• 9.373.568 stemmen

Alternatieve titel: Battlestar Galactica: Saga of a Star World

Geregisseerd door: Richard A. Colla en Alan J. Levi

Met onder meer: Richard Hatch, Dirk Benedict en Lorne Greene

Plot Battlestar Galactica

"A billion light years from Earth the human race is fighting for survival"

Als het Cylon Empire een massale aanval op de mensheid begint, slaagt het erin diens gehele vloot te vernietigen, met uitzondering van Battlestar Galactica, onder leiding van Adama. Hij gaat op zoek naar overlevende mensen om een reis te beginnen naar de mythische planeet Aarde, de dertiende kolonie van de mensheid. Het Cylon Empire is echter vastbesloten ook de laatste mensen uit te roeien.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Grappig zat gisteren deze film te kijken met wat vrienden. Met z'n vieren allemaal geboren zo in de jaren '73-'74 vonden dit erg vermakelijk jeugdsentiment, maar diegene die een paar jaar later geboren waren zegt dit dus echt helemaal niks. Echt een aanwezige generatiekloof

Vond het verder eigenlijk behoorlijk knullig ogen, vooral in vergelijking met bv. de eerste Star Wars film, waarvan Battlestar Galactica volgens mij ook genoeg heeft afgekeken. Verhaaltje is ook behoorlijk gezapig en die Cylons zijn werkelijk nog slechtere schutters dan Stormtroopers.

Maar toch, blijft het erg aandoenlijk jeugdsentiment allemaal, kan daar natuurlijk nooit een echte onvoldoende voor geven, 2.5 Battlestar dan maar.

avatar van Metalfist

Metalfist

They were searching for a star called Earth, but first they had to win a great war

Wanneer er in een reeks die ik volg meermaals naar iets wordt gerefereerd, dan heb ik altijd de neiging om dit te gaan opzoeken. Het gebeurde met All the President's Men in Veronica Mars, Tron in Chuck en ook met Battlestar Galactica in The Big Bang Theory. Nog een neiging die ik heb is dat ik altijd iets compleet wil zien dus begon ik vandaag met de Saga of a Star World ofwel de eerste 3 afleveringen van de Battlestar Galacitca reeks uit '78.

Ik had wel wat mijn twijfels. De reeks heeft veel bekendheid maar de score hier op MM stelde me teleur, ze geraakte maar juist aan de 3*. Gelukkig heb ik me hier niet door laten afschrikken en heb ik de reeks een kans gegeven. Een kans die Colla en Levi overduidelijk hebben benut want hun Saga of a Star World is meeslepend, boeiend en vermakelijk genoeg voor een dikke 2 uur, mijn versie duurde 140 minuten met een extra epiloog aan het einde van de film maar daar straks meer over. Op zich ben ik wel een sucker voor een sci-fi serie als deze. De Stargate reeks behoort tot één van mijn favoriete shows aller tijden en Battlestar Galactica voelt aan als een voorloper maar wel een uitstekende voorloper. Oké, het voelt allemaal soms nogal gedateerd aan. Het grootste punt van 'ergernis' was voor mij toch wel het feit dat de Cylons ontzettend sloom waren maar dat wanneer ze schieten er sowieso naast schieten. Langs de andere kant duurde het ook een eeuwigheid eer iemand van Galactica een Cylon raakte, al kreeg ik af en toe wel een A-Team gevoel en daar zal Dirk Benedict wel voor iets tussen zitten. Soit, na een dikke 2 uur heb ik veel zin om de rest van de afleveringen te zien dus in dat opzicht zijn de makers wel geslaagd. Al is het natuurlijk jammer dat er vrij veel termen inzitten die voor de Galactica leek niet verstaanbaar zijn. Raar eigenlijk want dit hoort toch het eerste te zijn in het Galactica universum? Soit, alles is wel grotendeels verstaanbaar. Nog even over die epiloog, ik heb geen idee of dat in de originele reeks ook in zat. Ik denk het niet want het voelde ontzettend last minute plakwerk aan maar dit speelt zich toch af nadat Apollo en Starbuck het base ship van de Cylons opblazen? Ik kreeg even het gevoel alsof dit een soort voorloper was om het verraad van Baltar duidelijk te maken.

Que effecten is dit af en toe ook wel lachen. In gedachte houdend dat we het hier hebben over een film die al meer als 30 jaar oud is, zien de effecten er zelfs nog goed uit maar heden ten dage is dit natuurlijk lachwekkend. Sommige scènes gaan nog maar er wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van dezelfde scènes (de radars o.a.) maar ach, wie stoort zich daar nu aan. Op zich is heel de aankleding wel dik de moeite. Het battleship ziet er ontzettend goed uit en ook de manier waarop de fighters uit hun tunnels vliegen is best wel leuk gedaan. Het hoogtepunt van de film is toch de aankleding van de Cylons. Men neme een helm met wat lichtjes en een stemvervormer en ziedaar: een uitstekende bad-guy. Ontzettend simplistisch maar wel heel erg doeltreffend. Zo zie je maar dat het niet altijd hoogtechnisch moet zijn om te vermaken.

