• 9.371.645 stemmen

Met onder meer: Marianne Poot, Fred de Graaff en Mirjam de Graaff

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 4 september 2008

Plot Bikkel

Bart de Graaff overleed op 25 mei 2002 op 35-jarige leeftijd. In dat korte leven wist hij heel veel voor elkaar te boksen maar haalde hij bij sommigen ook het bloed onder de nagels vandaan. Wat in 1996 als een grap leek te beginnen in het Veronica-programma Bart's News Network, bleek al snel keiharde realiteit: Bart begon zijn eigen omroep BNN. In Bikkel richt Bart zich rechtstreeks tot de kijker. In een speciale audiotrack samengesteld uit alle interviews die hij ooit gaf, vertelt Bart over zijn leven. Hoe zijn chronische nierziekte hem iedere keer weer in het ziekenhuis deed belanden en een normale carrière in de zaak van zijn vader onmogelijk maakte. Maar ook hoe hij die tegenslagen wist te overwinnen met zijn humor en ongekende doorzettingsvermogen. Daarnaast komen de mensen aan het woord die met en voor Bart leefden: zijn moeder Marjan, z'n zus Mirjam maar ook z'n grote liefde Valerie.

avatar van gotti

Bikkel kent helaas enkele opstartproblemen en is zo nu en dan - door zijn lengte - niet altijd even boeiend, maar de documentaire eindigt sterk met een enorm innemend moment van zus Mirjam, waar je als kijker de hele film eigenlijk al op wachtte. Na 90 minuten lachen volgt eindelijk die traan. En dat mag.

Hier de complete recensie:

Bikkel - nlfilmdoek.nl

avatar van Zinema

Prima docu die een bittere smaak in de mond achterlaat en ons opnieuw leert dat het leven kostbaar is. De titel is in dit opzicht volledig op zijn plaats. Hetgeen ietwat onderbelicht bleef was de relatie. Dit lag bijna volledig aan de vrouw zelf, die op zijn minst twijfelachtige comments maakte en qua lichaamstaal weinig liefde voor Bart uitstraalde. Een trieste geschiedenis. De docu is echter voornamelijk duidelijk en to the point. Goed.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dit vond ik maar een matige documentaire. Het verhaal van Bart werd gortdroog verteld, geen leuke of interresante opbouw, vooral een chronologische opstapeling van zijn carriere waarbij hoogtepunten nooit echt volledige aandacht kregen of overstemd werden door voice-over. Ook werd in mijn ogen de nadruk wel enorm veel gelegd op zijn ziekte en hoeveel pijn dat wel niet deed. Allemaal vrij ernstig natuurlijk maar dat kun je ook één keer vertellen. Wat ik dan wel weer interresant vond was die vreemde band die hij met z'n zus en z'n moeder had en zijn "latere" seksuele broei. Vooral dat hij tot z'n 29ste bij z'n moeder in bed sliep vond ik merkwaardig. Ik vraag me af wat Freud hierover zou zeggen.

Gisteren toevallig meegepikt.

Wel enorm verrast om dit terug te zien op MM. Het leek mij een gewone (ordinaire) TV documentaire te zijn, de goedkoop straalde er dan ook vanaf.

Als klein ventje heb ik Bart altijd wel een toffe pee gevonden. Toen konden wij de NL zenders nog ontvangen via antenne (en hadden we dus meer NL zenders dan Vlaamse zenders). Toen we op kabel overschakelden is dat een beetje verloren gegaan.

Ziedaar mijn 1*, voor het informatieve gedeelte van deze docu. Verder ridicuul slecht in beeld gebracht (dat mens in bed/voor raam - off focus ), veel banale verhalen en Man Bijt Hond verdriet.

Een interessant kereltje, maar het gejammer dat je de helft van de docu voorgeschoteld krijgt had uit het leven van eender wie kunnen komen. Alles behalve interessant.

1* dus, en dat is nog rijkelijk beloond.

avatar van Elineloves

Elineloves

Bart is één van die bekende Nederlanders die ik écht mis. Van kinds af aan had hij mijn hart gestolen met zijn brutale en vrolijke persoonlijkheid. Die kerel liet zien dat je ondanks alle shit die je kunt meemaken, je leven ten volle moet leiden. Prachtig.

Bikkel vond ik dan ook een indrukwekkende en warme docu. Je krijgt een volledig andere kant te zien van Bart en zijn omgeving. Ik ben het er mee eens dat het korter had gemogen en dat het niet altijd even boeiend was. Toen zou het moeilijk zijn om scènes er uit te laten.

Storende factor bleef Valerie, ik vond haar (toendertijd) echt een golddigger eerste klas. Gelukkig krijg ik nog steeds een lach op mijn gezicht als ik oude afleveringen of scènes van Bart ergens op TV zie verschijnen.

avatar van scorsese

Uitstekende documentaire over het leven en tv-carrière van Bart de Graaf. Een nogal persoonlijk portret van een bijzondere persoonlijkheid. Aan het woord komen zijn moeder, zus, vader, vriendin, beste vriend en uiteraard Bart zelf ook. Zij spreken allemaal zeer openhartig wat het geheel toch wat indringender maakt. Een documentaire met een lach en een traan.