom Reynders, die al een kwarteeuw Sinterklaas gestalte geeft, sterft aan een hartstilstand vlak voor de stoomboot de haven van Antwerpen in zal varen. Jan, een toevallige passant die niets gemeen heeft met de Sint, krijgt per toeval een mijter op het hoofd gezet. De komst van de nieuwe Sint schudt ook andere levens door elkaar, zoals dat van productieassistente Annette, die de televisieopnames rondom de Sinterklaasviering in goede banen moet leiden. En dan is er Anna, de dochter van Tom Reynders. Zij heeft haar man Bruno het huis uit gezet na een slippertje. Bruno heeft spijt en wil haar dan ook terug. Maar op de begrafenis van haar vader valt Anna als een blok voor een Don Juan van achttien. Begrafenisondernemer Fred staat op het punt te trouwen met Alain. Hij vindt Alains trouwdrang echter benauwend en vlucht dan ook in zijn werk en hobby's. Alains jongere zus, Astrid, heeft dan weer last van bindingsangst. Dan loopt ze Paul Boulat, toptennisser en meest begeerlijke vrijgezel van het land, tegen het lijf…
Anna Reynders
Astrid Gevaert
Rudolf
Jules15
Alles is liefde?
En dan niet eens een subtiele variant waarschijnlijke.
Jawaddedadde
Ziet er hier en daar wel geinig uit. Kan natuurlijk niet vergelijken met het origineel want dat heb ik niet gezien.
wwelover
Afgrijselijk. Want het is gewoon exact hetzelfde, maar dan in het Vlaams. Nederlanders (Loft) en Belgen (Zot van A) moeten eens niet zo achterlijk doen. We spreken praktisch dezelfde taal, en met ondertiteling erbij is er helemaal niks aan de hand.
Ceeda7
Helemaal mee eens. Maar toch benieuwd of het niveau over de grens kan worden aangehouden. Zowel bij Loft als Alles is Liefde.
Jawaddedadde
Ben het er ook wel mee eens. Zowel de Nederlandse Loft als deze Zot van A. zijn eigenlijk nutteloze remakes. Neemt niet weg dat het wel interessant vergelijkingsmateriaal kan zijn.
Hannes791
De noodzaak voor die remakes toont steeds weer aan dat scheiding van Nederland en Vlaanderen in 1830 niet voor niets was.
Maar ben het er absoluut mee eens dat het eigenlijk niet nodig zou zijn.
Kippie.
Onnodige remake van een remake.. Van wat ik uit de trailer kan opmaken zie ik: Bijna dezelfde dialogen, veelal dezelfde personages en zelfs het cadeaupak moest zonodig geïmiteerd worden. Ik zie hier bij de trailer een reactie staan staan: "Ik mis de warme sfeer die alles is liefde had." Nou dat dus. Dit doet mijn van alles-is-liefde-houdende hart pijn. Waarom nou weer een remake!? De Nederlandse Loft zal waarschijnlijk niet het niveau behalen van de Vlaamse, deze film zal het niveau van de Nederlandse niet halen.
sonner
Dit is een typische Jan Verheyen-film. Goed gemaakt, een schare van bekende en goede acteurs. Alles zit goed in elkaar zonder echt hoogdravend of te melig willen zijn. Een typische feel-good movie waarmee je van in het begin meegesleept wordt en waar af en toe een knipoog wordt gegeven met inside jokes uit het media-landschap of acteurswereldje.
De film bestaat uit heel wat verhaallijnen, dus de vrees dat het een onontwarbare boel zou worden had ik efkes. Gelukkig kwam dit niet uit en kwamen de verhalen zachtjes bij elkaar. Verwacht geen te grote verrassingen, geen arty-farty, maar een gezellige, leuke avond waarbij de IQ-knop zeker niet hoog moet worden gezet. Maarja, bij een Verheyen-film is dat niet nodig en verwacht ik dat ook niet. De boog moet niet altijd gespannen zijn. Ik heb me alvast ongeneerd geamuseerd en dat deed de rest van de zaal ook. Ik ging buiten met een goed gevoel.
Elineloves
Vreselijk. Als je zonodig iets helemaal namaakt, zorg dan op zijn minst dat het met vlagen grappig is. Omdat het een exacte remake is kun je de tekst vrijwel de hele tijd meepraten, en wanneer de acteurs er dan ook nog niet in slagen om de humoristische momenten écht grappig te maken... Nee. Bij een komedie of een romantische komedie zou je toch moeten kunnen lachen? Als ik 2 keer een kléin glimlachje heb gekregen, is het vaak. Geen wonder dat de we de enige waren in de zaal.
Geen chemie, ze straalden niet.. de timing was beroerd.. Het enige koppel dat me nog enigzins kon bekoren, was het homo-stel.. maar verder vond ik het onaantrekkelijke lui die netjes de zinnetjes een voor een opzeiden, en daar bleef het bij.
Jammer. Wat een talent heeft Nederland dan maar weer, vergeleken bij dit slappe aftreksel..
Edit: Toegegeven, de 'tennisser' was wel knap. En Kurt ook wel. Daar bleef het bij.
Noodless
Elineloves schreef :
Ik hoop dat je dit niet algemeen meent !
Kan wel inkomen dat dit totaal een overbodige remake is.
Elineloves
Nee, had die uitspraak beter kunnen beperken tot deze film. Was niet in het algemeen gericht. Misschien kom ik er na het zien van de Nederlandse 'Loft' wel op terug, maarja.. daar zit wel Jeroen van Koningsbrugge in, dat is dan weer een pluspunt.