Ik haalde al daarjuist The A-Team aan omdat die ook nooit geraakt werden door vijandelijke kogels maar de voornaamste link is natuurlijk de rol van Dirk Benedict. Ik dacht dat hij eigenlijk alleen maar bekendheid had gemaakt met zijn rol van Face in die reeks maar het was leuk om hem eens in een andere rol te zien. Hij doet het trouwens ook uitstekend. Ook leuk om een oude Ray Milland nog eens te zien verschijnen. Het was geleden van Dial M for Murder dat ik die nog eens in een film was tegen gekomen. Richard Hatch heeft volgens mij nooit echt veel bekendheid verworven wat wel jammer is want hij doet het hier zeker niet slecht. Beetje knullig bij de dramatische scènes maar in het algemeen zeker niet slecht. Eigenlijk doet heel de cast het vrij goed, al stoorde ik me soms wel Noah Hathaway die de rol van Boxey vertolkt maar kinderen in films zal toch altijd een bijna onmogelijke combinatie blijven.

Leuk begin van een reeks die zeker en vast wel wat potentie heeft. Saga of a Star World geeft een uitgebreid beeld van de geschiedenis die vooraf is gegaan en hoewel de effecten wat knullig overkomen, is het toch wel de moeite waard.

avatar van baspls

baspls

"By your command"

Geweldige Pilot van de geweldige TV-serie Battlestar Galactica!

Als film valt het wel mee, je ziet gewoon dat dit eigenlijk episodes zijn van de tv-serie. Maar voor een TV-serie is het allemaal erg goed. De effecten zijn niet heel bijzonder maar wel erg mooi met dat pre-cgi charme. Er is goed geacteerd vooral Lorne Greene was erg goed. Ray Milland (Escape to Witxh Mountain) was ook weer best goed. John Dykstra en Ralph McQuarrie hebben dat toch weer erg mooi gedaan. Goede score van Stu Phillips.

Het verhaal is erg mooi en best wel origineel. Een groot verbond van mensen dat word bedreigd door een Alien-ras die de mensheid wil uitroeien. Ze slagen erin om de hele vloot te vernietigen op een schip na en dat schip verzameld de overlevende en gaat opzoek naar de mythische planeet Aarde.

Ik snap erg goed dat George Lucas een rechtszaak heeft gehad met de makers van Battlestar Galactica. Je ziet heel duidelijk Star Wars elementen zoals X-wings, Wapens en schepen. Ook zitten er wat Star Trek elementen in, Adama houd net als Kirk een logboek bij aan het begin en eind van iedere episode. Natuurlijk hebben ze wat van Star Wars geleend maar het verbaasd me dat Lucas voor de nieuwe Star Wars-films weer wat heeft geleend van Battlestar Galactica. De Politiek speelde namelijk helemaal geen rol in de orginele Star Wars film en wel in de nieuwe (te veel zelfs). Bij Galactica is de politiek minimaal en zit er ook actie en avontuur bij waardoor het veel beter is dan de nieuwe Star Wars films. Natuurlijk zijn Star Wars en Star Trek wel ietsje beter maar Galactica is ook erg goed.

De serie zit vol erg leuke personages en figuren. Neem de Cylons; Een soort mix van Stormtroopers en de robots uit The Black Hole. Apollo is een soort militaire Luke Skywalker. Starbuck had net zo goed een bravere Han Solo kunnen zijn. Muffit de robot daggit is best wel schattig en doet me erg denken aan de Ewoks maar dan schattiger en minder irritant. Adama lijk een soort mix van Obi Wan en Spock maar is een erg sterk personage (een ruimte gandalf).

Geweldige Pilot! Geweldige serie!

avatar van Theunissen

Als kind zijnde keek ik vroeger graag naar de serie Battlestar Galactica welke is voortgekomen uit deze leuk film. Als kind zijnde zag het er natuurlijk allemaal visueel fraai uit en de beroemde "Cylons" waren natuurlijk geweldig. Ook vond ik het als kind zijnde altijd boeiend en spannend. De cast deed het natuurlijk goed met als mijn persoonlijke favoriet Dirk Benedict. Al met al is dit gewoon puur jeugdsentiment en ook een leuke film (wel hier en daar wat traag en langdradig).

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Wat een dramatische zooi. Werkelijk een pijnlijk achterhaalde SF, met knullige scènes in de ruimte (die schepen lijken wel uitvergroot speelgoed), een slaapverwekkend verhaal en acteurs die rechtstreeks uit het café om de hoek lijken te komen. Die hond Muffit was wellicht een acteur in een pak en het alien disco dansgroepje op de planeet Carillon is je reinste kitsch. Om van te huilen. Heeft enkel nog enige waarde in de ogen van mensen die nostalgie hebben naar die periode denk ik. Ben in '74 geboren maar vond er nog weinig leuks aan.

avatar van arno74

arno74

Mooie film, erg meegevallen. Ik wist vooraf niet dat het om een pilot ging, maar dat was wel snel te merken. Het heeft een sterk script waardoor er van alles gebeurt, met veel variatie, je zou haast denken dat het uit enkele afleveringen bestaat die destijds uit elkaar werden uitgezonden. Leuk, en beter dan de remake. 3,5*