• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Marco Ferreri

Met onder meer: Marco Margine, Anne Wiazemsky en Annie Girardot

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Seme dell'Uomo

Een epidemie heeft het grootste deel van de wereldbevolking uitgeroeid. Cino en Dora hebben zich teruggetrokken in een verlaten huis aan de kust. Cino probeert Dora ervan te overtuigen dat hij een kind wil. Maar Dora weigert categoriek. Cino besluit Dora drugs toe te dienen. Wanneer ze zich realiseert dat ze zwanger is, wordt ze brutaal en gewelddadig.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

De derde keer in korte tijd dat ik Anne Wiazemsky samen met Marco Ferreri in een film zie (Porcile en Le vent d'est waren de andere twee) en ze zijn ook kort op elkaar gemaakt zo rond 1969. Schept een interessant beeld van een hechte groep bevriende filmmakers die politiek geencageerde films maakte (en een goede aanleiding om binnenkort ook eindelijk eens aan Carmelo Bene en Glauber Rocha te gaan beginnen).

Wat dan nog over de film zelf te zeggen. Een post-apocalyptische setting vind ik altijd interessant om bepaalde vragen op scherp te stellen. Hier is het kinderen: de man vind het zijn plicht om het menselijk ras voort te zetten, de vrouw vind dat ze het recht niet hebben. Helaas wordt er verder weinig op scherp gesteld. Het hele rechten/plichten idee heeft een nogal Christelijke ondertoon die juist in Italie en door iemand als Ferreri goed aangepakt zou kunnen worden, maar dat aspect blijft zelfs geheel achterwege. Het blijft meer bij "grapjes" zoals een kortstondige driehoeksverhouding, een onnodig museum, het pistool uit Dillinger e Morto dat nog even voorbij komt en een explosief einde... leuk is het allemaal wel, en aardig gefilmd ook, maar in de grote productiviteit van allen hierbij betrokken, lijkt het niet meer dan een simpel tussendoortje.