• 9.375.067 stemmen

Voleurs de Chevaux (2007)

Alternatieve titel: In the Arms of My Enemy

Oorsprong: België / Frankrijk / Canada

Geregisseerd door: Micha Wald

Met onder meer: Adrien Jolivet, Grégoire Colin en Grégoire Leprince-Ringuet

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 13 december 2007

Plot Voleurs de Chevaux

We schrijven 1856, ergens in het Oosten. Jakub tekent zich samen met zijn broer Vladimir in bij het Kozakkenleger. Een harde opleiding staat hen te wachten. Roman en zijn broer Elias stelen op een onbewaakt moment de paarden van Jakub en Vladimir. Bij deze overval wordt Vladimir gedood, Jakub blijft verbitterd achter. Het enige wat hem rest is wraak.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Opmerkelijk filmpje binnen de soms nogal karige Belgische filmwereld. Een epische kozakkenfilm, volledig gedraaid in de Ardennen en de Hoge Venen: moet kunnen! The Good, the Bad and the Ugly is toch ook maar in Andalusië gefilmd?

Je kan aan de landschappen wel duidelijk zien dat ze niet in het verre, barre Rusland te vinden zijn, maar gewoon in ons land, een eindje van de E-411 en de E-40.

Toch is het een verdienstelijke poging, vind ik. De thematiek rond broederliefde komt heel goed naar voren, de sets zijn mooi opgebouwd, de zwaardduels en overvallen mooi in beeld gebracht, de muziek is mooi en passend.

Er had wel heel wat meer ingezeten, maar het is toch nog een fijn filmpje geworden. Verwacht u niet aan een epos à la Kurosawa, maar gewoon aan een mooi drama met avontuurlijke momenten en u zal niet teleurgesteld uitkomen.

avatar van Baggerman

Baggerman

J. Clouseau schreef:

Opmerkelijk filmpje binnen de soms nogal karige Belgische filmwereld.

De Belgen hèbben dan blijkbaar tenminste nog een filmwereld...

Prima film en als die in de Ardennen is gefilmd, dan stoorde dat mij totaal niet. Me dunkt dat dit soort landschappen ook wel in de vm. Sovjet Unie te vinden is.

Mooi camerawerk en goed verzorgd qua aankleding. Ik lees net dat dit een debuut is; dan ben ik helemaal positief verrast!

avatar van starbright boy

Dat de kozakken Frans spraken stoorde me geen moment eigenlijk. Want dat is vooral een excuus om de film een plaats en tijd te geven. Eigenlijk onttrekt de hele film daar met gemak aan. Dit is een eenvoudig verhaal dat tijdloos voelt. Als een oud, heel direct verhaal wat vaak doorvertelt is. Dat soort eigenlijk nogal sobere verhalen worden als ze verfilmd worden vaak tot enorme proporties opgepompt en juist dat doet Wald niet. En daar ben ik blij mee, want dat staat me juist vaak tegen.

En dan blijven juist zaken over waar ik een zwak voor heb. Zoals de ontroerende intimiteit van de scenes tussen de twee broederparen. Of de natuur getuige laten zijn van gruweldaden van de mens. Of de aandacht voor de non-verbale communicatie in de gezichten van de acteurs. De fraaie soundtrack maakt dit voor mij een heel mooie film.

Met dank aan Mochizuki Rukero die me dit heeft aangeraden toen ik een keer met hem DVD's stond te shoppen tijdens het IFFR (in 2011 denk ik, heeft dus een tijdje op de plank gelegen).