• 9.371.552 stemmen

Los Pistoleros de Arizona (1965)

Western | 95 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Western

Alternatieve titels: 5.000 Dollari sull'Asso / Five Thousand Dollars on One Ace / Die Gejagten der Sierra Nevada

Oorsprong: Spanje / Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: Alfonso Balcázar

Met onder meer: Robert Woods, Fernando Sancho en Helmut Schmid

Plot Los Pistoleros de Arizona

Een speler wint bij het pokeren de eigendomsakte van een boerderij. Hij gaat naar de betreffende boerderij, die door twee zussen gerund wordt. Daar eist hij zijn recht echter niet op, maar verdedigt de zussen tegen een paar lieden, die nog veel groter uitschot zijn dan hij zelf.

Jeff Clayton

Jimmy Black

Juan Carrancho

Helen Greenwood

Richter Keystone

Rechtsanwalt Dundee

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden nog niet : Balcazar westerns...het begon allemaal hiermee. zodat we weten wat we mogen verwachten : geschoten in de studio's tussen Barcelona en de uitlopers van de Aragonese bergen, geen Almeria natuurlijk maar toch beter dan de Abruzzen, en een lichtvoetige sfeer zonder geheel te vervallen tot kluchtigheid.

In dit geval een buddy western meets Shane, met een intrige die niet weinig doet denken aan een gekende Gemma klassieker. Helaas kenners: deze buddyfilm kwam EERDER dan Ringo...aan wiens figuur die van Woods hier wel wat doet denken, een rol dus die nogal afwijkt van zijn meeste latere , een tamelijke good guy hier die zich op de gebruikelijke wijze en zgn. tegen zijn zin aanvankelijk, gaat ontfermen over bedreigde ranchers in een stadje beheerst door- geloof het of niet- corruptie en gerund door een stel witte boorden criminelen met hulp van een bende gewetenloze thugs.

Het verhaal is derhalve simpel en biedt weinig verrassingen, behalve dan voor wie de synopsis heeft gelezen : Woods wint de ranch weliswaar, er blijken echter geen 2 zussen te wonen maar 1 zus en 1 broer, die niet zitten te wachten op deze usurpator en hem wegjagen. Vervolgens ontmoet Woods in de woestijn een bandolero, vertolkt door... Fernando Sancho ! Da's nog eens een verrassing. De 2 redden elkaars leven- in concreto Woods bevrijdt Sancho uit gevangenschap vastgebonden in de woestijn, en Sancho redt Woods van een...slang, - waarna de 2 buddies worden en samen allerhande dolle avonturen beleven.

Meer bepaald : de 2 keren natuurlijk terug naar het stadje waar Woods zijn ranch weer wil opeisen, maar de 2 immorele vrienden ontdekken dat ze vooral voor het Goede moeten gaan strijden. Wat dan leidt tot de onvermijdelijke confrontatie met de booswichten, hier geleid door de Duitser Schmidt als Jim el negro, een sadistiese spiegepaat met zweepfetish. Die is echter slechts de main henchman van de perfide advocaat Haessler. Waarom doet Woods dit eigenlijk ? Wel : omdat hij de schone Chelen- Sebaldt bemint, de rechtmatige eigenares van de door hem gewonnen ranch natuurlijk die nu door de booswichten wordt bedreigd. En waarom doet Sancho dit ? Omdat Woods zijn leven heeft gered en de 2 nu companeros zijn, daarom.

Wat je noemt een doorsneepaellawestern dus, maar vrij onderhoudend vooral dankzij Sancho als Carrancho, de eigenlijke ster van de film ook volgens het publiek dat de geliefde bandolero vervolgens terugzag in het vervolg viva Carrancho even later.

Niet verplicht kijkvoer natuurlijk, maar ik heb me niet verveeld bij deze nog vrij fris ogende, vroege buddywestern zonder onderbroekenlol, zinloze Djangozooms of Leone balletten van tig niveaus minder.

Score van Lavagnino voor een film die is uitgebracht op DVD in Spanje zonder subs, kan worden gedownload met fansubs.