• 9.374.935 stemmen

Met onder meer: Maartje Remmers, Javier Guzman en Thijs Römer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 19 februari 2009

Plot Stella's Oorlog

Stella is gelukkig met haar gezinnetje. Ze is getrouwd met Jur, de beste vriend van haar broer Twan, en samen hebben ze net een baby. Maar als Jur en Twan voor een vredesmissie naar Afghanistan vertrekken, verandert Stella's leven langzaam in een hel. Twan sneuvelt door een bermbom en als Jur uit Afghanistan terugkeert, is hij agressief en afstandelijk. Stella krijgt geen contact meer met hem. Dan ontdekt ze dat hij een gruwelijk geheim verbergt.

avatar van Toontje35

Toontje35

Sterke film. Mooi ingetogen gespeeld en gefilmd. Sfeervolle muziek

Film heeft indruk gemaakt

avatar van denvansanten

denvansanten

Mooie film,

In het begin misschien wat vaag. Dit wordt echter allemaal steeds duidelijker naarmate de film vordert. Goed geacteerd ook.

Het einde was voor mij het enige wat beter kon, het was niet 'af'.

avatar van Knisper

Knisper

Stella's Oorlog is een enorm sterke Nederlandse productie. De telefilms die ik tot nu toe had gezien hadden altijd wel een goed idee, maar miste een hoop in de uitwerking. Maar Stella's Oorlog is juist heel goed uitgewerkt. De film zit vol met goede ideeën. Het begint al sterk met de eerste scène waar er een feest wordt gegeven voor de vertrekkende militairen. Dit is meteen al een hele effectieve manier om je betrokken te gaan voelen bij de personages, omdat je meteen al zo dicht bij hen staat.

De film verschuift dan al snel na de dood van Stella's broer. Jur is teruggekomen, maar zit met een trauma en wil nergens over praten. De film besteedt hier relatief weinig aandacht aan, maar is wel erg effectief, met bijv. de scène dat Stella graag met Jur naar bed wil, maar dat hij nergens op reageert. Stella wordt steeds wanhopiger en lijkt na de dood van Jur zelfs door te slaan.

Het is hier waar de film omslaat tot thriller. Ik heb me daar bij het kijken van de film eigenlijk niet aan gestoord, maar achteraf vroeg ik me af of het niet een rare omslag is van (oorlogsverdriet)drama naar thriller. Ik kwam tot de conclusie dat het hoe dan ook werkt. Hoewel de film nog steeds de drama-elementen bezit, wordt het namelijk enorm spannend. Het is een tijd geleden dat ik met zoveel spanning op de bank heb gezeten. Dit wordt enorm versterkt door geweldige scènes zoals die waar je de geluiden hoort van de tapes die Stella bekijkt, terwijl slechts de caravan van buiten in beeld is en de scène waar Sander het verhaal vertelt, maar waar dat alleen maar in beelden wordt verteld (zodat Stella ook echt in de woestijn meeloopt).

De acteerprestaties zijn uistekend. Guzman en Römer zijn beide erg goed, maar Maartje Remmers is echt fantastisch; wat een rol! Ik vond alleen Micha Hulshof wat minder, maar dat mag verder de pret niet drukken.

Indrukwekkende film, die van mij dan de verdiende hoge score krijgt.

avatar van Flavio

Flavio

Matig, had ook niet anders verwacht, maar ik zat in een vliegtuig en dacht, kom laat ik weer eens een NL film kijken. Maar helaas...slecht script, alleen maar onsympathieke figuren en lachwekkende scene waarin Stella zogenaamd middenin de strijd zit. Stella kon ik sowieso maar moeilijk serieus nemen als caravanverhuurder.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

poster is wel wat misleidend vind ik, maar dat neemt niet weg dat het een goede en onderhoudende film is.
begon wat traag, maar na de dood van Javier kreeg de film "body".
aanradertje voor als je zin hebt in een goede nederlandse film....
3.5

avatar van polopolo150

polopolo150

Een hele goeie en sterke film over een hedendaags gebeurtenis.

Het gaat over een vrouw die hoort dat z'n broer is overleden door een autobom (of iets als dat.. t'is een tijdje geleden) Maar na een tijdje achterkomt dat er heel wat achtergehouden wordt over z'n dood.

Het is een mix van aardige drama tot een spannende thriller waar je heel goed kan zien hoe een vrouw met veel stress alles in staat is om te weten wat er achter haar rug wordt gezegd...

