• 9.370.360 stemmen

Geregisseerd door: Michael Verhoeven

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Senta Berger en Agnès Soral

Gesproken taal: Duits

Plot Killing Cars

"Brilliant automotive engineer. Ruthless businessman. Moving target..."

Het middelpunt van Killing Cars is een pas ontwikkelde auto die zonder benzine rijdt. Wanneer de lopende bandproductie van deze veelbelovende auto voor de deur staat, begint een strijd tussen de meest uiteenlopende partijen. De auto verdwijnt op geheimzinnige wijze en een koortsachtige jacht volgt.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Deze vandaag op VHS gescoord. Ben benieuwd.

avatar van Metalfist

Metalfist

Geen moordende auto's te zien

Killing Cars was zo'n film die nog uit de periode stamde toen ik geïnteresseerd was in VHS. Ze smeten er op een bepaald moment mee naar je hoofd in Kringloopwinkels en dergelijke en ik vond het altijd wel leuk om zo één of ander onbekend filmpje mee te pakken dat naar alle waarschijnlijkheid nooit op DVD is uitgebracht geweest. Een film met een titel als Killing Cars spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding maar uiteindelijk is dit altijd wat links blijven liggen. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen.

Vanwaar de film trouwens zijn titel haalt is me niet helemaal duidelijk. Moet daar ook wel aan toevoegen dat ik er mijn aandacht niet heb kunnen bijhouden (het is nooit een goed teken wanneer je een film in 3 stukken moet zien omdat je halverwege in slaap valt) maar wie een Christine-achtige setup verwacht komt bedrogen uit. Het gaat eigenlijk allemaal om een bepaald soort ecologische auto waar iedereen wel in geïnteresseerd is en de nodige messen in de rug volgen. Film speelt zich af in het Berlijn van de jaren '80 en dat resulteert ook in één of ander vreemde punkers bende (die strijden tegen de afbraak van een jeugdcentrum? Wie zegt er dat de jeugd niets meer doet!) en ook een aantal verplichte naaktscènes. Regisseur Michael Verhoeven probeert nog wel wat actie de film binnen te smokkelen, maar die heeft te hard te lijden onder de donkere beelden. Geen idee of dat nu aan de kwaliteit van de VHS lag of dat dit gewoon zo enorm donker gefilmd is. In ieder geval: het ziet er niet uit.

En het klinkt ook voor geen meter. Ik had in eerste instantie niet door dat dit effectief een Duitse film was, maar het verklaart wel waarom de personages schabouwelijk Engels spreken met een dik Duits accent. Een aantal rollen lijken ook nogal amateuristisch gedubt te zijn en dat doet de film natuurlijk ook niet veel goeds. Centraal staat Jürgen Prochnow die als Ralph Korda verantwoordelijk is voor het design van de fameuze World Car. Prochnow doet het nog redelijk goed, lijkt ook zichzelf gedubt te hebben aangezien het één van de weinige acteurs in de film is waar het niet geforceerd overkomt, maar de rest van de cast is redelijk slecht. Die bende punkers zijn helemaal belachelijk, maar ook de vrouwelijke bijrollen zijn compleet inwisselbaar.

Verhoeven haalde een paar jaar later met Das Schreckliche Mädchen nog een nominatie voor de Oscars binnen en zou vooral naam maken met een aantal Nazi-films. Geen idee hoe die zijn qua kwaliteit maar Killing Cars mag je met een gerust hart links laten liggen. Moest er iemand nog interesse hebben in de VHS, laat maar weten.. Al vrees ik dat ik nu weinig goede reclame heb gemaakt voor de film.