Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema (2016)
Genre: Documentaire / Horror
België
Geregisseerd door: Steve De Roover
Met onder meer: Jan Verheyen, Jonas Govaerts en Harry Kümel
7,1 (192)
Gesproken taal: Engels en Nederlands
Plot Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema
De documentaire gaat terug naar de geboorte van de Vlaamse horror in de jaren 70 en werpt een licht op de toekomst van de Belgische horror. We krijgen inzicht in onder meer splatter en gore-festijnen, post-apocalyptische films, slasherfilms en nazisploitation, dit door de ogen van regisseurs, producenten, acteurs en componisten. Films als Malpertuis, Daughters of Darkness, The Antwerp Killer, Lucker, De Potloodmoorden, Alias, Engine Trouble en Welp passeren de revue.
Herself
SteveDR
Leuk dat mensen de docu al willen zien Forgotten Scares gaat weldra in wereldpremière en zal vanaf dan beginnen te toeren door België en Nederland. Vanaf volgende week ook een uitgebreid interview over de docu in het nieuwe nummer van Schokkend Nieuws. Maar ik geef jullie graag al de teaser trailer mee: Teaser Forgotten Scares
Ik kijk hier naar uit!
Opgepast: Eric Feremans staat ook op de titelrol vermeld!
Metalfist
Al geïnteresseerd in The Antwerp Killer sinds die aflevering van De Jaren Stillekes (ondertussen ook alweer 6 jaar geleden vermoed ik) waarin wat beelden werden getoond. Jammer genoeg nog steeds niet gezien en ik heb het vermoeden dat deze docu nog heel wat andere films op het to-see lijstje gaat zetten.
Is er al een release datum gekend?
arno74
Post-apocalyptische Vlaamse films? Wist niet dat die bestonden. Mijn interesse is gewekt!
baspls
Geen idee dat er zoveel Vlaamse Horrorfilms waren! Tot nog toe enkel Daughters of Darkness gezien. In Nederland hebben we er toch een stuk minder heb ik het idee...
SteveDR
Fijn dat er zoveel interesse blijkt te zijn
The Antwerp Killer is maar het tipje van de ijsberg, want we behandelen nog een heleboel andere boeiende films. Er is best wat gemaakt in Vlaanderen. Niet allemaal even goed, maar op zijn zachts gezegd interessant! En Eric Feremans heeft overigens een schat aan waardevolle anekdotes bij over The Antwerp Killer. Hou zeker de IMDB page in de gaten, is ondertussen weer aangevuld met een boel nieuwe namen. Normaal gaat deze documentaire in première gaan in maart van 2017. Hopelijk kunnen we snel ook wat festivalnieuws bekend maken!
Tripler
Voor de liefhebbers, zoals ik zelf, 'dreigt' dit een heel fijne film te worden!
Gemaakt door een zeer enthousiaste Steve de Roover!
Maar behoed ons s.v.p. voor Eric Feremans en zijn onwaarachtige praatjes...
Ik spreek uit ervaring!
Oh jee, Feremans staat ZELFS al op de poster.
Hoe kan dat nou?
Waar zou Feremans zijn ZONDER The Antwerp Killer!
in de Grote Vergetelheid?
Metalfist
Welp, de eerste echte Vlaamse horrorfilm
Bovenstaande quote was één van de vele soortgelijke aandachtstrekkers ten tijde van de release van het langspeelfilmdebuut van Jonas Govaerts en regisseur Steve De Roover was het daar duidelijk niet mee eens. Het resultaat? Deze Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema. Zoals de titel al doet vermoeden een documentaire over het ontstaan van horror in het Vlaamse gedeelte van België (dat effectief al meer dan 40 jaar eerder in gang werd getrapt) en geef nu toe.. Film over film is altijd wel interessant.
