• 9.378.314 stemmen

Met onder meer: Lancelot Perrin en Jacques Perrin

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 22 april 2010

Plot Océans

"Explore the depths of our planet's oceans. Experience the stories that connect their world to ours."

Tweederde van de oppervlakte van de aarde wordt bedekt door oceanen. Deze enorme zeeën bruisen van het leven: gecompliceerde ecosystemen met angstaanjagende haaien, maar ook kleurrijke koraalriffen. 'Océans' is een natuurdocumentaire die een fascinerende reis naar de diepte van de oceanen toont en de kijker een unieke blik op op alle facetten van de boeiende onderwaterwereld geeft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Narrator (stemrol)

Zichzelf - Narrator (stemrol)

avatar van attixor

attixor

Gisteren hier in België naar de film gaan kijken, na het zien van de trailer dacht ik dat het echt een prachtdocumentaire ging worden. Maar na afloop van de film ben ik toch ontgoocheld.

De beelden en geluid van deze docu zijn weliswaar prachtig maar in tegenstelling tot hun voorgaande documentaire "Earth" was er zo goed als geen uitleg tijdens de film. De 100min film zijn bijna uitsluitend filmpjes over tientallen zeedieren zonder dat er ook maar een woord uitleg bij te pas komt.

Deze film krijgt van mij jammergenoeg maar 2 sterren voor de beelden en het geluid. Met een beetje uitleg tijdens de film had ik deze met plezier 4 sterren gegeven.

Kortom: Heel knappe beelden en geluid maar zonder een woordje uitleg kan ik het zelfs geen documentaire noemen...

avatar van Q Jones

Q Jones

Leuke docu om in delen te kijken, ik heb hem gister in de bios gezien, we zaten met zijn tweeen in de zaal, ik en een vriend van me. Dat was al opzich wel grappig. Maar ik vind het een beetje dom om deze film uit te brengen in de bios. Kijk een uur is leuk maar daarna begon ik me toch wel te vervelen want het is de hele tijd het zelfde. Het commentaar sloeg nergens op dat hadden ze beter weg kunnen laten, of in het engels kunnen doen, en de muziek die ze bij sommige scene's hadden gedaan konden ze ook beter niet doen.

Toch is het wel een facineerende docu die van de hak naar de tak springt, hiermee bedoel ik ze laten bv een vis 10 sec zien en dan is het al weer de volgende. De makers wilden gewoon te veel laten zien. Ik geef 3 sterren omdat het mooi gefilmd is en je dingen ziet die veel verwonderende momenten geven.

avatar van Zinema

Vormloos water.

Deze zoveelste onderwaterdocumentaire weet zich niet te onderscheiden van de anderen. Desondanks is het camerawerk soms fenomenaal en de film onderhoudend genoeg. Jammer is dat er weinig structuur in zit en de rode draad enkel het water blijkt te zijn. Hoofdingrediënten zijn de willekeurige zeedieren in al hun pracht.

De aan het eind opgedrongen eco-boodschap kennen we zo langzamerhand wel, maar kan nooit te vaak gebracht worden. Het einde is tevens het enige waar wél vorm in zit. De rest van deze docu voelt door het ontbreken daarvan meer aan als een verzameling mooie beelden, dan als een verhaal. De logica van de opeenvolgende scènes is er simpelweg niet. Ook de summiere narratie draagt hier aan bij. Veel maakt het allemaal niet uit. De beelden worden er niet minder prachtig door. De dieren ook niet.

Goed.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Visueel verbluffend, de één na de andere geniale shot; prachtig. Alleen om de prachtige beelden kan ik absoluut niet anders dan hier een (dikke) voldoende voor te geven.

Helaas vond ik de ''vertelmanier'' niet al te boeiend en werd het halverwege wel érg veel van hetzelfde allemaal. Moet eerlijk toegeven dat ik zelfs even gepauzeerd heb, omdat m'n ogen bijna dichtvielen (één keer). Gelukkig herpakt deze Océans zich daarna weer.

Geweldig om die onderwaterwereld te bewonderen. Schitterend; al dat leven onder het wateroppervlak. Heel veel respect voor de makers - het zou me niet verbazen dat ze alleen met de opnames al een paar jaar bezig zijn geweest. Wat heeft hier een werk in gezeten zeg. Mooi om op een gegeven moment een mens naast die walvis te zien...

