• 9.370.356 stemmen

Night without Sleep (1952)

Film noir / Mystery | 77 minuten

Genre: Film noir / Mystery

Geregisseerd door: Roy Ward Baker

Met onder meer: Linda Darnell, Gary Merrill en Hildegard Knef

Plot Night without Sleep

"Terror that strangles the scream on your lips!"

Gezien het gewelddadige en onvoorspelbare gedrag van de componist Richard Morton is het te verwachten dat er een keer iets naars zal gebeuren. Morton, die zijn problemen met drank probeert te verdrinken, wordt op een dag wakker met een kater en in de overtuiging dat hij de afgelopen nacht een vrouw heeft vermoord. Heeft dit inderdaad plaats gevonden? En was het slachtoffer zijn rijke, complexe vrouw Emily, zijn voormalige maîtresse Lisa Muller of de filmster Julie Bannon, met wie hij een buitenechtelijke verhouding heeft? Met terugblikken probeert Morton zijn relaties met de drie vrouwen te evalueren.

Richard Morton

Benny (Uncredited)

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Heb erg genoten van deze mystery/noir. Geweldig hoe men er in die tijd in slaagde om met een minimum aan middelen een maximum aan suspense op te wekken. In dit geval gaat het niet om een whodunit maar om een whatdidhe.

Alcoholisme, freudiaanse complexen, femme fatales, het komt allemaal langs in deze film, gekaderd door de voice over van een prima spelende Gary Merrill. Het is een echte dialogenfilm maar deze zijn op niveau en entertainend in een script dat opgebouwd is uit flashbacks.

Van de cast heeft Linda Darnell nog de grootste carrière uitgebouwd, op een bepaald moment werd ze trouwens beschouwd als één van de mooiste Hollywoodvrouwen, wat wel een teken is dat ze goed in de markt lag. Het moment dat je het accent van Hildegard Knef voor het eerst hoort in de film, is het duidelijk dat het gaat om een immigré, zijnde van Duitse afkomst. Een kleine search leert ons dat zij onder meer haar plaats heeft verworven in de Duitse filmgeschiedenis met de eerste naaktscene ooit in een Duitse film (Die Sünderin, 1951) wat toen een schandaal heeft veroorzaakt.

Prima regie en cinematografie van respectievelijk Roy Ward Baker en Lucien Ballard. De film speelt zich af bij nacht (in de flashbacks) en de vroege ochtend, met een mooi spel van licht en schaduw.

Alsook is er een prima muziekscore van Cyril Mockridge en - daar hou ik van - spelen enkele scenes zich af in een jazzclub met band en jazzdiva achter de microfoon.