Genre: Biografie / Drama
6,5 (971)
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 16 juli 2009
Plot Soeur Sourire
Biopic over de legendarische zingende non, Soeur Sourire. Jeannine Deckers, zoals ze oorspronkelijk heette, speelde gitaar en schreef liedjes, waarvan er eentje, Dominique, plotseling in de jaren '60 wereldberoemd werd en zelfs de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten bereikte. Het leek een sprookjesverhaal, maar de lesbische Soeur Sourire kampte in werkelijkheid met hevige depressies en zocht troost in alcohol en medicijnen.
Jeannine Deckers / Sœur Sourire
Antoine Brusson
Soeur Christine
La maîtresse des novices
Pieter Montana
Deze film zie ik nog ver geraken. Misschien niet een box-office hit zoals Loft, maar misschien een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film zie ik er wel in zitten.
J. Clouseau
Trailer net bekeken, ik hoop dat dit een fantastische film wordt. Coninx is een getalenteerd regisseur en Cécile De France is een klasseactrice. Misschien nog eens een Oscarnominatie voor België... Laat deze film maar komen!
- 2023 stemmen
De film nog niet gezien, maar heb al veel erover gelezen en gehoord. Naar het schijnt is hij helemaal niet goed en een erg gemiste kans Ik verschiet daar niet van vermits de regisseur Stijn Coninx is wat garant staat voor een film met weinig diepgang en weinig durf. Het leven van Jeanine Deckers stond vol van de miserie, iets wat naar het schijnt in deze film zeker niet tot uiting komt.
Ik ga de film voorlopig laten links liggen en wachten tot dat hij ooit eens op tv komt. Mijn interesse is door de vele negatieve kritieken helemaal weggeëbt.
dennis013
Heb deze in de sneak gezien, best een goede film. Vooral het begin is erg sterk, daarna wordt het iets minder, maar nogal de moeite waard.
Caat
Neem recensies niet te serieus en ga op je gevoel af of....laat je verrassen. Ervaar de film en de schitterende wijze waarop de sfeerbeelden zijn opgebouwd die je het gevoel geven in de zestiger en begin zeventiger jaren terecht te zijn gekomen. Het schitterende zang en acteerwerk van de hoofdrolspeelster en de sublieme rol van Jan Decleir die zonder veel woorden je mee neemt in zijn rol als hardwerkende bakker en goedwillende vader.
Als je zoekt kan je op elke slak zout leggen maar deze film zit voorlopig in mijn hoofd gegrift.
Malick
De regisseur, Stijn Coninx, maakte al eens eerder ''Hector'', ''Koko Flanel'' en ''Daens''. Geen verkeerde films. Ook ''Soeur Sourire'' is geen verkeerde film. De twee uur dat de film duurt verveel je je geen moment en vrijwel elke rol komt goed uit de verf. Jeannine Deckers, zoals ze oorspronkelijk heette, vond ik maar een vreemd en wispelturig karakter. Waar ik eerlijk gezegd niet veel mee kon. Ze gaat het klooster in om haar moeder te plagen. Ze treedt het klooster in omdat ze Moeder-overste wil plagen. Vervolgens maakt ze een hit onder de naam Soeur Sourire. En dan denkt ze de hele wereld aan te kunnen. Ze treed uit en ze wil op tournee. Dat gaat helemaal mis omdat haar liedjes steeds vreemdere teksten krijgen. Vroeg me dan soms ook écht af of ze wel besefte wat ze zong. En ze lijkt zich iedere keer weer af te zetten tegen de mensen die ze steeds zelf opzoekt. Haar oude schoolvriendin, die lesbische is, bijvoorbeeld. Haar moeder, de kerk etc. Dat ze uiteindelijk zelfmoord pleegt is dan ook niet zo vreemd.
Alleen was dat niet nodig. Ze had misschien gewoon een goede ''leermeester'' gehad moeten hebben. Een échte vader die voor haar opkomt en die zegt wat ze goed doet en wat verkeerd. Het leek me geen verkeerde vrouw maar ze leek me gewoon te impulsief en luisterde eigenlijk nooit echt naar eigen hart. Althans dat haal ik uit de film.
Aankleding, acteerwerk en alle andere zaken zijn goed verzorgd. Het is vooral het karakter waardoor ik de film minder waardeerde. Mag dat?
Hier is trouwens dat beroemde liedje van haar waardoor ze aantal weken beroemder was dan de The Beatles etc. Zoals je hoort heeft ze écht een Engelenstem en klinkt het best lekker in je oor. Het is voor mij dan ook zoveelste keer dat ik hem opzet. :lol:
christophel
Ik ken de history niet, kan het niet vergelijken, maar vond het best een goede film. Het strak houden in het klooster was voor deze vrouw
een grote teleurstelling. ****4
Eigenlijk is het verhaal van Jeannine Deckers alias de Sœur Sourire (Frans voor 'Zuster Glimlach'), in en in triest , zeer mooi in beeld gebracht verhaal over een vrouw die nooit echt gelukkig was.
De versie uit '66 met Debbie Reynolds is een stuk zoeter kan haast ook niet anders omdat de meeste shit nog moest komen en wat er al geweest was nog niet bekend was.
pardalis
Goede film, ik stond er wat weigerachtig tegenover, maar deze film is knap gemaakt en komt heel geloofwaardig over . Chapeau voor de vlaamse acteurs die in het Frans praatten.
Tja het liedje speelt heel regelmatig in de film en als je buitenkomt blijft het hangen.
Een mooi levensverhaal die helaas slecht eindigt. Een aanrader !!!
