• 9.382.799 stemmen

Geregisseerd door: Pál Sándor

Met onder meer: Marcello Mastroianni, Hanna Schygulla en Alessandra Martines

Gesproken taal: Hongaars en Engels

Plot Miss Arizona

Het verhaal, dat begint in Boedapest in 1920, is gebaseerd op de carrières van Mitzi en Sandor. Mitzi's joodse man wordt vermoord door rechtse elementen, die uit zijn op zijn diamanten. Mitzi en haar zoon worden geholpen door Sandor, een berooide, half-Italiaanse entertainer. Ze vluchten naar Italië en keren in 1930 terug naar Boedapest om de beroemde Arizona Club te gaan leiden. Dan volgen de tragische Jodenvervolging en de oorlog.

Er bestaan er meerdere van : films waarin Schygulla en Mastroianni samenspelen...storia di Piera is waarschijnlijk het gekendste voorbeeld, maar er is ook nog deze wat vergeten film van ene Pal Sandor.

Niet geheel ten onrechte vergeten, want het betreft hier een archetypische midbrow europudding, met dito inhoud, vorm en cast. Meer bepaald een Italo Hongaarse co- productie, sowieso half lost in dubbing dus en deze zgn. grotendeels in Budapest spelende film is daar geen seconde opgenomen !

Vrij derivatief ook allemaal: Ginger e Fred/ Fellini tijdens het er met de haren bijgesleepte Italiaanse segment bij voorbeeld, Mephisto, en vooral heel veel Cabaret- spreekt voor zich lijkt me- en overgekend Holocaust/ WO2 materiaal dat we uit ziljoenen films kennen.

Narratief uiterst rommelig ook, zeker in het begin met snelle sprongen, en er lijkt flink wat gecut te zijn. Zinloze zijsprongen ook als reeds gememoreerde Italiaanse episode, of verder nergens ingevulde personages als die van Barberini of Martines , schijnbaar debuterend hier. Sandor- of misschien eerder Germi scenarist Gianetti- schijnt zijn publiek niet te intelligent te vinden , het wordt allemaal overdreven nadrukkelijk gebracht. Bij voorbeeld : de 2 protagonisten plus hun zoontje vluchten uit fasjsties Italië richting veiligheid per...veewagon, en zijn heel erg opgelucht daarover. Dat staat voor hun politieke onnozelheid, GET IT.

Als in cabaret dus vooral show in tijden van fasjisme, wat dat in concreto inhoudt en hoe dit wordt ingevuld zult u al wel begrijpen denk ik. Veel muzieknummers, meestal met optredens van Schygulla- pleejbekkend- en begeleid door muziek van Trovajoli, die weinig briljant is trouwens. Dieptepunt waarschijnlijk het afgrijselijke laatste nummer, gezongen in het Engels.

Memorabelste scène vermoedelijk die met Mastroianni in blackface, tot tweemaal toe zelfs. Hij en Schygulla doen braaf hun best, maar kunnen dit overbodige product volstrekt niet redden van hopeloze middelmatigheid.

Bij mijn weten niet uitgebracht op DVD met anderstalige onderschriften, ik zag dus de Italiaanse versie.