Delen
Breaking Point (1975)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Breaking Point
Bob Bellings is een kantoorjongen die last heeft van seksuele nachtmerries en een ziekelijke gewoonte heeft om ook daadwerkelijk vrouwen te achtervolgen, te verkrachten en daarna te vermoorden. Tussen dit alles houdt hij zich enkel bezig met speelgoedtreinen.

menetekel
BREAKING POINT - Pornografisk Thriller (' 75)
Breaking Point was Bo Arne Vibenius derde en (waarschijnlijk) laatste avondvullende film die hij dit keer (uit voorzorg) regisseerde onder het pseudoniem Ron Silberman Jr.
De protagonist Bob Bellings (gespeeld door Andreas Bellis, cameraman van o.m.
Vibenius' Thriller) is een contactgestoorde kantoorklerk die zijn dagen op kantoor slijt met monotone werkzaamheden en erotomaan dagdromen. Wanneer in een nieuws-
uitzending op t.v. melding gemaakt wordt over de verkrachtingsfantasieën van vrouwen gaan al zijn remmen los...
Een pornografische thriller zoals de ondertitel op sommige oude film affiches beloofde is slechts voor de helft waar want door gebrek aan suspense wordt het nergens een thriller. In een interview heeft Vibenius wel eens gezegd dat hij met Thriller een preten-
tieloze filmhit had willen maken met commerciële intenties maar dat Breaking Point een dieper liggende beweeggrond zou hebben. Hoewel niet echt bijtend, heeft de film als maatschappijkritische satire wel zijn momenten. (zoals een misogyne grap met een kop koffie, een bizarre Freudiaanse metafoor met een vlieg, necrofilie, pedofilie...etc.)
De plot heeft eigenlijk maar één echt personage en al is Bellis wat karikaturesk in zijn spel, voor mij was het overtuigend genoeg. In tegenstelling tot de in Thriller later ingevoegde pornografische sequenties gespeeld door stand-in's nam Bellis deze (geslachts.. ha...ha) delen wel voor zijn rekening. Opvallend is het gebruik van de soundtrack waarbij het wereldberoemde citer geluid (Anton Karas) uit The Third Man in een heel andere context geplaatst wordt. Karas was overigens speciaal naar Zweden gekomen om de muziek opnieuw in de studio op te nemen.
Net als Thriller kwam ook Breaking Point niet door de (toch wat liberalere) Zweedse censuur en ook in het Grindhouse circuit in de V.S. kreeg de film geen voet aan de grond. Na dit fiasco weidde Vibenius zich met succes aan t.v. commercials en heeft sindsdien geen film meer gemaakt. Het blijft voor mij toch fascinerend dat Vibenius op voorhand toch moet hebben geweten dat na de verbanning van Thriller deze film zeker hetzelfde lot zou zijn beschoren. Het maakt zijn ideëen en motieven voor de film in ieder geval wel geloofwaardiger. Ik vermoed dat Breaking Point heden ten dage ook veroor-
deeld zal blijven tot een klein publiek en zijn obscure status zal behouden. Toch blijft het jammer dat Tarantino naast zijn hommage aan het Lindberg karakter in Kill Bill niet ook wat financiële middelen heeft aangewend om Vibenius te helpen met Thriller 2.
Gelukkig krijgen in het DVD tijdperk onafhankelijke filmmakers als Vibenius (maar ook bv. Van Bebber, Giovinazzo, Kern...etc) een welverdiend podium. Zij waren het nl. die tegen de klippen op en door bezetenheid, doorzettingsvermogen, talent en drang naar eerlijkheid, werk hebben gemaakt dat juist die onderscheidende authenticiteit bezit dat het exploitatie genre zo interessant maakt!