Forgotten Scares is dan ook verplichte kost voor fans van het horrorgenre in het algemeen en ook voor degenen die iets dieper in het subgenre willen duiken. Aan de hand van talloze interviews met de nodige grote en minder grote namen, levert De Roover een interessant tijdsbeeld af dat start met Les Lèvres Rouges van Harry Kümel en eindigt met de vraag wat de toekomst gaat brengen. De interviews worden opgefleurd met de nodige korte fragmentjes en dan valt het vooral ook op hoe spoilervrij deze documentaire uiteindelijk geworden is. Er steekt bovendien ook zo'n aanstekelijkheid en joie de vivre in de interviews dat ik het zonde vond dat sommigen maar zo weinig screentime kregen. Goed nieuws dan ook dat de home-release waarschijnlijk de volledige interviews gaat bevatten! Ik kan in ieder geval uren luisteren naar bijvoorbeeld Rob Van Eyck of Léon Paul De Bruyn. Helemaal zonder spoilers is Forgotten Scares jammer genoeg niet, zo wordt het einde van Linkeroever nogal onverwacht verraden, maar verder zijn dit gewoon erg veel leuke introducties tot iets wat erg campy films lijken te zijn. Ik heb sinds gisteren in ieder geval heel veel zin om me te gaan verdiepen in onder andere The Afterman of Rabid Grannies.
Forgotten Scares is qua opbouw redelijk eenvoudig. We gaan chronologisch door een aantal bekende en minder bekende films in het genre en ondertussen passeren er interviews met mensen die medeverantwoordelijk zijn voor de film in kwestie. Veel namen komen regelmatig terug, zo is Johan Vandewoestijne alomtegenwoordig, maar de dosering zit op zich wel goed. Jan Verheyen, zowat Vlaanderen's grootste horrorkenner, vormt een beetje de rode draad en doet dat goed. Blijft toch ook een man die een verhaal op een heerlijke manier kan vertellen, al is het op zich wel vreemd dat hij zelf niet echt in Vlaamse horror lijkt te geloven. Natuurlijk, de echt grote successen zijn uitgebleven maar juist daarom moet je deze mensen bewonderen. Jaar in jaar uit zonder enige vorm van externe financiering toch een poging doen om een deftige film te maken.. Het budget is laag, maar er zitten toch wel verdomd mooie kunstjes tussen.
Mij viel vooral nog op dat de oude generatie interessanter werk heeft afgeleverd. Zal voor een groot stuk ook wel mijn voorkeur/interesse zijn, maar van mannen zoals Guy Lee Thys straalt er toch een zeker pioniersgehalte af wanneer ze aan het vertellen zijn. Iets wat je bij de latere generatie minder lijkt te vinden, hoewel Jonas Govaerts wel een uitzondering is, en die lijken vooral ook meer moeite te hebben om nog origineel uit de hoek te komen. De oude generatie had de ideeën en niet de nodige middelen terwijl in deze tijd van de computer de special effects vrij eenvoudig zijn maar alles is al wel een keer eerder gedaan. Of je moet dan opeens echt ver willen gaan met een film rond een levende placenta.. Al mag je natuurlijk niet alles over dezelfde kam scheren. Zo wordt er aan het begin van de documentaire nog de kortfilm (and soon te be full feature) De Vijver getoond van Jeroen Dumoulein en dat is toch ook wel een aanrader. Een Victoriaanse setting en een 8-jarig meisje dat het mysterie van de vijver achter haar landhuis wilt ontrafelen.. Je kunt al wel raden welke richting dit uitgaat.
Forgotten Scares is ondertussen aan een rondreis langs verschillende festivals begonnen en stopte gisteravond bij Cinema Zuid in Antwerpen. Er was dus de kortfilm aan het begin, maar ook een onderhoudende Q & A op het einde en daaruit blijkt dat De Roover echt wel zijn vak beheerst. Ik kan het aanraden om zo'n voorstelling mee te pakken met een gelijkgestemd publiek, was één van de fijnste cinema ervaringen die ik al heb gehad. De Waalse variant zou reeds in de steigers zitten, ben benieuwd!
Dikke 4*
Welp, de eerste echte Vlaamse horrorfilm
Dikke 4*
Dank je wel voor de fijne woorden en de zeer fijne review!!
SteveDR
Voor de liefhebbers, zoals ik zelf, 'dreigt' dit een heel fijne film te worden!
Gemaakt door een zeer enthousiaste Steve de Roover!
Oh jee, Feremans staat ZELFS al op de poster.
Hoe kan dat nou?
Dank je!!
En dat van de poster is niet juist. Er staan geen namen buiten de crewnamen op, en de muziek van de finale versie werd gecomponeerd door Kreng, die ook de Elijah Wood film Cooties en andere fijne genredingen van muziek voorzag.
