• 9.370.264 stemmen

Le Chevalier de la Nuit (1953)

Horror / Romantiek | 88 minuten

Geregisseerd door: Robert Darène

Met onder meer: Renée Saint-Cyr, Jean-Claude Pascal en Grégoire Aslan

Gesproken taal: Frans

Plot Le Chevalier de la Nuit

Parijs, 1884. Bela Fontanges, de eerste danseres van de opera, verwijt haar echtgenoot, Georges de Ségar, dat hij niet meer de jonge tedere man is die zij in het begin heeft leren kennen. Daarop splitst Georges zich in twee verschillende persoonlijkheden: de “goede” Georges en de “slechte” Ridder van de Nacht. Bela wordt uiteindelijk gekweld door schuldgevoelens wanneer zij op deze laatste verliefd wordt. Is ze haar man nu ontrouw?

Bella Fontanges

Georges de Ségar / l'inconnu

Le châtelain

Le préfet de police

Adrien Verduret

L'inspecteur Leblanc

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er nog steeds niet veel van : ouwe Franse horrorfilms...deze reken ik daar ook minder toe dan net besproken film, zou er eerder het etiket fantasy op plakken. En ook "romantiek " helaas, het betreft hier een chick flick avant la lettre immers. Komt daar in den beginne ook rond voor uit : dit is een "conte de fée " ( i.e.: een fantasy ), opgedragen aan de eenzame huisvrouw. Nou goed, zo bot staat het er niet maar daar komt het wel op neer.

In feite lijken alle ingrediënten voor een good ol'fantasy hier toch aanwezig te zijn : een nachtelijke ruiter, een duister woud, een kasteel bewoond door Servais bijgestaan door een Igor en in contact staande met boze machten, een Faustachtig pact, een Jekyll and Hyde opsplitsing uitgewerkt als William Wilson van Poe, Cocteaueske ( pogingen tot ) "poëzie " , fotografie van de gerenommeerde Hubert, een eerie score van Grunwald, een idee van de gekende dramaturg Anouilh, een bijrolletje van...Louis de Funès, en zelfs een heus ballet van Massine geinspireerd door de symphonie fantastique van Berlioz. Er zijn potdulleme films die het met minder moeten stellen !

Wat ontbreekt er dan nog ? Och ja : een fatsoenlijke regisseur en adequate protagonisten. Die krijgen het voor mekaar om iets met veel potentieel vrij kansloos de nek om te draaien en het resultaat is dan ook zeer teleurstellend, de film werd met de minuut vervelender na het nog aardige begin in het chateau met Servais. Een chateau dat we verlaten voor Parijs, het Parijs van Rocambole dat door de schizofrene anti- held onveilig wordt gemaakt : hij blijkt te zijn ontaard tot een pyromaan. Klinkt ook nog leuk, is het allemaal niet want die anti- held is Pascal, een hopeloos middelmatig acteur die er dan nog meer van bakt dan zijn Grote Liefde Saint- Cyr, die veel te oud is voor haar rol en ook ouder dan hij ! Ze zou nog een prima ballerina moeten zijn ook.

Dat absurde idee levert dan de slechtste sequenties uit de film op : een body double van S-C met masker die rondhuppelt in oneindig lange balletsequenties . Ik ben een tutunicht, maar die Darene had geen flauw idee hoe hij het allemaal in beeld moest brengen en strooit er bovendien volstrekt random mee rond.

De pluspunten hadden we al genoemd, ik stel voor dat de fantasybuffs dit dan zelf maar beoordelen. De DVD bevat geen anderstalige onderschriften trouwens en is ondanks restauratie in niet denderende staat. Kan vermoedelijk worden gedownload met fansubs, ben echter vergeten dat te checken .

Wie heeft dit gezien ?