Dit soort films trekken altijd mijn aandacht en toen ik hem gisteren voorbij zag komen, heb ik hem gelijk maar meegepikt en afgelopen nacht (is dus mijn eerste film in 2018) ook bekeken (duurt met circa 85 minuten ook niet al te lang en zeker als je regelmatig zit vooruit te spoelen). En m.b.t. de eerder gebruikte woordjes "trekken" en "pikken", die komen inderdaad ook voor in deze maffe en bizarre Erotiek / Thriller film, maar zeker ook andere woordjes zoals "pijpen", "vingeren", "neuken", "koffiekopje" en zelfs "versnellingspook" en het wordt ook vrijwel allemaal expliciet in beeld gebracht. Dus wat dat betreft is "Porno / Thriller" misschien meer op zijn plaats.
"menetekel" hierboven heeft over deze film al een heel mooi inhoudelijk stukje tekst geschreven, dus dat hoef ik niet meer te doen (bespaard me ook wat tikwerk) en ik wil het dan ook vooral hebben over een aantal maffe en bizarre scènes in deze film, waarbij het draait om de man Bob Bellings (Andreas Bellis) met een saaie kantoorbaan.
De eerste maffe scène welke ik wil aanhalen heeft betrekking op het "koffiekopje" (is na circa 45 minuten) en om die scène moest ik eigenlijk wel lachen, want bij die scène trekt Bob zich in de avond op het toilet van zijn woning af en komt hij klaar in een koffiekopje, welke hij daarna (hij pakt het overigens netjes in) via zijn aktetas de dag erna op het werk meeneemt, waarna hij er koffie inschenkt (nu weet ik ook wat "koffie verkeerd" inhoudt ) en deze aanbiedt aan een vrouwelijke collega (die het niet weet) op het werk, te weten de zekere Anne (waar hij ook seksueel over gefantaseerd heeft), die er dan uit drinkt en daarna wat verbaasd kijkt.
Vrij snel daarna volgt eigenlijk best een bizarre scène, waarbij hij naar een schoolplein loopt en zich vergaapt aan de kinderen. Eén van de kinderen neemt hij zelfs mee naar zijn auto, waarna hij met het kind (een meisje) gaat rijden naar een bos en daar stopt. Ik had toen zoiets van "hij zal zich toch wel niet gaan vergrijpen aan dat kind" (oftewel pedofilie) en dat is gelukkig ook niet het geval, want hij geeft het kind allen maar snoep te eten (eet er zelf ook van) in zijn auto, waarna hij haar daarna thuis afzet. Het kind vraagt dan nog aan hem "Shall we meet again", waarop Bob heel kort antwoord "No".
Daarna volgt eigenlijk de leukste (beter gezegd "het hoogtepunt") )maffe scène in het verhaal (na circa 60 minuten) en dat is het moment dat Bob een jonge vrouw (ze zag er best leuk uit) langs de weg meeneemt in zijn gehuurde auto (een Volvo), waarop de vrouw al vrij snel aan hem vraagt "You wanna fuck me" en zich dan volledig begint uit te kleden in de auto, terwijl Bob gewoon aan het rijden is. Als ze helemaal naakt is, gaat ze met de rug tegen het dashboard (van de bijrijderskant) zitten, waarna Bob haar kletsnatte vagina mag aanraken (hij smeert het ook langs zijn hoofd en ruikt aan zijn vingers) met zijn vingers, die ze ook nog opentrekt voor hem. Vrij snel daarna vraagt ze aan hem "Shall I suck you" en als ze daaraan begint vraagt ze snel daarna aan hem "You wanna see me fuck the gear stick"
Dat laat Bob zich natuurlijk niet twee keer zeggen, waarna hij de auto langs de kant zet en zij gaat neuken met de "versnellingspook" (Bob zit dan op de achterbank en kijkt toe). Daarna pijpt ze Bob nog en mag hij haar ook neuken, waarna Bob in haar vagina klaarkomt (je ziet dan ook zijn sperma uit haar vagina druipen). Het leuke daarna is, is dat als hij de gehuurde auto gaat inleveren en iemand de auto controleert, de betreffende man dan zegt "A button is missing" wat natuurlijk de knop is van de versnellingspook.
Als de film bijna is afgelopen, volgt de ontknoping van het verhaal en die was best lachwekkend en zeker ook verrassend. Want je ziet dan Bob naar het vliegveld rijden, waar hij zijn vrouw en dochtertje oppikt die schijnbaar op vakantie (Bombay) zijn geweest (dat was best verrassend, want gedurende de hele film had je juist de indruk dat hij op zijn eigen woont), waarna zijn vrouw aan hem vraagt of hij nog wat leuks heeft gedaan gedurende hun afwezigheid en waarop hij dan antwoord "Oh, you know nothing ever happens in this shit town" , terwijl hij juist het ene na het andere avontuur heeft meegemaakt en dat had ook niet alleen betrekking op seks (wel heel veel overigens), maar ook op actie.
Zo wordt hij namelijk meegenomen door overvallers in hun auto, die hij daarna doodschiet (als ze hem willen doodschieten) en ook schiet hij nog een politiehelikopter uit de lucht. Daarna (na de zonet genoemde actie) gaat hij overigens gewoon naar huis en gaat naar bed, waarin hij nog even kijkt in een modelspoorboekje (zijn hobby) en droomt hij daarna over alle vrouwen en actie (dan krijg je de film in een korte samenvatting te zien met alle hoogtepunten).
De film staat overigens mede betiteld als een "Thriller" en dat komt vooral door de opening (de eerste 5 minuten) van het verhaal waarin Bob (je ziet wel niet zijn gezicht gedurende die scène) inbreekt bij een appartement van een vrouw en als die vrouw terugkomt van het winkelen in een supermarkt, slaat hij haar neer, waarna hij haar verkracht en vermoord (door haar met een asbak dood te slaan). Die hele scène wordt overigens als enige scène niet expliciet in beeld gebracht, waarna je nog zou kunnen denken dat het gaat om een flauwe en softe "Erotiek / Thriller" film, maar dat is dus niet het geval en het gaat er al zeker niet soft aan toe en dat wordt vanaf de 20e minuut ook vrij snel duidelijk.
Bob volgt overigens regelmatig onbekende vrouwen en gaat ook bij hun woningen naar binnen, waarna hij meteen tegen de vrouwen o.a. zegt "Undress you" en "Strip" (wat de vrouwen overigens ook gelijk doen) waarna hij ze gaat verkrachten. De vrouwen lijken dat ook gewillig toe te staan, maar op een gegeven moment pakt een vrouw een schaar en steekt hem daarmee. Als de vrouw daarna vlucht met de auto, volgt hij haar en duwt hij haar van de weg, waarbij haar auto in een gebouw terechtkomt en daarbij in brand vliegt en explodeert.
Bob zijn fantasieën en dromen, die alleen maar om seks draaien, zijn ook best maf, want op een gegeven moment fantaseert hij over een vrouw op zijn werk (wat ik op zich nog wel kan begrijpen, want op zijn kantoor werkten buiten hem alleen maar vrouwen en die zagen er ook allemaal niet onaardig uit) die hem aan het pijpen is, waarna we opeens een vlieg op zijn eikel zien zitten Verder fantaseert hij nog over een vrouw die bloot toekijkt terwijl hij zich aan het masturberen is en ook over een vrouw bij een zwembad die hem aftrekt en pijpt.
De cast speelt in deze film natuurlijk niet hoogstaand en daarbij draait het ook enkel en alleen om Bob Bellings (verdienstelijk gespeeld door Andreas Bellis), die buiten de opening van het verhaal ook continue in beeld is en dat geldt ook regelmatig voor zijn banaan tussen zijn benen. De vrouwen (die nog allemaal lekker naturel waren) in deze film zijn allemaal lustobjecten voor Bob Bellings en het is mij onbekend wie nu wie moest voorstellen en dat wordt op "IMDb" ook niet echt duidelijk.
Ik weet eigenlijk alleen dat Susanne Audrian (mooie vrouw overigens) de vrouw was die de koffie drinkt en dat Barbara Scott de vrouw was in de metro en het is ook de eerste vrouw waaraan Bob zich na 20 minuten vergrijpt (achtervolgt haar en verkracht haar dan in haar woning). Jammer genoeg weet ik niet wie de jonge vrouw was, die Bob oppikt langs de weg. Verder is het wel grappig dat iemand van de cast "Adolf Deutch" heet (fouter kan bijna niet), maar gezien het jaartal van deze film, te weten 1975, kwam deze voornaam natuurlijk nog geregeld voor, maar tegenwoordig vrijwel niet meer of je moet toevallig ergens in "Palestina" zijn of wonen.
Al met al is dit eigenlijk best een lachwekkende Erotiek / Thriller film (er wordt overigens niet veel in gepraat) en eigenlijk ook een lachwekkend slecht film (filmposter is best fraai) die overal ook goedkoop oogt (zal ook niet veel gekost hebben), maar toch heb ik me er best mee vermaakt (ik heb daarbij wel vaak de film op 1,5 en 2,0 snelheid vooruit zitten te spoelen) en zeker wat betreft de leuke scène met de jonge vrouw die Bob oppikt langs de weg. Ik had eerlijk gezegd gehoopt om een kort bericht te tikken, maar dat is helaas dus niet gelukt.