SteveDR
"Forgotten Scares" zal overigens zijn Nederlandse première maken op het komende But Film Festival, te Breda, en dit op 2 september 2017 op de Bloody Belgium dag. Alwaar er naast mijn documentaire een retrospectief is rond Léon Paul De Bruyn, met vertoningen van "Maniac Nurses" en "Parts of The Family". Zowel ik als Léon zullen aanwezig zijn voor de films in te leiden.
Alle correcte en concrete release info, alsook andere weetjes, zijn te vinden op de IMDB page van de documentaire.
Dank je!!
Mijn fout dus. Geen Feremans op de poster te zien. Excuses!
SteveDR
Wat zou ik deze film graag zien.
Hoi Dimi303! De film speelde recent op het But Film Festival te Breda, en reist met wat geluk nog langs Amsterdam. Het volledige release schema is overigens te vinden via: Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema (2016) - Release Info - IMDb
Er zijn nog wat data die er zullen bijkomen, maar deze pagina wordt best goed bijgehouden.
dimi303
Ik zie dat hij volgens imdb maar verwacht wordt in juli 2018 in België? Stond ook niet op het filmfestival van Oostende en nu ook niet in Gent. ? Hopelijk komt er een dvd-release. Persoonlijk vind ik dit wel een must have voor de collectie.
SteveDR
Hoi Dimi, even goed kijken en lezen. Die datum is van de home video releases, want de film toert al sinds 9 april 2017 langs de film festivals en Belgische cultuurhuizen. En dus 'ja', hij komt op DVD, Blu-ray en VOD in de Benelux (half 2018). Ook worden soms films ingestuurd en niet geselecteerd, en daarbovenop hebben festivals vaak een premièrestatus nodig (Gent bvb). Wat wij niet meer kunnen geven, aangezien deze al in première ging op de 35ste editie van het Brussels International Fantastic Film Festival. En dank je wel, fijn om te lezen dat mensen deze in hun collectie willen
! Keep on spreading the word
Release schema komende weken:
Panama 22 September 2017 (Panama Horror Film Fest)
Belgium 28 October 2017 (Razor Reel Flanders Film Festival, Brugge)
Belgium 31 October 2017 (Haunted Halloween Arenberg, Antwerp)
Belgium 2 November 2017 (Halloween at Gravensteen, Ghent)
SteveDR
Top! Een screening op het Razor Reel Flanders Festival.

dimi303
Waarom in Gods naam overlappen ze op het Razor Reel deze docu nu met de Belgische klassieker Malpertuis?

SteveDR
Met de programmatie had ik helaas weinig te maken, maar ik snap je helemaal.
SteveDR
Na een lange stilte en een heleboel screenings, kan en mag ik aankondigen dat "Forgotten Scares" voor te bestellen is in een limited edition DVD en Blu-ray combo, in een retro Mediabook, met een heleboel aan extra's. Dit kan hier Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema - zenopictures.be.
Bij deze Dimi
Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema - zenopictures.be
Bij deze Dimi
Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema - zenopictures.be
Intussen besteld. ?
Intussen besteld. ?
Mooi, dank je wel voor de support!!
En spread the word!! thx
the hustler
Vlaamse horror: oei. Goedbedoeld ranzig amateurisme ten top, met erg teleurstellend resultaat. Voor de liefhebbers van nepbloed en blote tieten. De ene regisseur waagt er zich niet meer aan, omdat hij nu voldoende aan zijn trekken komt in de porno, de andere regisseur waagt er zich niet aan omdat hij de toeschouwersaantallen te klein vindt. Misschien valt er gewoon maar weinig over te vertellen en valt ook de docu daardoor wat tegen. Opvallend ook hoeveel zinnen Jan Verheyen weer nodig had om zo goed als niks te vertellen. Hoort zichzelf graag bezig, waarschijnlijk. De flop.
SteveDR
Grote dank Quentin, normaal eind deze maand. We hadden wat vertraging met één van de ondertitelingsporen, dus excuus dat het allemaal wat langer duurt. Lang leve independent cinema enzo

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie

Biografisch sportdrama 'The Smashing Machine' vanaf nu te streamen op HBO Max