Op zich niet slecht, al had ik toch meer verwacht. Nu is deze film niet meer geworden dan een goeie documentaire die je het leven van Soeur Sourire weergeeft. De verdere uitwerking is nogal zoutloos en m'n is blijkbaar te braaf geweest bij het verfilmen van deze meest verrassende Belgische artieste die de wereld eventjes veroverde. Veel tristesse is er niet te zien in de film en het einde van de film komt dan ook deels raar over. Het is vooral omdat je weet wat er gaat komen dat de puzzel blijkt te kloppen. Een gemiste kans waar meer in gezeten had en die waarschijnlijk net als de verfilming van een andere grote Belg Damiaan (door Paul Cox in 1999) in de vergeethoek zal geraken. Ik hoop dat als er ooit een Brel of zo komt er toch gedurfder uit de hoek zal komen.
Tarkus
Je weet natuurlijk hoe deze film afloopt, maar toch had ik er meer van verwacht.
Het is allemaal een beetje saai verteld, ik dacht dat het leven van Jeannine Deckers wel een beetje boeiender is geweest dan dat men hier toont.
Maar dat het tragisch is geweest laat deze film wel zien, en ook het einde is tragisch, maar zoals gezegd dat wist iedereen wel.
Eibmoz
Hele goede geslaagde film, maar een beetje wispelturig was ze wel.
Keane1983
Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen over deze film.
Acteerwerk vind ik zeer goed en erg overtuigend.
Ik ken het liedje wel waar ze mee bekend is geworden maar ik kende haar levens verhaal niet. Dus wist ik zeer zeker niet hoe het met haar was afgelopen.
De film vliegt wel voorbij en is ook goed te volgen.
Van mij een 3.0*
moviechick-99
Echt een super film! Het einde was een beetje triest maar het was ook een leuke film.het stoorde me ook niet dat het frans was geproken.en natuurlijk wie naar een film kijkt met:Chris Lomme en Jan Decleir dat kan geen flop zijn.de boodschap is kijken!!!!
Couch Potato
De manier van verfilmen van de opstandige Jeanine Deckers is voor mij ideaal, ik hou enorm van deze stijl, ik vergelijk deze realistische prent dan ook met Le Huitième Jour van Jaco Van Dormael.
Puike acteerprestaties, ook van de bijrollen, ik vind Chris Lomme ook erg overtuigend, maar Cécile de France speelt echt de pannen van het dak, zoals we in Vlaanderen zeggen.
Héle genietbare en supergeslaagde film;

miss_efron
snif...snif...Echt een prachtige film!Ik kende jeannine deckers de zingende non natuurijk maar kende haar levensverhaal niet.Ben blij dat ik deze film al meer dan 2 keer heb gezien.En ik blijf hem zien.
Alleygator
Dominique was inderdaad een enorme hit. Ik zong het de hele dag door. Mooi spel ,ook de bijrollen. Indrukwekkend verfilmd. Prima belgische produktie, dus. Wat de muziek betreft: op de plaat wordt tweestemmig gezongen, maar een kniesoor, die daar op let.
- 2023 stemmen
Mooie film en ik vind Dominique echt een mooi liedje.
Goede acteerprestaties in deze film, al weet ik niet of alles waarheidsgetrouw is weergegeven (sliep ze echt met haar producer?). Ik had het gevoel dat alles nog wat aangedikt was om de film wat meer dramatisch te laten overkomen.
Hoe dan ook dit is een zéér degelijke Belgische productie. Ook lekker tragikomisch soms, niets is leuk dan een opstandige non met de sigaret in de hand!
- 2023 stemmen
YouTube - Soeur Sourire - Dominique (Dance remix)
Voor de liefhebbers!
Humphrey
Beter kun je de film niet omschrijven ...
Erg emotionele prent en schitterend acteerwerk van de hoofdrolspeelster. 4*
Musicer
Een goede film, die door het wispelturige karakter van Jeannine Deckers echter wat langdradig en vermoeiend gaat aanvoelen.
Het is natuurlijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal en normaal kun je het alleen maar toejuichen als men de onverbloemde werkelijkheid voorschotelt, maar Coninx had haar karakter hier en daar toch wat mogen temperen en haar misschien iets sympathieker mogen maken, kwestie van het medelevensvermogen wat te versterken.
Bigjerry
Ik vond de film zeer de moeite waard, maar het verhaal is hier en daar wel ERG geromantiseerd volgens mij. Als ik alles zo eens lees over Jeannine Deckers, kom ik tot de conclusie dat haar leven niet bepaald gelukkig was. De film laat er wel iets van zien, maar houdt zich wel erg op de vlakte soms. En de uitvoering van de liedjes had voor mij wel wat authentieker gemogen.
K. V.
Na wat wisselende kritieken te hebben gelezen toch eens bekeken en vond hem wel goed.
De kritiek was vooral dat ze te sympathiek over komt en dat ze niet laten zien deze ze het niet gemakkelijk had, maar 'k vond dat de film toch duidelijk toonde dat ze zeker niet van de gemakkelijkste was en dat ze het wel zwaar had.
Het eerste uur was erg boeiend en leuk gebracht. Het tweede uur vond 'k iets minder en mocht misschien iets korter, al was het einde dan wel weer erg goed (die rolluiken met dan die muziek). Al bij al een goeie film die zeker eens het bekijken waard is.
'k zou hem nu niet direct op dvd kopen, maar zeker eens bekijken als ze hem op tv of zo tonen.
De cast bestond uit redelijk wat bekende namen, maar het was toch vooral de hoofdrolspeelster die de show stal. 'k wil gerust nog wat meer van deze dame zien.
Beertje45
Aangrijpende biopic! Ga hem zeker aanschaffen voor mijn thuisbioscoop.