• 9.370.543 stemmen

Talpuk Alatt Fütyül a Szél (1976)

Alternatieve titel: The Wind Blows under Your Feet

Oorsprong: Hongarije

Geregisseerd door: György Szomjas

Met onder meer: Djoko Rosic, István Bujtor en Vladan Holec

Gesproken taal: Hongaars

Plot Talpuk Alatt Fütyül a Szél

1837, Hongarije. Een groep schaapherders komt in verzet tegen de aanleg van een kanaal dwars over hun land. In hun gevecht worden ze geholpen door de beruchte bandiet Farkos Csapó Gyurka, die ontsnapt is uit de gevangenis en op zoek is naar zijn verraders.

Farkos Csapó Gyurka

Mérges Balázs

Jeles Matyi

Jeles Matyi hangja

Parti Bözsi

Babák Ferkó

avatar van MisterPink

MisterPink

De wind fluit onder hun voeten klinkt als een mooie spaghettiwestern en dat is het ook. De geheimzinnige outlaw die het opneemt voor een groep boeren in het conflict met de plaatselijke sheriff. Irén Bordán als de mooie dame in nood die samen met outlaw Doko Rosić voor een fraaie apotheose zorgen in deze cultfilm. Mooie beelden natuurlijk van de Hongaarse poesta en de soms opzwepende vioolmuziek van Ferenc Sebö zorgen voor een fijne filmervaring. Jammer alleen dat regisseur György Szomjas het nodig vond om het nodige dierenleed toe te voegen. Het opgehangen grijze rund was nog tot daar aan toe maar het neerschieten van het varken was totaal zinloos. In de film Rosszemberek zal Szombjas dit nog eens met pluimvee dunnetjes over doen. Ik ben wel iets te streng geweest zie ik. Halve strafpunt draai ik terug.