• 9.370.308 stemmen

Oorsprong: België / Duitsland / Nederland

Geregisseerd door: Johan Grimonprez

Met onder meer: Ron Burrage, Mark Perry en Delfine Bafort

Plot Double Take

"If you meet your double, you should kill him."

Johan Grimonprez’ nieuwste film "Double Take" is een vrije adaptatie van een kortverhaal van de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges met in de hoofdrol de professionele Hitchcock lookalike Ron Burrage. Tegelijk is het een filmische meditatie over de rol van de media in de cultuur van wantrouwen en angst die vandaag onze wereld bepaalt. “Double Take” verkent de ideologie en politiek van de angst van de afgelopen vijftig jaar, van de koude oorlog tot de “War on Terror” en van “The Birds” tot “Independence Day.” Terwijl de film de ideologische macht van de cinema en de televisie blootlegt, ontwikkelt zich voor de toeschouwer een tweede verhaallijn waarin Alfred Hitchcock zijn dubbelganger achtervolgt in een zelfberaamd moordcomplot.

Hitchcock Double

Hitchcock stemrol

avatar van rubenn

rubenn

Weet iemand of de film na het filmfestival van Gent nog een release krijgt in een aantal zalen in Vlaanderen? Of blijft dit een festivalfilm? Imagine Film Distribution is de verdeler.

avatar van Friac

Friac

Rubenn: de film komt normaal gezien uit op 25 november 2009.

Ik vind dat de film zijn premise niet echt waarmaakt, ik had iets meer verwacht dat de regisseur meer zou 'mediteren' over de rol die de media in het hedendaagse leven speelt. Ofwel deed hij dat op zo'n sluikse manier dat ik het niet doorhad, dat kan ook. In elk geval ontging de boodschap waar ik op gehoopt had me grotendeels (of was hij gewoonweg niet krachtig genoeg).

Wel vond ik het een leuke film om te kijken en vind ik het prachtig dat een regisseur het aandurft om dit soort 'ontoegankelijke' films te maken. De hele Hitchcockplot is leuk om te volgen en zit vol leuke grapjes, en hiernaast wordt er kritiek gegeven op o.a. verslaggeving en reclame. Niet de film die ik verwacht had, desondanks geen spijt van dat ik hem bekeken heb. Een kleine 3,5*

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

De release in België is uitgesteld naar 'begin 2010', al is de film wel in december al te zien in Muhka/Cinema Zuid in Antwerpen.

De release in Nederland is op 21 januari 2010. Op 5 januari 2010 is er in het Filmmuseum 'een avond met Johan Grimonprez' met vertoning van zowel Dial H-i-s-t-o-r-y als Double Take iaw maker Grimonprez.

DOUBLE TAKE won recentelijk de Black Pearl Award for Best New Documentary Director op het filmfestival van Abu Dhabi. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden...

Seamus

Hier (Vlaanderen) staat hij nog steeds op 25 november.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Officiële releasedatum België is verschoven naar 13 januari. Daarvoor draait hij wel al in Cinema Zuid, Antwerpen.

Seamus

Dankjewel, was niet op de hoogte van deze cinema terwijl hij vlakbij is

Seamus

En dus zonet gezien en goed gekeurd

De laatste quote van de film vat misschien wel het geheel samen.

Dit soort van creatieve uitspattingen vind ik zeer te genieten.

Mix van docu en fictoe.

Niet voor de grote massa maar die zullen dit hier natuurlijk niet lezen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Leuke experimentele film (documentaire is een wat te groot woord). Vooral de delen met Hitchcock zijn geweldig. Die man had sowieso al een goed gevoel voor humor, dus al die quotes houden het gemakkelijk boeiend, maar ook het fictieve plotje waarin Hitchcock zijn dubbelganger tegenkomt is een verhaallijn waar Hitch zelf waarschijnlijk met plezier naar gekeken zou hebben. Een beter compliment kun je eigenlijk niet verzinnen. Deze verhaallijn wordt ook op een geestige wijze gekoppelt aan het politieke deel, door te zeggen dat de politieke machten in essentie allemaal hetzelfde zijn en juist daarom elkaar uit de weg moeten ruimen. Dit wordt allemaal afgewisselt met wat paranoia rond de televisie (matig uitgewerkt), een man die professioneel Hitchcockdubbelganger is (alleraardigst) en een reeks koffiereclames (hilarisch) die doen denken aan de alledaagse elementen in Hitchcockfilms die uiteindelijk sinister blijken te zijn.

Het knapste is vooral hoe Grimonprez dit brengt. Het is allemaal schitterend gemonteerd. Ondanks dat het grotendeels bestaat uit archiefmateriaal is het allemaal bijzonder stijlvol en zelfs sfeervol, grappig en meeslepend. Het is alleen jammer dat dit meer materiaal is voor een film van een half uur of drie kwartier. Vooral zodra het punt duidelijk is weet de film weinig variatie te bieden. Niettemin durf ik deze film makkelijk aan te bevelen.