• 9.371.633 stemmen

Utamaro o Meguru Gonin no Onna (1946)

Alternatieve titels: Five Women around Utamaro / Utamaro and His Five Women / 歌麿をめぐる五人の女

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kenji Mizoguchi

Met onder meer: Kinuyo Tanaka en Kōtarō Bandō

Gesproken taal: Japans

Plot Utamaro o Meguru Gonin no Onna

Een samoerai en leerling in de schilderkunst koopt een erotische houtsnede van de kunstenaar Utamaro. Op het schilderij ontdekt hij een boodschap waarin de kunstenaar claimt dat zijn werken meer echt leven bevatten dan de, mede door de overheid gereguleerde, officiële kunst. Verontwaardigd zoekt hij de kunstenaar op, maar die daagt hem uit tot een duel waarin Utamaro werken moet maken die beter zijn dan het werk van de samurai. Als hij daar in slaagt zal de samurai zijn geprivilegieerde leven als kunstenaar opgeven en zich aan de echte kunst toewijden. Utamaro begeeft zich in de wereld van bordelen om daar inspiratie op te doen, maar raakt verstrikt in verschillende intriges.

avatar van mister blonde

mister blonde

Moet eerlijk zeggen dat ik me hier even doorheen moest worstelen, om tot de conclusie te komen dat het een erg sterke film is. De statische shots van Mizoguchi zijn net stillevens (wel eens lekker in tijden van een hoop technische poeha). Het verhaal springt alle kanten op. Had ook pas laat door dat het verhaal veel meer draait om (de intriges rond) de vijf vrouwen dan om Utamaro. Naast de intriges gaat de film over passie voor kunst, de helende en destructieve kracht van vrouwelijk schoon, artistieke restricties en censuur, sterke vrouwelijke personages (in tijden dat ze immer een ondergeschikte rol speelden) en nog veel meer. Een tikkeltje zwaar op de maag, maar er zitten werkelijk prachtige scenes in waarvan de vrouwen die schaars gekleed vis moeten vangen, wat dat betreft het hoogtepunt is. Twijfel tussen 3,5 en 4 sterren, omdat mijn aandacht er niet helemaal bij was. Ik geloof dat ik dit mezelf meer aan reken dan Mizoguchi.

avatar van Onslaught

Onslaught

Aardige film uit een tijd dat Jidaigeki zwaar gecensureerd werd door het Amerikaanse propoganda bureau.

Interessant verhaal en goed geacteerd. Verder een aantal mooie shots en scènes.

avatar van BBarbie

BBarbie

Wankelmoedige film over het wel en wee van courtisanes, die met elkaar gelinkt worden door hun relatie met een beroemde artiest. Met wisselend succes proberen de vrouwen tegen de stroom in hun lot in eigen hand te nemen. Door de fragmentarische structuur had ik aanvankelijk moeite om de verschillende dames uit elkaar te houden. Pas in de tweede helft van de film begon mijn kwartje te vallen. Naar mijn smaak zeker niet de beste film van Kenji Mizoguchi.

avatar van menetekel

menetekel

Op de volgende site kun je veel interessante content over Utamaro's erotische kunst vinden: Japanese Shunga Prints by the Great Ukiyo-e Master Utamaro - shungagallery.com

avatar van Flavio

Flavio

Behoort niet tot het beste werk van Mizoguchi wat mij betreft maar wel de moeite waard. De scene met de vissende waternimfen was bijzonder, dat geldt ook voor het tekenduel (meer het idee dan de uitvoering) en ook mooi was de schaamteloze verrukking waarmee een tekenaar vreemde vrouwen vraagt of hij ze alsjeblieft mag tekenen ("wat een schitterend lichaam heeft u! Ik moet u tekenen! Sta mij toe, alstublieft!").

Ik tel overigens maar 4 vrouwen: Okita, Yukie, Orun en Takasode, wie was vrouw nummer 5?