• 9.370.364 stemmen

Le Destin Fabuleux de Désirée Clary (1942)

Komedie / Drama | 117 minuten

Geregisseerd door: Sacha Guitry

Met onder meer: Sacha Guitry, Gaby Morlay en Jacques Varennes

Gesproken taal: Frans

Plot Le Destin Fabuleux de Désirée Clary

Désirée Clary uit Marseille heeft beloofd om de officier Joseph Bonaparte te huwen. Wanneer ze echter zijn jongere broer Napoleon ontmoet wordt ze op hem verliefd. Uiteindelijk schenkt ze hem haar hand en huwt haar zuster Julie met Joseph. Maar korte tijd na het huwelijk maakt Napoleon bij zijn terugkeer naar Parijs kennis met Joséphine de Beauharnais en laat hij Dérirée in de steek. Uit wraak besluit ze te huwen met één van zijn vijanden.

Napoléon 1er

Désirée Clary épouse Bernadotte / la Reine Desideria de Suède

Joséphine de Beauharnais

Julie Clary

Désirée Clary, enfant

Ha maf, zou de titel Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain hierop geinspireerd zijn?

avatar van FisherKing

FisherKing

Zou zo maar kunnen. Het is een nogal bekende film in Frankrijk.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er dus meerdere van : films met le fabuleux destin in de titel...sorry jongens, maar ook dat heeft Jeunet gejat, net als de algemene idee erachter. Guitry echter baseerde zich op historische feiten : de levensloop van Desiree Clary ( 1777-1860 ) , keurig burgertrutje uit Marseille dat later koningin werd van Zweden en Grote Liefde van Buonaparte, zoals haar al even non- fictieve zus Julie echtgenote werd van een andere Buonaparte en koningin van Napels resp. Spanje....andere koek dan de triviale wederwaardigheden van Amelie, lijkt me. Dat deze film beter is dan die van Jeunet lijkt me verder evident.

Waarmee ik niet wil beweren dat dit een absoluut meesterwerk is , vooral in de tweede helft wordt het een beetje te serieus en melodramatisch. Ik ken de andere Desiree Clary film met Simmons en Brando niet, maar ik vermoed dat we daar een vergelijkbare soap in kostuum hebben voor een publiek van eenzame huisvrouwen. In feite hebben we dan ook 2 films hier, de eerste helft een komedie, de tweede overwegend een kostuumdrama.

De manier waarop Guitry de film in bijna precies 2 gelijke delen ophakt is opmerkelijk te noemen: lang voor godART zgn. geestig beweerde dat een film begin, midden en einde moet hebben maar niet per sé in die volgorde, demonstreerde Guitry dit zonder semi- intellectuele blabla eromheen al in de praktijk : halverwege de film beginnen de credits te rollen en stelt Guitry zoals gebruikelijk cast en crew voor ! Niet alleen dat, hij vervangt ook de cast en vervangt Barrault als Buonaparte door...zichzelf, zich daarbij overigens verontschuldigend. Het is ook dan pas dat Morlay de rol van de eponieme heldin overneemt.

Waarna zoals gezegd alles wat serieuzer wordt en vooral een melancholische bespiegeling over familievetes, de holheid van de macht en vergankelijkheid op dit ondermaanse, gesymboliseerd door de ondergang van Buonaparte aan wie de film- opmerkelijk in 42- is opgedragen.

Guitry kakelt het zelf allemaal als voice- over aan elkaar en is in die hoedanigheid ook regelmatig in beeld, bladerend door een historisch prentenboek.

Werd in 2012 uitgebracht op DVD in Frankrijk , zonder subs echter. Waarom stemmen jullie eigenlijk niet ?

avatar van Hannibal

Hannibal

pippo il buffone schreef:

Waarom stemmen jullie eigenlijk niet ?

Eeehmm... daarvoor zullen we toch eerst de film moeten kijken. Waarom stem jij eigenlijk niet?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wie zijn wij ? . Ik richt me allicht tot mensen die deze film gezien hebben, en niet tot iedereen. Die vraag stel ik alleen bij films waarvan

1: ik zeer sterke vermoedens heb dat mensen die gezien hebben (dat zijn vrijwel alle films overigens, ik doe het ook niet altijd )

2: ik vermoed dat de mensen die dit gezien hebben normaliter ook wel stemmen.

Geloof me, dit is geen gelul in de ruimte en ook geen flauw grapje van iemand die idd. zelf niet stemt.

Waarom ik dat niet doe is hier al besproken.

avatar van Hannibal

Hannibal

pippo il buffone schreef:

Waarom ik dat niet doe is hier al besproken.

Ah, en dat mag ik nu "ergens" gaan opzoeken?