Voor Nederland vindt ik deze film nog zeer goed gespeelt en gemaakt. Ik voelde dat de makers van deze film wat problemen kregen qua achtergrond van het verhaal, en scene's waar Stella zich moet inbeelden. Maar dat hebben ze prima opgelost... maar wel simpel, dus een cliché.

avatar van td1991

td1991

Goede film. In het begin inderdaad wat vaag, maar later wordt het zeker duidelijk. Wel vond ik het eind wat minder... Maar ik vind hem zeker een 4 waard.

avatar van neo

neo

Enkele offtopic berichten verwijderd.

avatar van Rodger

Rodger

Goede nederlandse film..

avatar van willemfilm

willemfilm

Idd een knappe Nedelandse film. Overtuigend geacteerd.

avatar van starbright boy

Stella's Oorlog wil veel. Allereerst wil Stella's Oorlog een drama zijn over post traumatische stress en de verwerking van oorlogsleed. Tegelijk is Stella's Oorlog een thriller over een vrouw die de waarheid over de dood van haar broertje en man probeert te achterhalen. Compleet met spannend bedoelde scenes. Ten derde wil de film ook nog iets doen met de karakterontwikkeling van gewone jongens tot soldaten die zichzelf niet echt meer in de hand hebben.

En het werkt wat mij betreft nauwelijks. Met name het thrillerachtige van de film haalt echt de angel volledig uit de film. Alle spannend bedoelde scenes doen ontzettend geforceerd aan. Gevoelige scenes werken vervolgens niet meer en daar wordt nog wat uitgehaald door dik aangezette, aanwezige muziek. Het einde waarin uiteindelijk te zien is wat er is gebeurd is riep bij vooral de vraag op hoe zoiets kon gebeuren. Ook erg slappe rechtbankscenes trouwens. Doe daar echt iets mee of laat het anders helemaal weg.

avatar van Niveath

Niveath

Goede Nederlandse telefilm met sterke rollen van vooral Remmers en Römer. Het verhaal had nog beter uitgewerkt kunnen worden. Ik had graag nog meer gezien over het trauma van Jur en de pogingen van de jongens om de tapes geheim te houden.

Maar het zijn de verschillende verteltechnieken die echt verraste. De scènes waarin je alleen het geluid hoort van de tapes en de scène mét Stella in de woestijn werkte voor mij uitstekend. Alles gesterkt door een goede cameravoering en krachtige acteerprestaties maakt deze telefilm tot een succes.

Ruime 3.5*

avatar van blurp194

blurp194

Ik vind de flashbackstructuur opgehangen aan de rechtbank echt niet iets vind toevoegen. Maar daarbuiten is het wel een indringende en indrukwekkende film. Vooral de manier waarop de clou wordt verteld is erg sterk gefilmd - en in een stijl die ik nog niet eerder zo gezien heb. Alleen al daarom zeker de moeite waard om te zien.

avatar van Dello

Dello

Goede Nederlandse film. Sterk verhaal. Vooral het gedeelte in Afganistan waar Stella meeloopt met de soldaten vond ik erg goed.

avatar van Tom1989

Tom1989

Vond dit een erg sterke film. Met name het spel van de acteurs en de muziek, benadrukte echt het gevoel van elke scene.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Ik moest er even inkomen, maar uiteindelijk was ik hier erg van onder de indruk. Leuke bijrol van Juda Goslinga en wederom knap werk van cameraman Lennart Hillege. Prima! 3,5*

avatar van Quentin

Quentin

Goede film die helaas wat steken laat vallen, net zoals Bollywood Hero (andere schrijver, dus Van Rooijen heeft er blijkbaar een neusje voor) een erg 'geknutseld' scenario. Alleen is het hier de structuur ipv. de inhoud die niet kan overtuigen. Daarbij erg jammer dat de Afghanistan scènes weinig overtuigend zijn vanwege het lage budget. Wel erg sterk spel (Römer kan warempel een sterke rol neerzetten) en fantastisch gedraaid door Lennert Hillege.

avatar van Timmy757

Timmy757

Vergezochte climax. Sommige dingen, zoals bijvoorbeeld de uniformen, hadden ze wel beter mogen verzorgen want die klopten totaal niet. Daarbij vond ik de film bij vlagen nogal vaag, wat mij een beetje irriteerde evenals de scene waarin Stella fysiek opeens ook in de woestijn zit , was toch wel een flinke misser. Ook de rechtbank scenes vond ik zéér slecht uitgewerkt en hadden imo totaal geen toegevoegde waarde. Ik kom op 3*, omdat ik me onlangs die minpunten niet verveeld heb, en vanwege de knappe Maartje Remmers en Anna Drijver.

avatar van Padde

Padde

Goede film moest er wel even inkomen

sterk einde manier 9waarop in beeld gebracht ook0

kortom aanrader

avatar van j0zman

j0zman

De opzet was goed, maar voor mij echt verkeerd neergezet. Sommige scènes voelden traag aan, terwijl het de bedoeling was om extra drama of spanning te creëren. Het duurde echter te lang, en daardoor werd het bijna vervelend om naar te kijken (Dit wordt ook vaak in horrorfilms gedaan en vind het ook tenenkrommend).

