• 9.371.024 stemmen

Verhoeven versus Verhoeven (2016)

Documentaire | 53 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Verhoeven vs Verhoeven

Oorsprong: Nederland / Frankrijk

Geregisseerd door: Elisabeth van Zijll Langhout

Met onder meer: Paul Verhoeven, Rob van Scheers en Isabelle Huppert

Gesproken taal: Engels, Frans en Nederlands

Plot Verhoeven versus Verhoeven

Paul Verhoeven heeft in zijn bijna 50-jarige carrière steeds opnieuw het publiek weten te fascineren met films waarin de thema's seks en geweld een belangrijke rol spelen. Hij oogstte bewondering maar tegelijkertijd stuitte zijn grensoverschrijdende werk vaak op heftige afkeer en verzet. Regisseur Elisabeth van Zijll Langhout maakte een portret van Verhoeven en zijn oeuvre. Zij laat zien dat de regisseur via zijn films niet alleen een intense dialoog aangaat met zijn publiek, maar ook met zichzelf. Wat is goed, wat is kwaad, en waar liggen de grenzen tussen die twee?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf - Filmmaker

avatar van Decec

Decec

kappeuter komt as zondag 25 september om 19.15 uur NPO 2

ivm Stinnissen afwezig

Bedankt. Hannibal valt voor stinissen in. Hij zal het invoeren.

Earth

Mooi portret, evenwichtig gemaakt en erg goed einde (over de dood). Sterk is ook dat PV reageert op interviews uit het verleden. Ik ben een erg grote fan van PV en ik heb toch wat dingen gezien die ik niet eerder had gezien. De muziek is ook erg mooi gekozen.

Jammer genoeg wel wat kort. De tijdsaanduiding klopt denk ik niet helemaal, ik kom op 55 minuten.

Ik heb hem gisteren (24-9) al kunnen zien, samen met de meester himself. Het was een genoegen hem wederom te mogen ontmoeten. Deze keer ook lang genoeg om wat filmgerlateerde vragen te stellen.

Leuk dat ik de eerste stem geef!

Verhoeven versus 'Verhoeven vs Verhoeven'

Earth

De correctie titel is overigens "Verhoeven versus Verhoeven". De correcte tijdsduur volgens NPO is 53 minuten.

Damn, niet op NPO Gemist?

Zou er mee te maken kunnen hebben dat Arte (Frankrijk en Duitsland) het ook nog willen uitzenden.

Wel op NPO Plus

Als je op het beeld klikt dan zie je 'probeer 1 maand gratis'

Verhoevens enthousiasme en passie zijn aanstekelijk. Zijn persoonlijke verhaal en de anekdotes die hij vertelt zijn mooi. Vooral het gedeelte over zijn jeugd en het begin van zijn carrière vond ik erg boeiend. Ik ben blij dat hij toch niet zo goed was in wiskunde. Opmerkelijk dat hij dit toch 7 jaar van zijn leven heeft gestudeerd...

Verhoeven versus Verhoeven is vooral een retrospectief. Degelijk, maar ook wat plichtsgetrouw gemaakt. Het nadeel van deze documentaire is dat deze ook droge feitjes opsomt die iedereen die Paul Verhoeven of zijn films een beetje kent wel weet. En als je meerdere interviews met Verhoeven hebt gezien, weet je dat hij vaak hetzelfde vertelt. Bijvoorbeeld weer dat verhaal van die stugge commissie. En hoe het was om te werken met Sharon Stone, dat is ook al vaker in allerlei interviews besproken. Maar goed, het kan ook bijna niet onbesproken blijven in dit carrière-overzicht.

Geweldig die speech bij de Raspbery awards.

Had Verhoeven maar eerder Elle kunnen maken. Hopelijk heeft dit inderdaad nieuwe deuren geopend en volgen er nog meer films.

Earth

Het is een docu voor een breed publiek. Ik denk dat Verhoeven-kenners/fans niet meer mogen verwachten in een docu die zo (relatief) kort is. Ik vond het aardig om toch wat foto's/beelden te zien die ik niet eerder had gezien.

kappeuter schreef:

Wel op NPO Plus

Als je op het beeld klikt dan zie je 'probeer 1 maand gratis'

Helaas, vanwege geoblocking niet toegankelijk vanuit Brussel.

Quentin

Het bekende Verhoeven verhaal met citaten en anekdotes die we allemaal al kennen van andere documentaires, interviews en uit zijn biografie. Wel audiovisueel het beste overzicht tot nu toe, fijne vormgeving en bovendien met uniek filmmateriaal uit Verhoeven's jeugd. 3*

avatar van Bélon

Bélon

Om zo'n korte loopbaanschets nou echt een volwaardige documentaire te noemen gaat wat ver, niewaar?