... wat een verschil! Ja, heb best genoten (op het inzakmoment, halverwege na), maar toch had het nog wel wat beter gekund. De plaatjes niet - het totaal (als docu) wel.

avatar van james_cameron

Binnen het inmiddels overvolle genre van de oceaan-docu weet deze film helaas niet veel nieuws te brengen, maar het ziet er allemaal wel prachtig uit, ondersteund door een fraaie soundtrack. Majestueus camerawerk, dat zeer zeker, met een groot aantal indrukwekkende shots. Vrij veel aandacht voor de bedreiging van de oceanen door de mens; het laatste half uur is hier grotendeels aan gewijd, maar ik vond dit niet al te storend. De documentaire bevat genoeg moois om ver boven de middelmaat uit te stijgen.

avatar van Decec

Decec

Prachtig HD kwaliteit... mooi documentaire over vissen, walvis.. schitterend om te zien..

Het is wel weinig te zeggen over informatie..

Het gaat erom mooi kwaliteit documentaire film..

5 sterren!

avatar van stinissen

Prachtige beelden maken hier een wonderschoon schouwspel van alleen heb ik die opnames van de dolfijnen nu wel gezien.

avatar van remorz

remorz

Wat kan de natuur toch mooi zijn.

Maar om daar nou een slepende slide-show van te maken; korte, onsamenhangende (oh ja, de zee) beelden, ontdaan van enige achtergrondinfo, maken van Oceans een lange, saaie zit. Zo zijn lang niet alle dieren/shots visueel 'dragend' genoeg. In Earth gebeurde er tenminste nog wat.

Bijna niet als documentaire, of zelfs als film te waarderen. Blader door een fotoboek over zeefauna, ruim anderhalf uur lang, en je hebt hetzelfde resultaat. Al kun je daar nog over het gedeelte heen lezen dat het obligate E-woord voor het eerst laat vallen; 'extinction'. Haak ik me toch effe af. Beetje mooie plaatjes nogal lui achter mekaar plakken, dan ook nog belerend gaan lopen doen.

Nee, hier is het medium helemaal niet voor bedoeld. 1,5*

avatar van jipt

jipt

Finding Nemo is hier niks bij. Prachtig wat moedertje natuur heeft gecreeerd, en dat moeten wij vernietigen. Lang leven de beeldspraak. 4,5*

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Sinds The Planet Earth reeks worden we doodgegooid met dit soort natuurdocumentaires. Helaas lijken de regisseurs vooral een wedstrijdje te willen doen wie het allemaal het mooist in beeld brengt; enige context ontbreekt vaak. Zo ook met Océans. Schitterende opnamen, maar uitleg wordt niet gegeven en de kijker mag zelf raden welk visje hij ziet. En als de voice-over iets roept dan zijn het van die nutteloze huis-tuin-keuken wijsheden in de strekking van "we moeten zuinig met de natuur omgaan, want de mens maakt er onderdeel vanuit". Tegen het moralistische aan.

Technisch perfect verzorgd, maar een goede documentaire is meer dan dat. Magere 3***.

avatar van Theunissen

Mooie beelden (vaak vertederend) en een prachtige geografie. Ook mooi gespeeld door de dieren Benieuwd hoeveel van deze dieren er pakweg 50 jaar later nog bestaan. Of ik dat zelf ook nog zal meemaken is nog maar de vraag.

P.S. Ik moet toch eens wat vaker kijken in mijn badkuip wat zich daar allemaal in afspeelt.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Erg prettige, rustgevende documentaire over onze wateren. Fragmenten kwamen me erg bekend voor, diverse zeedieren al eens opgezocht en bekeken. Het ontbreken van de informatie was voor mij dus niet perse een negatieve eigenschap van de film, het mysterieuze karakter van die immense oceanen wordt zo ook goed gewaarborgd. Verder vond ik de sterk aanwezige moraal ernstig overbodig, een beetje kan, maar tegen het einde aan (en het einde zelf) was té. Desondanks prachtig geschoten en waanzinnige wezens gezien die met ons de planeet delen. 4*

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Dit is echt prachtig gefilmd. Qua beelden is het een schitterende documentaire over de oceaan en haar bewoners, met fijne licht klassieke muziek toegevoegd en een prettige vertelstem erbij.

Een balsem voor het oog en voor de ziel.

Een docu van dit kaliber over de natuur cq realiteit krijgt van mij al snel 4.5*, omdat ik in de meeste gevallen niets mooier vind dan de in verwondering geregistreerde werkelijkheid.

Sprookjesachtig mooi.

avatar van Mug

Mug

Een reis naar de diepte van de oceanen...? Océans blijft behoorlijk op de oppervlakte. Perrin is blijkbaar grote fan van zeehonden, walrussen, pinguins, schildpadden, krabben en leguanen. Ah, onder in het water zwemmen kwallen, orca's, walvissen, haaien, dolfijnen en schoolvissen. En als er weer een octopus voor de zoveelste keer in beeld komt, wordt Mug wel erg ongeduldig.