Jens.
Heel erg goede film.
Ik heb wel Alles is Liefde niet gezien dus misschien is dat een voordeel. De zaal zat BOMVOL, veel goede acteurs.
logghe
leuke film, niet echt orgineel maar ja I don't care. kheb zeer genoten van deze film.
btw: vond de zone stad camio wel goed gevonden.
Reqie
Ik heb Alles Is Liefde niet gezien en ben dus met een schone lei naar de cinema gegaan. Ik vond het een heel leuke film, grappig en feelgood. Ik ben normaal niet zo een overdreven fan van dit genre maar deze film heeft mij en mijn vrienden echt wel vermaakt.
Quentin
Vakkundig gemaakte remake; scripttechnisch eigenlijk nog wat beter dan Alles is Liefde - enkele ongeloofwaardigheden zijn goed weggewerkt - en een uitstekende cast die zich kan meten met de Nederlandse. Grootste euvel is echter dat Jan Verheyen dit net zo kil (de blauwfilters ontbreken nog maar net) heeft gedraaid als zijn misdaadthriller Dossier K., de onderscheidende visuele sprankeling die het origineel zoveel sfeer en warmte gaf ontbreekt helaas het grootste gedeelte van de speelduur.
Turkse gast
Jan Verheyen kan alleen remakes maken :
Origeneel : All stars = Jan verheyen : Team Spirit
Origineel : Oranje = Jan verheyen : Buitenspel
Origineel : Alles is liefde = Jan verheyen : Zot van A
Conclusie : JAN VERHEYEN kan geen films maken tenzij remakes
"ZOT VAN A" BELEEFT EEN DROOMSTART
"Zot van A", de nieuwe film van Jan Verheyen, heeft in zijn openingsweekend meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop gelokt. Daarmee staat de film op nummer 1 in de Belgische box office.
100.000 bezoekers is een uitstekende start. Van de andere recente Belgische kaskrakers kon alleen "Loft" in zijn openingsweekend even goede (of zelfs net iets betere) cijfers voorleggen. "De zaak Alzheimer" en "De helaasheid der dingen" haalden respectievelijk
49.000 en 40.000 bezoekers. In Vlaanderen koos in het weekend 1 op de 4 bioscoopgangers voor "Zot van A".
(bron: vrt: teletekst)
Jan Verheyen kan alleen remakes maken :
Origeneel : All stars = Jan verheyen : Team Spirit
Origineel : Oranje = Jan verheyen : Buitenspel
Origineel : Alles is liefde = Jan verheyen : Zot van A
Conclusie : JAN VERHEYEN kan geen films maken tenzij remakes
U zou beter eerst een beetje meer Vlaamse films kijken vooraleer te oordelen. Verheyen heeft Nederland heus niet echt nodig hoor.
Ik maak van Verheyrn geen groot regisseur, maar ere wie ere toekomt, zo extreem slecht is hij echt niet.
- The Little Death
- Alles moet weg
- Boys
- Alias
- Dossier K. (komt een Nederlandse versie van)
- Los
- Vermist
Edit: en ook Team Spirit 2 is een volledig Vlaamse film van Verheyen.
speedy23
Sorry, ik denk dat je gelijk hebt. Ik begin als spoken te zien. Filmspoken...
japser121
ik heb toch wel het gevoel dat Jan toch wel te veel pluimen op zijn hoed steekt...
Telkens zegt hij dat het script zo goed was, maar hij vergeet er bij te zeggen dat het oorspronkelijk een scenario van Kim van Kooten is
De trailer van Zot van A is krek dezelfde als die van Alles is liefde, maar daarom is het dan ook wel een remake zeker (?)...
Ook zijn volhouden dat het de eerste Belgische romcom is ronduit irritant (Aanrijding in Moskou, Koko Flanel, Hector, Max, Team Spirit) (op de eerste na ook wel allemaal slechte films)
Op Dossier K na heeft Jan Verheyen alleen maar slechte tot middelmatige films gemaakt heeft. En dan was Dossier K hem bijna kant en klaar aangeboden door Erik van Looy en Carl Joos.
Wannes84
Zou iemand zo goed willen zijn om de speelduur toe te voegen aub?
pardalis
Geen hoogvlieger maar zeker onderhoudend en alle bekende gezichten zijn zeker mooi meegenomen ! Een echte feel good movie
Jawaddedadde
Sinterklaas kapoentje mijn hol!
Zeker geen topfilm maar staat wel garant voor lichtvoetig vermaak. Dat het uiteindelijk wat melig wordt en dat alles goed afloopt (verrassing) neem ik maar voor lief. Gelukkig ligt de focus eerder op het komische dan op het romantische.
Sta wel versteld over de hoeveelheid bekende acteurs die hierin meespelen. Voor zowat elke onbenullige bijrol is wel een bekende acteur gecast.
Verhaal navertellen zou erg lang duren, komt er op neer dat we een aantal koppels volgen die allemaal wel een soort van crisis doormaken. Vond het verhaal van de tennisser en het verkoopstertje eerlijk gezegd vrij saai en wat geforceerd. De andere verhalen waren dan interessanter.
Qua acteerprestaties vond ik Barbara Sarafian (Lydia) geweldig
Ook leuke bijrollen voor Herwig Ilegems, Kurt Rogiers en ja zelfs Sven de Ridder als nichterige verkoper. Ook de sint (Michel van Dousselaere) zelf was aardig te pruimen.
Film duurt misschien net iets te lang en de product-placement is op tijd en stond schaamteloos, maar overall zeker een genietbare film.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?