Leukste momenten waren toen Verhoeven het had over het "linkshoofdige" Filmfonds en de Razzie Awards voor de rest is het te kort om echt interessant te zijn voor filmliefhebbers.

2,5* en als Verhoeven "tegen de emmer schopt" komt er vast wel een betere docu

Donkerwoud

Voor verrassende inzichten in leven en werk van Paul Verhoeven hoef je deze biografie niet op te zetten. Toch weet de documentairemaakster een warme en intieme toon te vinden in hoe zij haar onderwerp schetst. Ze switcht namelijk op de juiste momenten tussen haar eigen interviews en de gekozen fragmenten waarmee Verhoeven's carrière in vogelvlucht aan de kijker voorbij komt. Door die opzet worden de statische fragmenten gecontextualiseerd en levendig gemaakt. Leuk om te zien hoe de iconische filmmaker met kinderlijke pretoogjes kijkt naar zijn eigen kwajongensstreken uit het verleden. Daarnaast veel warme anekdotes van intimi over het contrast tussen zijn betrokken persoonlijkheid tegenover de controversiële onderwerpen die hij op beeld brengt. Volledig volgens het boekje, maar chique genoeg gepresenteerd met een fijne soundtrack en leuke interviews.

avatar van de grunt

de grunt

De coryfeeën stemmen wel tam zeg

Donkerwoud

Ik vind Bélon iets te scherp, maar hij heeft wel een puntje: voor een speelduur van 53 minuten iets te veel bekende fragmenten en te weinig opzienbarende dingen.

avatar van de grunt

de grunt

Donkerwoud schreef:

avatar van Bélon

Bélon

Ik kreeg meer de vibe van: mensen daar heb ik "hullie" niet voor ingehuurd... doorspoelen. Maar goed: het is goed om Verhoeven te zijn/zien in Nederland omdat de rest van de concurrentie 0 is 0,0, 0,00, 0,000 en dat is is triest.

En deze docu is meer zo'n zo'n bibliotheekboekje dat ik als 3 jarig kind uit een rekje trok, die 48 pagina boekjes. Dus 2* is wel genoeg.

Earth

De mensen die hier stemmen vergeten wellicht dat de insteek is geweest dat de docu in eerste instantie alleen voor Frankrijk is gemaakt. Avro/Tros is pas later aan boord gekomen. Dan krijg je een andere/meer oppervlakkige docu dan als het puur voor Nederland zou zijn geweest.

Ik vind de keuze van de muziek erg mooi en van die pretoogjes blijven leuk. PV is ook een mooie verhalenverteller en ja als fan/kenner ken je eigenlijk alle verhalen al. En het blijft leuk om een docu van PV met PV te kijken, heeft wel iets speciaals.

Earth schreef:

Meestal beoordeel ik een productie op wat ik ervan vind, niet op hoe het begrepen wordt in Frankrijk.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Damn, niet op NPO Gemist?

Op mijn smart tv was hij gewoon nog zeven dagen te zien via de app van NPO uitzending gemist hoor...

Leuke docu die meer voor de Franse markt is gemaakt volgens mij. Net iets teveel fragmenten, en net iets te weinig persoonlijk verhaal en reflectie van PV op zijn eigen leven, carrière en films helaas.

Blijft toch een held vind ik!

Niewaar?

Earth

Stuk gekeken op Canvas gekeken, ik heb de indruk dat de meester ook invloed heeft gehad op de inhoud. Het einde blijft erg mooi/goed (zijn eigen dood).

avatar van Zuster Stein

Zuster Stein

Via close-up deze docu bekeken. Wel goed gedaan, maar het ergerde mij dat het begon met een zinnetje als "Verhoeven schepper van immorele werelden". Ik zie Verhoeven toch meer als iemand die een amorele wereld weergeeft in zijn films, m.a.w. hij ontdoet de wereld van zijn morele sluier.

avatar van mikey

mikey

verhoeven is weer te grappig als gestoorde filmmaker... altijd jammer dat die ene film van hem nooit wordt genoemd... iets over een onzichtbare man. Ook jammer dat het legendarische interview met sonja er niet in zat. Dat was echt karaktermoord.

Earth

Dat van Sonja is te Nederlands, het is toch een Franse docu. Sonja zal voor mij, mede hierdoor, altijd een b..i..t..c..h.. zijn......brrrrrr......Wat we daar toch goed aan vonden, ik heb het nooit begrepen.