• 8.840.621 stemmen

Geregisseerd door: Lucio Fulci

Met onder meer: Armando Calvo, Totò en Giacomo Furia

Gesproken taal: Italiaans

Plot I Ladri

Een Italiaans-Amerikaanse gangster gaat vanuit Amerika terug naar Napels in Italië. De bijeenvergaarde illegale inkomsten die hij natuurlijk mee wil nemen, heeft hij verborgen in jampotjes. Maar in Napels aangekomen, vallen deze potjes in de verkeerde handen en moet de boef zijn buit zien terug te krijgen.

logo tmdbimage

Commissario Di Savio

Joe Castagnato

Maddalena, moglie di Scognamiglio

Vincenzo Scognamiglio

Brigadiere La nocella

Concetta Improta

Zio di Vincenzo

Nog geen stemmen voor het debuut van Fulci ? Het was nog wel zijn enige film met Toto ! Die 2 kenden mekaar geloof ik via Steno, bij wie Fulci het vak leerde en met wie Toto tig films maakte. Nu is voor mij Fulci wat voor de 1 God is en voor de ander godART, en Toto is voor mij wat voor de 1 Jezus is en voor de ander JESUS..., maar een meesterwerk kan ik dit helaas niet noemen. Alsof de 2 genieen elkaar neutraliseerden ipv stimuleerden, misschien had de beginnende Fulci teveel ontzag voor zijn held en zat het Toto niet lekker dat Fulci moest beginnen met nog maar eens een heist komedie van het soliti ignoti type, dat hij zoals gekend nog meermaals zou hergebruiken.

Misschien ook is het probleem dat auteur Fulci hier het scenario moest schrijven met nog een hele horde onder wie Nanni Loy die zelf nog een vervolg op ISI zou regisseren. Voeg daar nog aan toe dat dit een co-productie is die contactueel grotendeels in Spanje moest spelen, maar daar had Toto geen zin in, en je begrijpt dat het eindresultaat een rommeltje is.

We hebben dus de Toto verhaallijn met de ouwe inspecteur en sluwe vos die zijn sidekick in woordgrapjes steeds faggot noemt, en we hebben iets wat meer lijkt op de latere Franco en Ciccio films van Fulci met de deficiënte schoonfamilie van Giovanna Ralli van wie je je afvraagt hoe ze ooit aan vent Furia is gekomen...al deze lieden komen dan in contact met gentleman dief Joe- Calvo, en als gebruikelijk worden de bedriegers op het eind bedrogen.

De film begint bijna met een boob -zoom van een hoola hoop grietje, het is wel meteen duidelijk dat het hier een Fulci film betreft...wat we ook zien in oa. het variété optreden met oud en nieuw in de vertrouwde Fulci stijl waar we helemaal in zijn absurde universum zitten.

Nogmaals: FULCI IS DE CINEMA...