- Home
5,0 (648)
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 30 september 1971
Plot Blue Movie
Ex-gedetineerde Michael komt na vijf jaar terug in een maatschappij waar totale seksuele vrijheid het motto is. De naar seks hunkerende Michael raakt gefascineerd door het luidruchtige seksleven van zijn aantrekkelijke buurvrouw en organiseert uiteindelijk orgies met en voor de flatbewoners.
Michael
Elly
Raouma
Anna
stephan73
Matige film, die qua net boven het acteer-talent van een porno film komt (idem met de seks scenes). Enige meerwaarde is dat dit de eerste keer was dat hij op tv werdt vertoont.
**1/2
Ik vond het vooral nogal saai eigenlijk. Laag tempo en het dreutelde maar door. De seksscenes waren wat minder extreem dan ik verwacht had. Het verhaal stelde geen moer voor.
De fijne lome muziek, de aanblik van Nederland in de jaren '70 en het leuke verhaal om de film heen houden me nèt van de 0.5* af.
otherfool
Zo slecht dat het ergens wel weer grappig is. Bij het forum van 'Turks Fruit' ben ik erachter gekomen dat het er qua seksuele vrijheid *echt* zo aan toe ging in Nederland in de jaren '70, dus dat zal dan wel.
2*.
Vinokourov
Een jongeman, net uit de gevangenis, komt in een Bijlmerflat te wonen en een andere flatbewoner knoopt met hem een gesprek aan in de lift:
Maar wonen hier, heeft wel zijn voordelen. Houvast!
- Houvast?
Ja kijk dan zelf, al die flatgebouwen zijn net schepen op zee. Heb jij ooit wel eens een bootreis gemaakt?
- Nee?
Nou dat is net als wonen hier in die flats, als je begrijpt wat ik bedoel.
Deze Nederlandse film zorgde voor zeer vele bezoekers in de bioscoop, ruim twee miljoen! Ze keken waarschijnlijk niet uit naar dialogen zoals hierboven. Deze film moet het meer hebben van de expliciete sexscenes (Mien Dobbelsteen gaat bloot!) in een zedenloze flat en de oh zo geweldige losse jaren '70-sfeer waar alles maar mogelijk is. Het toppunt is wel het feestje op het eind van de film waar een man met een olifantenslurf als uitvergrote penis rond zit te huppelen.
Het ziet er erg lachwekkend dom uit allemaal, maar blijkbaar was dit een fase waar velen toen blijkbaar helemaal lyrisch over waren. Niks mis met het terugzien van stuitende stompzinnigheid, maar op een hoge waardering hoeft deze film niet te rekenen.
sinterklaas
Ook maar eens als Nederlandse filmliefhebber wat werk van Verstappen aanschouwen. Ik ben ook namelijk (op Grijpstra en de Gier na) begonnen met Blue Movie. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel een verdomd interesant werkje is. Het gaat niet om de uiterlijk van de film, niet om de budged, maar enkel en alleen over sex. En zo kan je nog wel zien dat het vroeger nog normaal was om een piemel in een doos te zien glijden op een burgerlijke bioscoopdoek terwijl de NL-films van nu sterk gecensureerd worden. Het acteerwerk vind ik wel goed en het is altijd nog leuk om wel eens dingen in van de jaren 70 te ondekken. Je zou Blue Movie wel kunnen beschouwen als een pornofilm.
Ook het groezelige flattenwijk-sfeer en de jaren 70 sfeer zat er goed in en ik vind het toch best wel mooi dat de kwaliteit van de film op dvd streperig en tikkerig is. Geeft ook echt zon ouderwets gevoel bij het kijken.
Gewoon een interesante film. Ik ga maar eens gouw de rest van de Wim Verstappen Collectie box bekijken.
movie acteurs
Eerste commerciële sex film van Nederland. Toen erg speciaal maar nu ook al niet meer. Film vond ik het voor de rest ook wat te saai en amateuristisch. De cast is niet geweldig. Kees Brusse vind ik wel altijd fijn om in een film te zien dus dat geeft deze film wel een aardige meerwaarde. En omdat het toen nog speciaal was krijgt dit toch nog een 2,0.
mjk87 (moderator films)
Kwam m'n vader eens mee; een groot succes aan de kassa deze. Dat lag vast aan andere zaken dan de kwaliteit. Amateurfilm in alles, maar één van die vrouwen is best prettig om naar te kijken. Dus 1,0*.
nijkerkbert
Gisteravond deze klassieker in de dvd-speler gehad. Na alle recensies hier viel het me nog niks tegen. Tja, de beeldkwaliteit en audio is niet om over naar huis te schrijven, maar een kijkje terug in die tijd kon me best wel bekoren. Wat me opviel: een paar keer kwam er luid en duidelijk een vliegtuig overscheren. Vooruitziende blik van regisseur Verstappen?
