• 9.371.528 stemmen

Geregisseerd door: Pavel Lungin

Met onder meer: Pyotr Mamonov, Oleg Yankovskiy en Ramilya Iskander

Gesproken taal: Russisch

Plot Tsar

1565. De Russische tsaar Ivan de Verschrikkelijke lijdt een frustrerende nederlaag in de lange oorlog tegen Polen. Hij wijdt dit aan de verraders die hij overal om zich heen heeft. Om hen te ontmaskeren en aan te pakken creëert hij een Persoonlijke Elitegarde: 'de Honden van de Tsaar', te herkennen aan het hondekopembleem op hun zadel. De Honden van een Tsaar dompelen Rusland in een bloedbad. Ook de leider van de Russische kerk verstopt zich in een klooster, en dat terwijl Ivan aan bepaalde tekenen denkt te voorspellen dat het Einde der Tijden er aan komt...

Ivan The Terrible

Heinrich Staden

Mariya Temryukovna

avatar van Querelle

Querelle

For all seasons en Becket achtig verhaal over Tsaar Ivan de Verschrikkelijke en de door hem aangestelde metropoliet (soort aartsbisschop), die hem probeert te overtuigen zijn zonden te overzien en humaner te handelen.

Maar als de tsaar zijn neef van landverraad beschuldigt en ter dood veroordeelt, weigert de metropoliet hem absolutie te schenken. Met alle gevolgen van dien.

De film bouwt rustig op naar een toestand van totale waanzin en gruwelijkheid en de tsaar en de metropoliet worden erg goed gespeeld. Sterke scenes zijn: als de tsaar voor het eerst naar buiten komt en aangekleed wordt door zijn hofhouding,

en als de hofhouding van de tsaar hun nieuwe martelwerktuigen aan de tsaar laten zien.

Het einde vond ik erg mooi.

avatar van MisterPink

MisterPink

Wat je een rustige opbouw noemt. De film opent met een spartelende kip zonder kop die de sneeuw rood kleurt. Een voorbode van wat komen gaat. Al valt dat wat weerzinwekkendheid van het martel/executie-gehalte betreft reuze mee. Niet dat het tegenvalt. De scène waarin de nieuwe martelwerktuigen met enthousiasme uitgetest worden is zoals gezegd geestig. De beer is in het gevecht erg speels en lijkt niet gedrogeerd. Als ik dan toch een minpunt moet noemen is het de karige Poolse inbreng. Maar dat is persoonlijk. De film concentreert zich om de twee protagonisten waarbij Oleg Yankovski in de huid kruipt van de metropoliet Filip en Piotr Mamonov in die van de tsaar. En dat is een genot om te zien.