• 9.370.323 stemmen

Geregisseerd door: Chris Marker

Met onder meer: Bertrand Cantat, Dieudonné en Léon Schwartzenberg

Gesproken taal: Frans

Plot Chats Perchés

In 2002 verschijnen overal in Parijs gele graffiti-katten op de muren. Regisseur Chris Marker is nieuwsgierig naar de herkomst van deze mysterieuze katten en begint een zoektocht naar het hoe en waarom. Hij begint te filmen en langzaam maar zeker komt hij uit bij verschillende politieke en internationale gebeurtenissen van de laatste twee jaar, waaronder de oorlog in Irak.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf - 1999 concert (archiefmateriaal)

Zichzelf - demonstration (archiefmateriaal)

Zichzelf - demonstration (archiefmateriaal)

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf (archiefmateriaal) (onvermeld)

Zichzelf (archiefmateriaal) (onvermeld)

avatar van danuz

danuz

Chris Marker staat bekend om zijn video-essays. Zijn film Sans Soleil (en de korte La Jetee) is mij goed bevallen, hierdoor heb ik altijd mijn ogen open gehouden naar ander werken van de man.

Chats Perchés is ook een video-essay, waar Marker op een losgegronde manier de street art van Mr Chat volgt. Het begint met enkele pieces op gebouwen en eindigt met vele anti Bush, anti Amerika en anti Le Pen betogingen. Mr Chat duikt ook hier op, waaruit we mogen concluderen dat hij uit een links hol gedoken komt.

Vond het als geheel ietwat tegen vallen. Vond de sprong van de graffiti naar de betogingen wat snel en het bleef wat mij betreft ook wat teveel hangen. De constante zwarte tekstslides hielpen ook niet altijd mee aan het ritme en tempo van de film, een stijlkeuze die mij niet geheel ligt.

Toch heb ik best een plezant uur gehad, vind het goed dat Marker op zo een manier films maakt, alhoewel het hier wat amateuristisch overkomt (wat ook wel weer een charme is). (Vreemd overigens om de prachtige muziek uit Hiroshima Mon Amour hier op een ietwat banale manier terug te horen komen.)