• 9.371.913 stemmen

Geregisseerd door: André Hugon

Met onder meer: Raimu, Antonin Berval en Nicole Vattier

Gesproken taal: Frans

Plot Gaspard de Besse

In 1789 worden de ex-gevangene Samplan en de jonge Gaspard, beiden hoefsmid, in het provinciestadje Besse uit hun werkplaats ontzet ten gevolge van een schuld die ze hebben tegenover de woekeraar Cabasse. Ondanks zijn liefde voor Theresa, nichtje van deze laatste, kiest Gaspard voor het leven van een paria in de strijd tegen onrecht, en samen met Samplan, besluit hij de beruchte snoodaard te volgen en hem geld te ontfutselen om aan de armen te geven.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Hij heeft echt bestaan : Gaspard de Besse ( 1757- 1781) ...volgens de populaire overlevering een soort Provencaalse Robin Hood of Mandrin, beide figuren met een uitvoeriger rol in de cinema trouwens. Volgens de prozaïsche historici was die Gaspard echter slechts een doodordinaire struikrover.

Hugon- brave veelfilmer- negeert die laatste interpretatie en kiest vol voor de voorstelling van Gaspard als nobele bandiet en strijder tegen het Systeem. Deed hij niet helemaal zelf trouwens : scenario is gebaseerd op verhalen van Achard. Die ken ik niet, maar toch betwijfel ik of Gaspard in die verhalen ook zo'n front populaire held is als hier ! Wel kun je duidelijk zien dat het scenario werd geschreven met als basis losse verhalen : heeft een episodische structuur.

Wij dienen echter wel iets te beklemtonen : de voornaamste held in deze film blijkt helemaal niet de door de vergeten Berval vertolkte Gaspard te zijn, maar zijn buddy Samplan als diens soort van intellectuele geweten. Die Samplan nu wordt vertolkt door Raimu- ongeschikt als swashbucklerheld uiteraard- wiens retoriek er niet om liegt en hier wordt voorgesteld als een voorloper van Robespierre of zelfs Lenin. Weinig kluchtigheid hier van Raimu ( wel wat koddige verkleedpartijen ), die zijn revolutionaire missie bloedserieus neemt en niet kan wachten tot de guillotines worden opgericht. Helaas kwam hij een paar jaar te vroeg. Deze onverlaat is buitendien ook nog eens een atheïst die goddeloze praat uitslaat tegenover meneer pastoor. De brave burgers spraken er schande van.

Deze politieke lading onderscheidt de film duidelijk van zijn jaren 30 genregenoten, is natuurlijk ook deels een swashbuckler uit die tijd maar voor spectaculaire actie hoef je dit verder niet te zien, kan ook totaal niet wedijveren met Hollywood qua budget en production values maar wie verwacht dat. Voor de genreliefhebbers echter lijkt dit me niet meteen geschikt, teveel gepraat en zoals ik al zei vooral een Raimuvehikel.

Voor de Raimufans echter wel aanbevolen kijkvoer, zien hem eens van een andere, serieuze, "geengageerde " kant.

Bij mijn weten is hier geen versie van met ( fan ) subs, hebben Raimubuffs ook niet nodig denk ik. Wie heeft dit gezien ?

avatar van Movsin

Movsin

Gaspard de Bresse, de boef met het gouden hart ofte de man die het opnam voor het gewone volk en het zoveel mogelijk wat hij aan rijken en onrechtmatige en corrupte overheidsinstanties kon ontfutselen terug gaf.

Een morrende jan-met-de-pet en een weinig correcte maatschappij is van alle tijden. Als film is deze "Gaspard de Bresse" echter ter plaatse blijven trappelen en komt zeker oubollig over met actiescènes die nu niet bepaald getuigen van professionele opnametechniek.

Merkwaardig is ook dat "de" figuur van de film niet Gaspard is (Antonin Berval - zat in "Le Boulanger de Vallorgue", meen ik me te herinneren) maar wel acteur Raimu die met volkswijsheid en grappige en gevatte uitlatingen erg overtuigend en genietbaar overkomt. Gelukkig maar, want een grootse film is deze "Gaspard de Bresse" niet.