Ja, de beelden zijn machtig mooi, maar als de film ook nog eens natuurbehoud propageert omdat er zoveel valt te ontdekken op deze aardkloot in de oceanen, kan ik alleen maar concluderen dat Océans een gemiste kans is. We zien de welbekende dieren, maar waar zijn de 'ontdekkingstocht' beelden? Datgene wat de kijker echt zou moeten verwonderen. Gevoelsmatig is dit meer 'we've seen this before on Animal Planet' materiaal.

(dit was toch niet zó onsamenhangend?)

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Oceans kiest voor de poëtische benadering, die de kijker aan de verbeelding over laat. De beelden en muziek spreken. En dat is weer eens wat anders en passend bij de prachtige beelden (de natuur is pöezie op zich). Anderzijds wil je bepaalde dingen gewoon weten. Hoe heet het beest dat ingezoomd wordt door de camera? Wat zijn haar of zijn kenmerken? Waarom doet-ie wat-ie doet? Daardoor blijf je met met vele vragen zitten. Wie weet is Oceans gesponsord door Google.

Verder is de fascinerende wereld van de oceaan en zijn diepe gronden mooi in beeld gebracht, geholpen door wat kleurenfilters (helaas zag het er soms wat te "computerachtig" uit).

Jammer dat de voice over weinig nuttigs te melden heeft en daarbij totaal geen prettige stem (de Nederlandse) heeft.

Dat het geheel onsamenhangend was, stoorde me totaal niet. De oceaan is zo onsamenhangend als het kan.

avatar van Ghola

Ghola

De laatste tijd een behoorlijk rijtje natuurdocumentaires gezien, en dit was een mooie afsluiter. Een heel andere film dan de meeste BBC Earth docu’s, want hier wordt het meeste aan de beelden overgelaten en maar weinig verteld. Soms voelde het gebrek aan commentaar toch als een gemis - een kracht van veel natuurdocu’s is volgens mij dat ze je ook iets kunnen leren. Toch heeft de film een duidelijke boodschap, misschien niet origineel, maar wel belangrijk (en daarom het herhalen waard). 3*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Op zich een prima natuurdocumentaire voor op de zondagochtend. Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat je zulke schitterende beelden ziet. Toch raak ik er niet blasé van en blijven sommige dingen er ronduit fascinerend uit, zoals een gevecht tussen een krab en een of andere vreemde kreeft of hoe de oceaan te keer gaat tijdens een storm. Het mooiste stuk vindt echter al vrij vroeg plaats, namelijk hoe een schol haringen te grazen genomen wordt door dolfijnen, zeemeeuwen en uiteindelijk komt er ook een grote potvis er zich mee bemoeien.

Het jammere alleen is de commentaarstem, die je als kijker een schuldgevoel probeert aan te praten. Telkens hamert hij erop dat dit prachtige natuurschoon bedreigd wordt door de mens en dat we in actie moeten komen enzo. Het is behoorlijk drammerig en moraliserend, maar gelukkig komt ie niet al te vaak aan het woord en blijven er minutenlange scenes over waar niks gezegd wordt. Wel is het dan eer jammer, dat je weer uitleg mist over wat je ziet.

avatar van K. V.

K. V.

Prachtige beelden, jammer van de moraliserende toon, zeker naar het einde toe. Ook jammer dat niet vermeld werd welke de verschillende soorten dieren het waren. Ook de voice over vond 'k niet veel toevoegen.

Desondanks de minpuntjes, was de docu wel de moeite om te bekijken.

avatar van Montorsi

Montorsi

Wel eens 'wat anders' om niet elk dier van uitgebreid commentaar te voorzien en allerlei eigenschappen toe te dichten zoals we wel vaker zien in natuurdocumentaires. Het geeft een soort klinische benadering aan deze film waar de beelden meer op zichzelf staan en vooral voor zichzelf spreken. Het nadeel was alleen dat het na verloop van tijd allemaal wel veel van hetzelfde begon te worden. Zo zie je dat een stukje context ook wel goed werkt om de aandacht wat meer vast te houden.

Verder vond ik het er nogal te veel aan dat ze de hele tijd dat jochie opvoerden. Zag er wel heel cheasy uit…

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Wel lekker, een docu met zo weinig tekst. Leuk om je te verwonderen en te genieten van de mooie dieren die de revue passeren. Zelf vind ik het goed dat er ook aandacht aan het belang van behoud van onze oceanen wordt geschonken. Werkelijk prachtig in beeld gebrachte natuur.

avatar van ibendb

ibendb

Mijn man kwam binnen en dacht dat ik naar de Apple TV screensavers aan het kijken was.

Prachtig gefilmd en de score is fenomenaal. Ik moest lachen om die dwaze kleine visjes en vijf minuten later dan weer huilen om de zeehonden die door orka's werden opgegeten. Wat een softie ben ik toch.

Ik had het leuker gevonden als er meer verteld werd want het was me wat te vaag. De regisseurs zijn ook veel te cynisch tegen het einde.