• 9.370.356 stemmen

Hans im Glück - Drei Versuche, das Rauchen Loszuwerden (2003)

Documentaire | 90 minuten

Geregisseerd door: Peter Liechti

Met onder meer: Hanspeter Müller

Gesproken taal: Duits

Plot Hans im Glück - Drei Versuche, das Rauchen Loszuwerden

Filmmaker Peter Liechti rookt al dertig jaar. De documentaire is een verslag van zijn pogingen eindelijk definitief te stoppen. Maar ook is het een filmisch essay over de Zwitserse maatschappij in het algemeen en de innerlijke strijd van een roker in het bijzonder. Liechti onderneemt tot drie keer toe een lange voettocht, waarbij hij slechts uitgerust is met een rugzak, wandelschoenen, een dagboek en een videocamera.

avatar van Malick

Malick

Ik ging van Peter Liechti op het IFFR ''The Sound of Insects - Record of a Mummy'' zien. Maar alvorens ik die ging bekijken moest ik me eerst door een verschrikkelijke documentaire heenwerken. Filmmaker Peter Liechti rookt al dertig jaar. Hij legt in zijn eigen documentaire vast hoe moeilijk hij het heeft om te stoppen met roken. Elke keer als hij wil gaan stoppen met roken dan neemt hij zijn videocamera mee op een lange voettocht. En op deze tocht krijg je min of meer zijn innerlijke strijd te zien. Alleen weet hij dat met zijn rommelige camerawerk niet helemaal over te brengen. Ik vraag me trouwens af of deze documentaire niet beter was geweest als hij een extra man in dienst had genomen om ten minste fatsoenlijke beelden te schieten, nu leek het meer op een amateuristische leek die niet weet wat hij wilt.

Het eerste wat we te zien krijgen op zijn wandeltochten zijn zijn schoenen. En dan niet een aantal seconden, maar hele minuten. Volgens mij bestaat de documentaire voor een kwart uit het bekijken van zijn bergschoenen. En dat is echt geen prettig gezicht om steeds naar te kijken. Een roadmovie op schoenen kun je het het beste noemen en ik vraag me af of dit nu een eerbetoon aan alle rokers is of gewoon een egotrip.