• 9.378.724 stemmen

Geregisseerd door: Robert Hossein

Met onder meer: Michèle Morgan, Robert Hossein en Olivier Hussenot

Gesproken taal: Frans

Plot Les Scélérats

Sinds de dood van haar zoon is een rijke Amerikaanse aan de drank verslaafd. Ze geeft haar man de schuld. De dochter van de buren laat zich als dienstmeisje engageren en wordt verliefd op haar werkgever. Als de vrouw door een ongeval sterft wil ze hem chanteren met verdenking van moord.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Er bestond in 1960 al een film over : Thelma en Louise...toeval of een intertextueel grapje ? Verdere overeenkomsten met de chick flick zie ik niet, dus de overeenkomst in de namen zal op toeval berusten. Hossein baseerde het scenario niet voor het eerst op een pulpromannetje van Dard, met een who's afraid of Virginia Woolf achtige toevoeging die hij zelf had verzonnen.

Het betreft hier enerzijds een typische Hossein stijloefening beinvloed door de Amerikaanse genrecinema in een noir kleedje, anderzijds een NV beinvloed staaltje Yankee bashing. Inhoudelijk blijkt het echter een over the top melodrama te zijn.

In een Parijse volksbuurt schijnbaar in de greep van beginnende gentrification strijkt een rijk en nietsdoend Amerikaans koppeltje neer dat onderling vreemd genoeg Frans spreekt: Hossein en Thelma Morgan, de zuipschuit die alleen als ze bezopen is vulgaire Yankee praat uitslaat. Zoals reeds aangestipt geraakte ze aan de fles via een WAOVW achtige catastrofe. In hun vulgaire American style appartement waar de gordijnen altijd open zijn en het altijd licht is worden ze begluurd door Pradier- Louise, die al wat uit de USA komt geweldig vindt en solliciteert als bonne. De american dream spat allicht uiteen in een nightmare, met als toppunt het vulgaire feestje waar we zelfs Z-cinema icoon Donald O'Brien ontwaren !

Met de laatste zin uit de synopsis ben ik het overigens volstrekt oneens, van dergelijke chantage is geen sprake . Nog sterker : Louise vertelt Hossein dat zij zijn vrouw zou hebben gewurgd, iets wat wij ook meenden te zien gebeuren. Of dat ook zo is moet u zelf zien.

Score als gebruikelijk van papa Hossein en erg jazzy. Is voor Belgische Hossein fans te zien via de Franse DVD.