• 9.370.978 stemmen

Coplan Prend des Risques (1964)

Actie / Thriller | 98 minuten

Genre: Actie / Thriller

Alternatieve titels: Coplan Agent 005 / The Spy I Love / You're Taking a Risk, Mr. Coplan

Oorsprong: Frankrijk / Italië / België

Geregisseerd door: Maurice Labro

Met onder meer: Dominique Paturel, Virna Lisi en Jacques Balutin

Plot Coplan Prend des Risques

Ingrid Carlsen, een Deense spionne weet in een fabriek van de Nationale Defensie het model van een nieuwe revolutionaire statoreactor te stelen. Geheim agent Francis Coplan - die in het verleden al last van haar heeft gehad - gaat achter haar aan.

Er bestaan er veel van : Coplan films...Labro alleen al vervaardigde er enkele, deze is tamelijk vergeten en dat niet ten onrechte. Zoals ze op IMDB al zeggen : deze film uit 64 en dus na de eerste Bond lijkt wel te behoren tot een totaal ander tijdperk, en wel van ver voor Bond. In feite doettie veel ouwer aan dan e.g. action immédiate, Coplan film die Labro 6 jaar eerder regisseerde.

Geschoten in wat je noemt sfeerloos zwart wit ook, met een duidelijk extreem bescheiden budget en een weinig gerenommeerde cast: Lisi nog de gekendste, en voor mij ook de enige reden om te kijken zoals u begrijpt. Zij moet de Deense Ingrid voorstellen, perfide spionne die technische tekeningen voor de vervaardiging van een reactor heeft gejat- maar niet in haar eentje, natuurlijk. Monod als de "M" van Coplan is ook nog enigszins gekend, de rest is c- spul met als eponieme held de nietszeggende Paturel- klinkt als kaas- die dan ook nog als sidekick de komiek en Fernandel look a like Baturin heeft.

Zeer bescheiden budget zei ik, actie is er amper en het geheel heeft een oeroude teeveefilm feel , opgezet volgens het gekende Derrick procédé: we babbelen met verdachte A, die brengt ons naar verdachte B, die ons brengt naar...enz. enz. Let ook op de manier waarop de held de identiteit van de bad guy achterhaalt, meer Agatha Christie dan Bond, da's duidelijk. En ja, de Chinezen en Albanezen hebben er in 64 al mee te maken.

Wat de Belgische inbreng precies was weet ik niet, om 1 of andere reden echter wordt er steeds en nadrukkelijk gevlogen per SABENA- sic transit gloria mundi. Niet eens met een crash, helaas. Al dat gevlieg brengt ons dan ook nog eens niet naar hele exotische locaties : verder dan de cote d'azur komen we niet.

De actie bestaat uit wat lusteloze shoot outs en kloppartijen, waarin de held zijn zgn. martial arts prowess mag demonstreren. De sequentie op de trein had schijnbaar het pièce de résistance moeten zijn, oogde als iets uit de jaren 30.

Kortom : overslaan, tenzij u aan slapeloosheid lijdt. Is uit op DVD in FR zonder onderschriften, ik weet niet welke "the spy I loved " oid. versie waar ze het op IMDB over hebben, verder op slaat.