• 9.370.277 stemmen

Hua Pi Zhi: Yin Yang Fa Wang (1993)

Fantasy / Horror | 94 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Alternatieve titels: Painted Skin / Human Night in Painted Skin / Wa Pei Ji: Yam Yeung Faat Wong / 畫皮之陰陽法王

Oorsprong: Hongkong / China

Geregisseerd door: King Hu

Met onder meer: Adam Cheng Siu-Chow

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Hua Pi Zhi: Yin Yang Fa Wang

You Feng is ontsnapt uit de greep van de koning van de Yin-Yang wereld. Op aarde in de gedaante van een mens ontmoet ze een mislukte geleerde die haar in zijn huis opneemt. Als hij er achterkomt dat ze geen mens is schakelt hij de hulp in van Taoistische priesters. Eerst om hem te beschermen, maar ze blijkt geen kwaad in de zin te hebben. De koning van de Yin-Yang wereld heeft dat echter wel.

Erg fijn.

Gezien de status van King Hu valt het toch op hoe weinig interesse er is in z'n films. Nu zijn ze meestal ook niet erg eenvoudig te verkrijgen, maar toch ...

Wie de 2008 versie (Wa Pei) gezien heeft zal het verhaaltje wel herkennen. Voor zover ik me kan herinneren zeker niet een 1 op 1 remake, maar toch genoeg elementen die terugkomen. Interessanter is eigenlijk om te zien hoe Hu z'n film nestelt tussen de andere films uit 1993.

Cinematografisch erg mooi, overheersende kleur blauw tijdens de nachtscenes, veel rook en leuke camerastandpunten. Toch heeft Hu's film ook nog iets klassieks over zich, ligt vooral ook in de soundtrack denk ik. Mooi gebruik van muziek, voelde ook wel muzikaler aan dan de meeste martial arts films uit die tijd.

Ook wat meer aandacht voor rituelen en dergelijke, waardoor de film zich wat minder op actie richt. Dat wordt wel goedgemaakt het laatste half uur, maar het eerste uur is vooral erg rustig. Zeker geen negatief punt trouwens, wel goed om te weten alvorens je je aan 90 minuten actiespektakel verwacht.

Erg fijne film, verdient wel een opknapbeurt (want de rip die ik zag was toch redelijk toegetakeld) maar voor de martial arts liefhebber die denk alles uit de gouden begin jaren 90 periode gezien te hebben, zeker een leuke ontdekking.