• 9.371.038 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Afghanistan

Geregisseerd door: Havana Marking

Met onder meer: Habib Amiri, Setara Hussainzada en Rafi Naabzada

Plot Afghan Star

Momentopname van een optimistisch, maar verdeeld Afghanistan, geschetst aan de hand van vier jonge deelnemers aan Afghan Star, de Afghaanse versie van Idols. Documentairemaker Havana Marking filmt niet alleen de gebeurtenissen rond de uitzendingen, maar gaat ook met deelnemers mee naar hun woonplaatsen, waaruit blijkt dat het land nog altijd onder de dreiging van de Taliban gebukt gaat.

Zichzelf (as Lema Sahar)

avatar van Courtes

Courtes

Geeft een goede inkijk op de ( ongelovelijke ) cultuur van dat land..

Dat meisje wat aan het dansen was bij idols was gewoon haar leven niet meer zeker daarna ..

Gaat echt nergens over dat je gewoon door het halve land word gelyncht omdat je danst..

avatar van Puzuzu

Puzuzu

Deze documantaire 8 september gezien op TV.

Ik kwam er op de helft ongeveer in toen alleen de vrouw en de 2 mannen nog over waren in de race als Afghan Star.

Wat er na het optreden van het meisje aan ophef onstond geeft een goed beeld van de bekrompen en door angst gecontroleerde cultuur in Afghanistan.

Interessant om een keer te zien.

avatar van otherfool

otherfool

Waar de Nederlandse Idols het afvoerputje van de samenleving bij elkaar brengt, is dat bij de Afghaanse versie wel wat anders. Een flinke dosis lef als deelnemer is vereist, zeker als je vrouw bent en zeker als je het je in je hoofd haalt om op het podium te gaan dansen. Een mooie docu die van binnenuit het vermoeide, onderdrukte land laat zien, en alle achterlijkheden die er helaas nog altijd bij horen.

3,5*.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Vanaf 1996 was het verboden muziek te luisteren? Wist ik niet en is toch weer niet te geloven zeg. Pas in 2004 na verkiezingen werden de restricties weer afgeschaft.

Een aardige documentaire over wat de Afghaanse Idols op dit moment betekent en wat muziek en dansen betekenen (nu en vroeger) in die cultuur. Het is sowieso wel interessant om kennis te nemen van de denkbeelden van een andere cultuur, hoewel sommige dingen mij nog steeds erg verbazen.

Het staat wel erg ver weg van mij. Ik moet er niet aan denken zo te moeten leven.