Dus al met al was het te traag neergezet...

avatar van Waku

Waku

Realistisch en overtuigende oorlogs thriller met uitstekend acteerwerk. Javier Guzman als caberatier nu eens in een serieuze rol als nederlandse militair met oorlogstrauma. En hij zet de rol verbluffend goed neer. Maar ook de rest van de cast komt uitstekend uit de verf. Close up beelden maken de film nog indrukwekkender. Pakkend verhaal.

Opnieuw weer een nederlandse film die weet te boeien en zelfs te raken.

3.5*/4*

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Goede film. Pakkend verhaal en goed geacteerd.

*** en een half zeker waard!

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Ik begrijp de commentaren hier soms echt niet..

Van de week een snertfilm op tv als "Mafrika".. slecht geacteerd en volkomen ongeloofwaardig verhaal.. lovende kritieken..

En dan een film.. voor het eerst dat ik ooit zo gegerepen ben door een Nederlandse film.. (terwijl ik normaal zelfs helemaal niet graag naar oorlogsfilms kijk).. en moet je hier kijken...

Erg jammer.

Ik geef een dikke vijf.. al was het alleen al vanwege de mate waarin ik er 'in' zat.. betekent voor mij dat er niks storends (zoals bijv slecht acteerwerk) in zat..

Merk nu het afgelopen is, dat ik alleen wel het einde een beetje abrupt vind.

Maar misschien komt dat door dat geschreeuw van die reclame erna

avatar van mipha

mipha

goeie film.. zeker voor nederlandse begrippen..

ik ben allang blij dat een Cas Jansen, Johnny de Mol.. of welke andere over het paard getilde nederlandse soap mongool niet mee speelde..

avatar van niethie

niethie

Tijdens zijn premiere in der tijd opzettelijk vermeden omdat het plot me niet echt aansprak, nu hij weer op tv was wou ik hem toch een herkansing geven. Viel me 100% mee, sterke opbouw, opvallend goed camerawerk en prima acteurs. Leuk ook trouwens om Guzman eens in een 'serieuze' film te zien, kan hem als cabaretier altijd wel waarderen namenlijk. Later aan wel heel wat plotgaten. Hoe kwam Stella bijvoorbeeld aan die tape? Heeft haar man die naderhand nog even vrolijk opgestuurd vlak voor hij naar huis kwam, zonder hem te checken?. De ontknoping maakt dit dan weer vrij sterk en maakt ene hoop goed, al hadden ze het stuk daarop in de rechtzaal van mij mogen skippen...

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Eerste helft van de film is tenekrommend; zeer zwak spel, zwakke regie en vals sentiment zijn hiervoor de boosdoeners. Niemand heb ik kunnen betrappen op fatsoenlijk acteerwerk, en het script helpt ook niet; vlakke personages, zwakke dialogen en een onzin-structuur om het wat interessanter te maken. Halverwege lijkt er een verhaal op gang te komen in plaats van het eeuwige gejammer van Stella en anderen. Het niveau wordt dan zeker omhoog gehaald, maar scoort nog steeds niet voldoende. Maar, er gebeurde in ieder geval wat. Acteerwerk werd iets beter, evenals de (nog altijd matige) climax in Afghanistan. Het slechtste ervan is nog wel de keuze om Stella ook dramatisch rond te zien rennen in Afghanistan. Het sentimentele einde valt ook slecht. Ik kom tot geen andere conclusie dan dat dit helaas weer een erg slechte Nederlandse productie is, die na een waanzinnig slecht begin niet meer omhoog kan krabbelen ook al is de tweede helft bijna verteerbaar.

avatar van TiMmS

TiMmS

Dello schreef:

Heel mooi weergegeven ja!

avatar van RickZ

RickZ

Nederlandse dramathriller met zwak acteerwerk en typisch nederlands gescheld, en onzinnig verhaal

avatar van kimbo1972

kimbo1972

Een goede Nederlandse film.

3,5 ***

avatar van loer

loer

AddictedToMovies schreef:

Kijk er over pakweg 5 jaar nog eens naar...