• 9.376.798 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Karen Soeters

Met onder meer: Marianne Thieme

Plot Meat the Truth

Deze door Marianne Thieme gepresenteerde klimaatfilm gaat over het verband tussen het broeikaseffect en de veehouderij. Hierbij wordt de wereldwijde veehouderij aangewezen als een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde.

avatar van Zinema

Alle koeien moeten dood.

Ietwat amateuristische variant op Gore's beroemde 'docu', maar desondanks wel een werkende. Na verloop van tijd krijgt de kijker vanzelf genoeg vraagtekens en zelfs een klein beetje een hekel aan 'environmental Al'.

Een kilo vlees of twee jaar douchen? De sprekers lijken, op het sterrengepeupel na, op zijn minst integer. Marianne die vegetarische gorigheid wegsmikkelt bij de 'Mad Cowboy' levert hilarische beelden op, maar de boodschap is duidelijk. Zelfs een boef kan een goede jongen worden. Zegt het voort.

Zeer goed.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Gisteren is Meat the Truth vertoond in Funchal (Madeira, Portugal), als aanzet tot het oprichten van een Portugese Partij voor de Dieren. Eén van de initiatiefnemers heb ik in Nederland leren kennen en zodoende was ik uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Doel was om een aantal politiek geëngageerde mensen bij elkaar te krijgen, zodat er na afloop gedebatteerd kon worden. De opkomst viel wat tegen, maar ik denk toch dat de boodschap bij het publiek is overgekomen (mijn Portugees is nogal roestig, dus van het debat kon ik weinig volgen).

De documentaire geeft 3 redenen om geen vlees te eten:

1. Vlees consumptie zorgt voor de opwarming van de aarde.

2. Consumptie van vlees is ongezond.

3. Dierenwelzijn.

Het is jammer dat Marianne Thieme erg de nadruk legt op het eerste argument, daar dat gewoon niet bewezen is. Het klopt inderdaad dat 75% van de wereld soja productie bestemd is voor de veehouderij en dat dit ten koste gaat van o.a. het amazone regenwoud. Het klopt ook dat de intensieve veehouderij 18% van de wereldwijde CO2 uitstoot voor haar rekening neemt en transport/vervoer maar 13%. Maar het verband tussen de menselijke CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde is niet onomstotelijk vastgesteld.

Het tweede argument vind ik veel interessanter, maar dat laat Thieme helaas onderbelicht. Kort wordt even genoemd dat de intensieve veehouderij zorgt voor een toename van het aantal resistente ziektekiemen, door onverantwoord gebruik van antibiotica. Maar cijfers krijgen we niet te zien. Daarnaast verhoogt overmatige vleesconsumptie de kans op allerlei soorten kanker/hart en vaatziekten. Maar ook hier geen cijfers. Het gebruik van schadelijke hormonen en steroïden in de veehouderij wordt zelfs niet eens genoemd. Gemiste kans dus.

Het derde argument is bij de meeste mensen wel bekend en ik geloof dat er op dit vlak ook de meeste vorderingen worden geboekt. Maar toch blijven bepaalde praktijken schokkend om te zien, al zal ik nooit zover gaan om daarom maar helemaal geen vlees meer te eten, zoals Thieme aangeeft.

De documentaire heeft me nogmaals overtuigd dat we van de intensieve veehouderij af moeten en omwille van het tweede argument ga ik proberen in ieder geval 1 dag in de week geen vlees te eten. En voor wie het met de documentaire eens is, maar niet op de Partij voor de Dieren wil stemmen: de PVV vertegenwoordigt op dit vlak precies dezelfde standpunten.

avatar van Boenga

Boenga

Eerder deze week Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014) bekeken, en eigenlijk had ik dat beter in omgekeerde volgorde gedaan.

Meat The Truth heeft het over de impact van de veeteelt op het milieuprobleem. Cowspiracy gaat een stap verder met de vraag waarom allerlei milieuorganisaties en alternatieve politici die impact blijven verzwijgen.

Niet zo heel veel nieuwe informatie naar mezelf toe, alleen hier

BlueJudaskiss schreef:

Ik schrok me trouwens rot van die koe met die deksel.

viel ik ook bijna uit m'n zetel. Ik dacht eerst dat het om een nep-koe, plastic of zo, ging. Sjongejonge...

Verder vond ik het wel een beetje raar dat het thema dierenrechten maar heel beperkt aan bod kwam. Ook al lees ik op de poster dat het over de link tussen veeteelt en klimaat, van Marianne Thieme had ik toch iets andere (lees: meer verschillende) klemtonen verwacht.

Maar hoe dan ook: nuttige data voor een heel groot publiek...!

Wie meer wil weten/zien/horen over dierenleed in de vee-industrie: dit zijn een kleine twaalf minuten zware kost, met tekst en uitleg van acteur Alec Baldwin: meet your meat