Dit zou vroeger een typische Nederlandse Drama / Erotiek film (met heel veel bloot) zijn geweest welke ik als jong kind in de begin jaren 80 stiekem op mijn slaapkamer zou hebben bekeken, op een kleine zwart/wit televisie (waarbij je de zenders nog moest zoeken door met de antenne te draaien), als deze werd uitgezonden op de televisie (toen had je alleen keus uit "Ned 1" en "Ned 2" als Nederlandse zenders). Maar helaas heb ik hem vroeger niet gezien (ik weet ook niet of hij destijds werd uitgezonden op de televisie) en heb ik deze film zonet voor het eerst bekeken.
Hoewel het eenvoudige verhaal (draait om de ex-gedetineerde Michael, gespeeld door Hugo Metsers, die na vijf jaar in de gevangenis heeft gezeten vanwege seks met een 15 jarig meisje, terugkomt in de maatschappij en een woning in een flatgebouw krijgt toegewezen van reclasseringsambtenaar Eddie, gespeeld door Helmert Woudenberg, waarbij alle vrouwen gelijk voor hem vallen en seks met hem willen hebben) gewoon te belachelijk is voor woorden en eigenlijk ook alleen maar draait om seks, heb ik me er toch aardig mee vermaakt en vooral in het eerste uur, waarbij ik het verhaal zelfs nog leuk vond. Na dit uur (dan is Michael ook opeens een zakenman geworden die handelt in seks in de flat) vond ik het eigenlijk alleen maar onnozel en flauw worden en gaat het verhaal op einde zelfs even over van luchtig naar tragisch, als een zekere Newman (gespeeld door de bekende Nederlands zanger, acteur en musicalster Bill van Dijk) zelfmoord pleegt door van de flat te springen omdat hij uitgemaakt wordt voor impotent (lijkt overigens wel of Michael de enige man is in de flat, die niet impotent is). Vrijwel daarna gaat het weer over naar luchtig als Michael gaat vrijen met Julia (gespeeld door Ine Veen), waar hij al vanaf het eerste moment dat hij haar zag met een rode jas aan een oogje op heeft, en daarna (na circa 80 minuten) is het verhaal ook afgelopen.
Maar het eerste uur vond ik nog best vermakelijk en leuk en daarbij is ook heel veel bloot te zien van o.a. hoofdrolspeler Hugo Metsers (in de rol van Michael), die rondloopt met enorme bakkebaarden, in de vorm van een slappe en half stijve behaarde penis, Carry Tefsen (in de rol van geile buurvrouw Elly, welke Michael ook regelmatig begluurd vanaf zijn balkon als ze seks heeft met haar geile man), oftewel Mien Dobbelsteen uit de populaire jaren 80 serie Zeg 'ns Aaa die altijd met aparte stem de telefoon opneemt met "Met de assistente van dokter van der Ploeg" (assistente is ze in het laatste gedeelte van het verhaal grappiger wijze ook), in de vorm van borsten, behaarde poes (niet rood overigens) en billen, Ursula Blauth (in de rol van de Duitse vrouw Marianne die getrouwd is met een zekere professor Bernard, gespeeld door Kees Brusse, waar Michael ook clichématig een kopje suiker komt lenen) in de vorm van borsten, behaarde poes en billen, Monique Smal (als de bovenbuurvrouw Anna, die samenwoont met een zekere Julia) in de vorm van borsten (best mooie) en Ine Veen (in de rol van Julia die ook een kind heeft en welke ze naar bed brengt als ze gaat vrijen met Michael op het einde) in de vorm van borsten, behaarde poes en billen. Bij de laatste seks scene van Ine Veen, die een paar minuten duurt, streelt ze ook soms de penis van Hugo Metsers.
Buiten de hierboven genoemde personen is er overigens nog meer bloot (o.a. als Michael zit te neuken met een vrouw in de lift van de flat, die ook even wordt stilgezet) te zien en soms zelfs pornografisch, maar dat laatste alleen via plaatjes van een pornotijdschrift en een film welke vertoond wordt in de woning van Michael. Visueel gezien zag het er overigens allemaal zeer goedkoop en lelijk uit qua gekozen locatie (verhaal speelt zich voor 99% af in een kille betonnen flat, typisch jaren 70, in Amsterdam) en decors (o.a. een groene plastic opblaasbank in de woning van Michael), maar gelukkig wordt dit wel ruimschoots gecompenseerd door het vele naturelle jaren 70 bloot, waarbij de mannen en vrouwen nog gewoon puur natuur waren (een behaarde schaamstreek hoeft nu ook weer niet voor mij
). De meeste dialogen in het verhaal zijn lachwekkend slecht, maar soms hebben ze wel wat komisch, zoals de eerste ontmoeting tussen Michael en Elly op de flat, waarbij er gezegd wordt:
Elly: Heb je eigenlijk wat te doen ?