Fransman
Hallo Theunissen, ik ga eerst de film bekijken en dan pas je recensie lezen. Anders heb ik de film al 'gezien'. Ik was destijds helemaal 'blown away' van 'Thriller' (4,5), dus ben ik uiterst benieuwd wat Vibenius laatste film is geworden. Ik meld me nog.

Hallo Fransman, begrijpelijk dat je eerst de film wilt zien voordat je mijn recensie leest De Actie / Drama film "Thriller - En Grym Film (1974)" lijkt me ook wel interessant. Die ga ik ook proberen om binnen te hengelen.

Fransman
Deze film had voor mij niet de impact die 'Thriller' van twee jaar eerder wel had. Die hield me op het puntje van m'n stoel, bij deze had ik moeite m'n aandacht er bij te houden. Te veel lelijke en niet ter zake doende beelden (ik heb niet doorgespoeld, Theunissen). Ik hoef niet iedere keer te zien dat hij naar bed gaat of door de gangen van dat kantoorgebouw loopt. Maar die collega's van hem hadden voor mij best uit de kleren gemogen. Niet dus.
Verder zit er weinig verrassends in deze film en veel repeterende gebeurtenissen die worden uitgesponnen. Slot is een beetje lullig, maar à la, hij had een slot nodig. Het gebruik van de muziek van Anton Karrras vond ik pretentieus en niet functioneel (we zijn niet in Wenen, hè?) Snap wel dat Bo Arne Vibenius hierna is gestopt met films maken. Hij had zijn kruit verschoten.
Social media
- Registreer |