• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Leopoldo Torre Nilsson

Met onder meer: Elsa Daniel, Lautaro Murúa en Guillermo Battaglia

Gesproken taal: Spaans

Plot La Casa del Ángel

Het verhaal gaat over een zestienjarig meisje wier emotionele groei belemmerd is door haar puriteinse moeder. Wanneer het meisje verliefd wordt op een jongen die haar verleidt, is ze niet in staat om de intense schuldgevoelens die haar plagen, te overwinnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Wat zie ik, nog geen stemmen voor een film van auteur Torre Nilsson die wel wordt vergeleken met auteurs als Peixoto, Welles, Bergman en Bunuel en die ook geroemd wordt in het auteurscinema bijbeltje van Rosenbaum, een film waarvan auteurscinema goeroe Bazin zei na de opvoering in Cannes dattut een revelatie was en waarvan auteur Rohmer beweerde dattut het beste was wat de Latijnsamerikaanse cinema tot dan toe had voortgebracht ???

Klassieker dus , de naar ik meen eerste uit de "bakvisjes in nood" trilogie van TR met Elsa Daniel naar een boek van zijn vrouw Beatriz Guido, die uiteraard zelf het scenario schreef met de gekende thematiek van sexuele en andere repressie in de hoogste Argentijnse kringen, corruptie, hypocrisie en klassenvooroordelen.

Film begint met een scène die tegen het einde wordt herhaald, we zitten net als de protagonisten in een vicieuze cirkel. Die zgn " jongen ' uit de synopsis is een vent van ong. 35 gespeeld door de Chileen Murua, libertijn, hedonist ,bon-vivant en parthenofiel, maar gelukkig ook een progressief politicus en meesterduellist. Dat libertinisme deelt hij met de papa van Daniel, een gezellige epicurist die zich au fond geen reet interesseert voor de lotgevallen van zijn verder uit louter vrouwen bestaande gezin, van wie hij de hysterische bigotte moeder volstrekt minacht, en die is dan nog normaal vergeleken bij de godsdienstwaanzinnige bonne.

Inhoud klinkt op zich volstekt gedateerd, en dat is imho ook zo. De film dankt zijn gekendheid anno nu dan ook vooral aan de spectaculaire fotografie, waarbij vooral de invloeden van het expressionisme en Welles opvallen: let u op de deep focus en de Hollandse hoeken. Let u ook op de kikvorsperspectieven en andere vervreemdende camerastandpunten, die gecombineerd met de setting in het bizar belichte landhuis er af en toe voor zorgen dat je de indruk hebt naar een stomme horrorfilm te kijken.

Sorry elitairen, maar dit filmpje was naar het schijnt in Argentinië een kaskraker, auteurscinema of niet. Maar waarschijnlijk waren ze daarvan in Cannes niet op de hoogte..

Avantgardistische score werd geleverd door Paz.