• 8.761.934 stemmen

Gesproken taal: Engels, Tsjechisch en Deens

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Prag

Christoffer reist met zijn vrouw Maja naar Praag. Het reisje heeft twee doelen, allereerst om papieren te tekenen om het lichaam van zijn daar overleden vader terug naar Denemarken te zenden. Vervolgens om de hopeloze relatie met zijn vrouw nieuw romantisch leven in te blazen. Al snel merkt het stel dat Praag weliswaar een moderne democratie is, maar toch veel oude Oost-Europese trekjes kent die het leven niet allemaal even makkelijk maken.

logo tmdbimage

avatar van gmx

gmx

Een op de klippen lopend huwelijk, ontrouw, een ontwrichte vader-zoon relatie en de stad Praag. Dat zijn de hoofdingredienten die Ole Christian Madsen op niet onaardige wijze samensmeedt tot 'Prag' .

Met name de score sprak me erg aan, klassieke muziek die erg goed past bij de Praagse setting. Ook cinematografisch vond ik het geheel bij vlagen erg sterk, Madsen maakt dankbaar gebruik van kleuren om bijvoorbeeld de aandacht te focussen op het stel waarbij de rest van de wereld om hen heen vervaagt. Ook het contrast tussen de felle kleding van zijn vrouw en de grauwe stad werkt interessant.

Ik heb zitten twijfelen tussen 3.5 en 4 sterren maar vond dat 3.5* hier meer op zijn plaats was, met name omdat er mijn inziens in 'Prag' te veel verschillende zaken aan bod komen, waardoor er geen tijd overblijft om dieper op de essentie in te gaan. Bijvoorbeeld de hele verhaallijn met de huishoudster voegt mijn inziens vrij weinig toe, terwijl de relatie tussen zowel Christoffer als zijn zoon als zijn vader als zijn vrouw toch behoorlijk aan de oppervlakte blijft.

Een ander, wat kleiner minpunt: die scene waar Christoffer en zijn vrouw in een sloppenwijk temidden van een groot aantal mensen hun spullen naar elkaar gooien, vond ik zwakjes. Deze scene heeft Madsen uiteraard willen gebruiken om de uitbarsting van emotie te willen laten zien. Echter mist deze scene om verschillende redenen zijn doel en vond het hierdoor toch een vlek op het geheel

De slotscene vond ik dan wel weer ERG sterk, de melancholische muziek, de stem van de clerk vaag op de achtergrond die ook nog eens prachtig bij de muziek past, Christoffer die metaforisch als zijn vader er levenloos bij ligt (stierf hij figuurlijk ook in Praag?), ontwaakt en de treurige straten van Praag verlaat ... Madsen laat hiermee op de valreep nog even zien wat hij in z'n mars heeft, een mooie belofte voor zijn volgende !

3.5 *

avatar van Raffael77

Raffael77

Geweldige film maar wel heel tragisch en depresief.

Heel goed geacteerd en sterk filmwerk.

Verhaal vond ik goed en soundtrack was minstens zo belangrijk.

avatar van Arnie

Arnie

Grotendeels met gmx eens. Een erg typisch Deens dramafilmpje, wellicht wat cliché maar met een zeer eigen smaak. De combinatie van thematiek en Praag maakt de film voor mij in elk geval erg speciaal.

Madsen maakt origineel gebruik van kleuren, stemmen en editing, wat je in de film sleurt, maar tegelijk veel vragen openlaat. Een voorbeeld is een scene waar Christoffer en Maja op het bed zitten als net de waarheid boven tafel is gekomen, en je ze even later met elkaar ziet vrijen. Het laat veel open, maar vult het drama tegelijk, met een intensiteit die erg goed werkt.

Enige nadeel vond ik toch wel Mikkelsen's kilheid. Ik heb hem sowieso zelden andere rollen zien spelen maar ik vind hem als het er echt toe doet, zoals bij die uitbarsting in de sloppenwijk, niet genoeg diepte aan die emotie en zijn karakter geven. Maar goed, een minpuntje in een verder hele mooie film.

Prachtig, fris en veelbelovend. Dikke 3,5*.

avatar van voskat78

voskat78

Mooi klein drama dat zich afspeelt in de prachtig stad Praag.

Wat de sfeer en de bij behorende muziek te goede komt.

Verder sluit ik me wel aan bij gmx commentaar.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Geen slecht romantisch drama waarin ik Mads Mikkelsen heel goed vond spelen, mooie kop heeft die man en kan er veel mee uitdrukken. Het gegeven was me allemaal wat te gladjes, het paste teveel in elkaar, maar het was zeker geen straf om deze film te kijken. Voldoende tempo, mooi gefilmd, maar laat me wat leeg achter.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Verwachtingen waren weer iets hoger dan waargemaakt konden worden.

Geen slechte film, maar wel een beetje tobberig over Deens stel in huwelijkscrisis dat in Praag is om de overleden vader van de man op te halen.

De stad Praag komt af en toe erg mooi in beeld, maar het grootste deel deel speelt zich binnenkamers af in het hotel, in een restaurant, in de kroeg.

De moeite waard, maar niet het verwachte meesterwerkje.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Ik sluit me helemaal bij mijn voorganger aan!

Met de toevoeging dat Mads Mikkelsen erg goed acteert hier

avatar van Robi

Robi

Indringende film over afscheid. Een afscheid met een hoop complicaties. Droevig weliswaar. Maar ook erg mooi.

avatar van depri83

depri83

Vond het een erg goede combinatie van vooral drama en humor die Madsen hier aan de dag legt. De surrealistische sfeer in het mortuarium erg grappig.

Het afscheid van Mikkelsen en Stengade na het onvermijdelijke besluit erg mooi. Treffende soundtrack.

avatar van gauke

gauke

Het menselijke, roerende en mooie familie- en echtelijke drama (een mix van tragedie, romantiek en komedie), met de nodige miscommunicatie en afscheid als centraal thema, deed aan verhalen van de Duitse schrijver Franz Kafka denken. Een film met potentie waar toch niet alles uitgehaald werd, maar wellicht werd ik ook teveel afgeleid door het waggelende cameragebruik. De regisseur had oog voor detail en de cast acteerde super.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een vrij neerslachtige film over een koppel dat in Praag rondloopt om enerzijds de overleden vader van Christoffer op te halen en anderzijds de eigen relatie te redden. Het één gaat al wat vlotter dan het ander. Praag, een prachtige stad langs de Donau waar we hier slechts flarden van zien. Praag komt erg kil en somber over, geheel naar de sfeer van de film. De meeste scènes spelen zich ook binnenshuis af, in een restaurant, de hotelkamer, het mortuarium…

Ook de contacten met de Praagse bevolking verloopt stroef en erg afstandelijk. Zakelijk en met weinig emoties of empathie. De scènes met de ober in het restaurant zijn hier een mooie illustratie van. De sfeer van het oude kille communisme zat er bedoeld of onbedoeld vrij stevig in.

Een prima Mikkelsen hier, die sowieso het best etaleert in dergelijke films. Ook de huwelijkscrisis komt goed naar voren. Niet (meer) gezien willen worden, letterlijk naast elkaar leven. Het komt ook mooi aan bod in de restaurantscène waarbij de één in een magazine bladert terwijl de ander er wezenloos bij zit. Laat net dat laatste nu zijn wat de vrouw de man verwijt.

Zeker dus de moeite waard om eens te zien! Mikkelsen sla je nooit zomaar af.