• 9.369.475 stemmen

Met onder meer: Arthur Japin

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 14 mei 2009

Plot Angst

Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze - ook al heeft ze uren onder de douche gestaan - vies is en daarom afgewezen wordt? Van Erp heeft de hoofdpersonen uit 'Angst' (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden is extreem verlammend voor hun functioneren. De confrontatie met het dagelijkse leven, met de harde grootstedelijke realiteit, gaan de hoofdpersonen zelden aan. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt: ze zijn simpelweg bang om te sterven van angst. Waar sommigen van hen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing.

Stemrol over

avatar van smirnoffanovich

smirnoffanovich

Ben zeer benieuwd! Wordt dit weer een typisch slechte nederlandse film, of dit keer toch een intrigerende documantaire? Ik ga voor de intrigerende documantaire, aangezien het een documantaire is! Ik ga deze zeker bekijken!

avatar van Nancy1980

Nancy1980

Ik ben ook erg benieuwd naar deze film, ik heb zelf een angststoornis, niet zo heftig als in de film waarschijnlijk, maar ik vindt het fijn dat er eens een film over dit onderwerp komt, aangezien heel veel mensen niet weten wat echte angst is, en wat het met je doet.

ik denk dat het idd een docu is en geen film, dus wat je ziet is echt.

hoop dat hij snel op dvd is, want om hem nou in de bios te gaan zien, dat ook weer niet.

avatar van Milan07

Milan07

Hopelijk een documentaire die laat zien welke beperkingen je oploopt met een angststoornis. Ik begreep uit een verslag dat het gaat om twee ex-patienten(?) uit de VK in Amsterdam. Ben erg benieuwd. Hoop dat hiermee meer begrip is voor mensen met een angststoornis.

Ik vind het aan de ene kant altijd wel fascinerend, maar aan de andere kant een beetje eng.

Ik heb altijd het (wellicht onnozele) idee dat hoe je meer je ziet en gaat nadenken over dit soort dingen, hoe meer je het risico loopt om het zelf op een bepaalde manier te krijgen. Het zijn immers vaak irrationele, zelf aan het brein ontsproten angsten.

Toch ga ik hem wel zien. .

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Weet iemand wanneer dit uitkomt in de retail?

Overigens, van wat ik zag bij Pauw & Witteman, toen de regisseur en Dieuwke te gast waren, maak ik op dat Dieuwke niet alleen last heeft van een angststoornis of fobie, maar dat ze ook ontiegelijk last heeft van O.C.S. (Obsessief-Compulsieve Stoornis).

Maargoed, dat is dan weer gerelateerd aan angst (en ook vaak aan Autisme).

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Behoorlijk geslaagde documentaire, misschien wel Van Erp's beste. Draait gelukkig volgende week ook in Utrecht.

avatar van gotti

Wat een ellendigheid allemaal. Neigt af en toe een beetje naar exploitatie. Had het idee dat ik naar veel te intieme dingen aan het kijken was...

avatar van Fabian123

Fabian123

gotti schreef:

Dat had ik dus ook, alleen kwam het daarnaast ook nog op me over dat de regisseur er alles aan deed om op je sentimenten in te spelen, werd er helemaal gek van. Bovendien waren veel dingen overduidelijk ingestudeerd of voorgezegd. Een meisje dat bang is om alleen te zijn kan toch nooit bang zijn als de cameraman (er wordt ingezoomd, dus de camera is niet onbemand) in dezelfde kamer is? Nog een paar betere voorbeelden:

Op een gegeven moment vraagt een meisje van vijf (of zoiets), die zelf de camera bedient, aan haar moeder of ze wel eens bang is. Het was voor mij overduidelijk dat de regisseur haar dat had ingefluisterd om een reactie bij de moeder los te maken. Exploitatie is nog zacht uitgedrukt. Denk daarbij ook maar aan de mishandelde man (sowieso al iemand die minder bij het onderwerp paste), die later terminaal bleek te zijn. Het feit dat hij dood gaat is natuurlijk erg, maar het heeft helemaal niks met het onderwerp te maken. Om zijn ziekte als een soort twist tot het eind te bewaren is gewoon debiel.

avatar van Stephan

Stephan

Fabian123 schreef:
Om zijn ziekte als een soort twist tot het eind te bewaren is gewoon debiel.

Uiteraard niet.

Dat vond ik juist het sterke aan de docu. In het begin heb je nog een soort van medelijden met die arme mensen die de weg kwijt lijken te zijn. Dan, op 3/4 kom je er achter dat een aantal van die mensen haast sterker in hun schoenen staan dan menig 'normaal' mens. Juist die achtergronden zetten hun angsten in perspectief en dan vind ik bv. de dame uit Venezuela ijzer- en ijzersterk.
En dus ook bij die Gerard. Dan denk ik: ik zou zelf in die situatie ook kwetsbaar zijn voor angsten.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Fabian123 schreef:

Die ziekte is geen twist voor het einde. Van Erp wou die man gewoon graag in de documentaire hebben en nam zodoende de gok dat hij tijdens de opnames dood kon gaan, dit gebeurde dan ook helaas en om zijn verhaal af te ronden is de ziekte in het kort ook verwerkt.

Wat betreft het meisje dat niet alleen durft te slapen; die is totaal niet bezig met de aanwezige camera. De camera en geluidsman waren op het moment van het betreden van de ruimte al stilletjes in een hoekje gekropen en ze vestigden geen aandacht op zichzelf waardoor zij, die druk genoeg is met haar eigen angsten, vrijwel niet anders deed dan normaal.