Michael: Nee.
Elly: Kom even koffie drinken, dan kunnen we elkaar leren kennen.
In deze film wordt er overigens niet veel koffie gedronken, maar wordt er wel regelmatig suiker geleend
bij de buren en het is niet alleen Michael die dat clichématig doet, maar ook een aantal vrouwen.
Al met al is dit gewoon een lachwekkende slechte Nederlandse Drama / Erotiek film en zeker als je hem nu voor het eerst bekijkt zoals ik, maar desondanks heb ik me er best aardig mee vermaakt (kijkt ook wel lekker weg) en zeker in het eerste uur. Het is eigenlijk ook wel een kolfje naar mijn hand.
Bobbejaantje
- 2072 stemmen
Als tijdsdocument kan deze film wel tellen. De seksuele revolutie is net achter de rug en wordt gauw verzilverd op een moment dat er van vervelende zaken als AIDS nog lang geen sprake is. De pil volstaat wel om ongehinderd van bil te gaan met je buur.
De naaktscènes zullen vast wel indruk gemaakt hebben in die tijd, lang voor er sprake was van achtereenvolgens de video- en internetrevolutie.
Blue Movie ben ik beginnen kijken zonder grote verwachtingen, en was aangenaam verrast door het tongue in cheek comedy gehalte. De scenes met de reclasseringsambtenaar … hi-la-risch! De gesprekken waarin Kees Brusse als hooggeleerd zoöloog het woord voert, zijn eveneens onbetaalbaar.
Heel de film heeft een luchtige ondertoon, heeft als het ware weinig om het lijf (tja), focust op de vrije moraal, maar slaagt er toch in om een kleinburgerlijke finale te genereren. Charmant.
De regie van Wim Verstappen en het camerawerk van niemand minder dan Jan De Bont, vind ik, met de gehanteerde realistische stijl, erg te pruimen. Ook de soundtrack beviel me, met de David Gilmourachtige gitaarlijnen, Richard Wright orgeltjes en ik meende ook een streepje The Who invloeden ter herkennen tijdens het seksfeestje.
Fascinerend dat dit één van Nederland's meest commerciële mainstream films ooit is … en fascinerend dat de opnames plaatsvonden in de nieuwbouw flats van de Bijlmermeer …
Blue Movie is een film waarin comedyliefhebbers, tijdreizigers en pornonauten hun gading vinden. Als cultfilm kan dit eigenlijk niet stuk.
Woland
Sexploitatie van Nederlandse bodem. En goed is het bepaald niet. Dit is vooral (schijnbaar) een provocatie van Wim Verstappen naar de filminstanties, door lekker erecties en veel seks te laten zien in een film. Maar veel soeps is het verder niet. Carry Tefsen ooit als stoeipoes te zien, dat had ik niet verwacht - en nee, dat was ook geen succes. Het is verder sowieso een erg matige film, Hugo Metsers vraagt om kopjes suiker en gaat naar bed met allerlei huisvrouwtjes in de Bijlmer, en dat is het wel zo ongeveer.
Het script is tragisch slecht, de cast is wisselend waar bijvoorbeeld veel van de actrices er ook niet veel van bakken. Het ziet er vrij amateuristisch uit, slechte beeldkwaliteit en vooral heel veel lelijke plaatjes van liften, voordeuren en keukens. Het is dan nog wel een beetje grappig als tijdsdocument van de vroege jaren '70. Pure pulp, saaie ontzettend trage softporno, maar schijnbaar alsnog in de top 5 van meestbezochte Nederlandse films, laten we het houden op een stukje geschiedenis.
xxERWINxx
Vandaag deze film bekeken op Bluray die ik gekocht had via de Amerikaanse Amazon, een mooie gerestaureerde opname van deze film (Region free) zodat je hem ook in Nederland kan bekijken.
Ik heb via deze weg ook gerestaureerde Blurays kunnen kopen van: Frank & Eva, Spetters, Het debuut, Een vrouw als Eva, De lift, Amsterdamned en de Flodder films.
Leuk om weer eens gezien te hebben, wat bloot, een simpel verhaal en redelijk te doen al hij soms wel wat saai en traag oogde, maar dat hoorde bij deze tijd.
Het bloot en sex gedeelte viel mij nog wel mee in deze film.
Als iemand meer oude Nederlandse films weet die verschenen zijn op Bluray laat het mij weten.
shugenja
Ik ga er niks over zeggen. Ik snap dat dit publiek trok in de tijd en het is sympathiek bedoeld. Qua regie is het ook best aardig vlot. Maar er is geen verhaal het is een softporno over een man en zijn driften. Over vrijgevochten vrouwen aan de pil. In de tijd dat ex criminelen nog mensen waren. Er gebeurt niet veel in de film en de kwaliteit van de versie die ik zag was beroerd dus ik heb hem niet uitgekeken.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?