• 9.373.663 stemmen

Staat van Verzorging (1987)

Documentaire | 64 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Thomas Doebele en Maarten Schmidt

Plot Staat van Verzorging

Portret van de hulpbehoevende heer Neuteboom (89) en zijn buurvrouw Mevrouw Versteegen (66), die de complete zorg voor hem op zich neemt. Op hun tochten langs verschillende instanties wordt duidelijk hoe ingewikkeld en verwarrend de samenleving voor hen geworden is. Samen zoeken zij hun weg in onze verzorgingsstaat.

avatar van gotti

Goede docu van duo Doebele en Schmidt, die onderhand in de volksmond "Neuteboom" word genoemd (kende dit ook alleen onder die titel). Het meest wat me nog bij staat is shots van Neuteboom die een pijp of sigaar probeert aan te steken, maar dit tot wel vijd keer niet lukt, omdat vlak voordat de aansteker bij de sigaar is deze uit gaat. Pas hierna grijpt de cameraman in.

Zou graag meer werk van Doebele en Schmidt zien. Heeft iemand er enige weet van of dit ooit is uitgebracht?

avatar van Mug

Mug

Mooie documentaire met een duo dat nooit vergeten zal worden door hen die de docu hebben gezien. De simpele doch hardwerkende met het hart op de juiste plaats mevrouw Versteegen. En de hilarische clown meneer Neuteboom met zijn opmerkelijke kuch.

Hoogtepunt is inderdaad het sigaar aansteek + kranten aangeef moment van een van de leden van de crew. Aangrijpend en grappig en zeer menselijk portret van een man die niet naar een verzorgingshuis wil (want daar zal hij sterven binnen 2 weken van verdriet, herkenbaar overigens bij mijn overleden grootvader) en de zorg van zijn buurvrouw, die op zoek gaat naar een looprek en een stok.

De montage is stuitend slecht, een aantal scenes worden onbegrijpelijkerwijze gestopt op de meest vreemde momenten. Een smet op een zeer goed uur 'vaderlandse tv'.

Stuitend is de graffiti-leus op een muur waar de twee (Neuteboom in rolstoel, Versteegen duwend) voorbijsjokken: Holland is voor iedereen. De verzorgingsstaat 20 jaar later heeft nog maar weinig vooruitgang geboekt...