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1943 stemmen

smirnoffanovich schreef:

Ben zeer benieuwd! Wordt dit weer een typisch slechte nederlandse film

Pfff..

avatar van mikey

mikey

Uiterst saai, langdradig en weinig informatief portret van enkele Amsterdammers. Niet mooi gefilmd en de personages (sorry hoor) zijn niet interessant genoeg.

avatar van valerio2003

valerio2003

Ik vind het heel triest voor die mensen,ik kan me er zelf niks bij voorstellen maar ik hoop echt dat ze over hun angsten heen komen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

mikey schreef:

Tja, dan ken jij in je directe omgeving waarschijnlijk niemand met een Angststoornis, bv. Sociale Fobie óf Dwang?!

Voor mij was het heel herkenbaar, in meerdere opzichten!

Voor mij is het dan ook niet zozeer informatief, maar zeer zeker wél interessant.

narva77 schreef:

Weet iemand wanneer dit uitkomt in de retail?

Maargoed, dat is dan weer gerelateerd aan angst (en ook vaak aan Autisme).

Edit: ik had dus gelijk. Ze heeft inderdaad heel veel last van Dwang.

avatar van niethie

niethie

Heb een paar maanden terug nog een korte docu (ook van de VPRO) gezien over angst, toch een fascinerend onderwerp. Heb er in het verleden ook wel eens last van gehad en nog steeds wel eens, hoewel in mindere maten dan de mensen in deze docu. Af en toe voelt het inderdaad wat ongemakkelijk, juist omdat er zo'n intieme kijk werd gegeven in het leven van deze mensen. Vooral die vrouw die bang was voor het donker/de nacht vond ik erg pijnlijk, mede door die blik op haar gezicht, een en al verslagenheid! Of dat meisje met haar (douche) dwangneurose en die overspannen moeder. Vreselijk, maar wel erg boeiend om te zien natuurlijk. Dat trucje van die mishandelde man die later terminaal bleek te zijn schoot bij mij ook een beetje in het verkeerde keelgat, oke natuurlijk was dit heel erg voor hem maar het leek de makers op de een of andere manier wel erg goed uit te komen. Nouja, hij heeft in ieder geval zijn verhaal nog kunnen doen, al zal dat tuig van die daders er niet van wakker liggen vrees ik. Verder vond ik het vrij informatief en werkte de rustige vertelwijze precies goed.

3,5 sterren

avatar van maarten541

maarten541

Mooie docu, interessante karakters, alleen ik vond wel dat het in een overdreven literair licht werd gezet, 'als de stad slaap' bla bla. Dat had van mij niet gehoeven, daardoor wordt het een beetje teveel een sprookje ofzo. Maar toch wel 3* waard!

avatar van kuk

kuk

Bwaah, aardige docu maar het blijft te weinig bij. De informatie had wat meer gemogen en de manier van filmen kon wel wat naar de achtergrond. Mooi gemaakt is het zeker en de onzekerheid van de hoofdpersonen komt sterk naar voren, maar iets meer over hoe hun leven nu precies voortgaat, had van mij wel gemogen. Ik snap dat het lastig is bij deze mensen, maar twee of drie portretten minder en bij de rest meer uitdieping was een welkome toevoeging geweest.

avatar van janhero

janhero

Mooi docu. Goed gemaakt en geeft inzicht (vooral voor leken) wat er gebeurt met mensen die angsten hebben.

Meer verdieping is moeilijk omdat je het niet kan voorstellen wat het is om met angsten te moeten leven. Je kan niet in het hoofd kijken van deze mensen. Hooguit wat begrip krijgen en de strijd zien die ze aan moeten gaan.

De beelden van de stad vond ik er goed bijpassen omdat dat de eenzaamheid goed weer geeft. Je bent in je strijd alleen.

Het kan iedereen overkomen.

avatar van james_cameron

Interessante documentaire, waarin regisseur Michiel Van Erp een zestal mensen die lijden aan een verscheidenheid van angsten bijna een jaar volgt. Schrijnend en treurig, maar nergens te betrappen op vals sentiment of effectbejag. Van Erp is een meester in het observeren en levert ook nu weer een mooi, boeiend en eerlijk portret af van mensen die worstelen met hun dagelijks bestaan.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Vreselijk lelijke voice-over in een film die eerder Amsterdams dan Nederlands is, maar ik vond het fijn dat de mensen niet als gekkies werden neergezet - integendeel, ik vond Dieuwke en die vrouw uit Venezuela erg sterk, en op het einde ook Nienke. Geen problemen gehad met de dood van die homoseksuele man, idem rond de vraag van Nienkes dochtertje of 'ze wel eens bang is', hoewel ik daar inderdaad wel de hand van Van Erp in zag.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1919 stemmen

Een documentaire die mij erg boeide. Vreselijk hoe erg een mens in beslag genomen kan worden door angst en hoe erg je daaronder kunt lijden. Zo erg dat het (haast) onleefbaar kan zijn. Deze film maakt dat voor mij goed duidelijk. De mensen zijn open en eerlijk over hun gedachten en gevoelens en ik was niet gelijk onder de indruk van de voice-over, maar uiteindelijk viel hij mij mee. Dapper dat die mensen hier destijds aan deel hebben genomen. Dat durft niet iedereen. 4*