• 9.371.727 stemmen

Geregisseerd door: Jan Sverák

Met onder meer: Jan Tříska, Zdeněk Svěrák en Libuše Šafránková

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Obecná Skola

Igor Hnízdo is niet alleen een schoolmeester, maar ook Partizaan en lid van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Met strikte discipline en verhalen over zijn oorlogsbelevenissen krijgt hij een chaotische schoolklas weer op orde.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Arnie

Arnie

Bleh. Dit is toch Tsjechische cinema in zijn lelijkste vorm. Een saai verhaal vol clichés, met humor die eigenlijk voor de jongste generatie filmkijkers bedoeld is. Het probleem is echter dat veel grappen net iets teveel 'voor volwassenen' zijn. Gelukkig zijn de latere films van Sverak net iets minder plat en simplistisch; dit ontworstelt zich nauwelijks aan een bedenkelijk niveau.

avatar van BBarbie

BBarbie

Aangename komedie over Tsjechische schooljeugd en hun min of meer excentrieke onderwijzer kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De film schetst in mijn ogen een heel aardig tijdsbeeld van die periode, tussen de bezetting door de Nazi’s en de komst van de communisten een paar jaar later. Een luchtige en vluchtige film voor jong en oud.

avatar van Fransman

Fransman

BBarbie schreef:

Helemaal mijn idee: een 'lieve' film in zachte en zonnige kleuren over twee jochies op de lagere school die de wereld verkennen, kattenkwaad uithalen en les krijgen van een oorlogsveteraan, die ze meer leert over het leven dan wat er in die suffe schoolboeken staat. En graag met een rietje op handen slaat, wat hem bijna fataal wordt, maar mooi viool kan spelen. Is misschien eigenlijk een jeugdfilm, zonder echt verhaal en zonder boodschap. Wie goed oplet ziet een foto van president Benes naast die van Stalin. Het zou niet lang duren of de foto van Benes zou plaatsmaken voor die van Klement Gottwald, de eerste 'socialistische' president van Tsjechoslowakije. Mooi tijdsbeeld.