• 8.898.388 stemmen

Geregisseerd door: Marwan Hamed

Met onder meer: Adel Emam, Nour El-Sherif en Hend Sabry

Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans

Plot Omaret Yakobean

Het Yacoubian Gebouw is nog steeds een opvallend gebouw in Cairo. Deze film laat enkele levens zien van zijn bewoners. Er woont de aristocratische Zaki met zijn grote zwak voor vrouwen. Een van zijn buren is Bothayna, een jonge vrouw met een armoedige achtergrond. Ze heeft om te gaan met de eigenaar van de winkel, waar ze de kost verdient voor haar gezin en daardoor kan ze niet trouwen met haar grote liefde, Taha El Sharky. Als diens wens naar de politieacademie te gaan, niet doorgaat, wordt hij lid van een religieuze groep. Verder zijn er Fanous en Malak, die in een golfplaten hut op het dak wonen en de journalist Hatem, die verliefd wordt op een soldaat.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

فانوس

كمال الفولي

avatar van gauke

gauke

Mijn eerste Egyptische film. Versie gezien die 172 minuten duurde: de film wordt gedurende de lange zit, mooier, boeiender en interessanter. Een islamitische samenleving wordt onverbloemd getoond en de hypocrisie, het klasse systeem en de corruptie onderuit gehaald. Geweldige regie en acteurs.

Voor mij was het een behoorlijke cultuurschok.

avatar van BBarbie

BBarbie

Verrassend boeiende mozaïek met een handvol verhaallijnen, die met elkaar gemeen hebben dat zij gaan over personen die wonen, werken en/of liefhebben in een statig koloniaal gebouw in het centrum van Cairo. Zonder enige opsmuk worden zaken als corruptie, aanranding, fundamentalisme en , afpersing enz. over het voetlicht gebracht. Zoals Gauke hierboven al schrijft sterk geregisseerd en geacteerd, waarbij vooral Adel Imam en Hind Sabry opvallen.

Geheel tegen mijn verwachting in eigenlijk zijn ze in Egypte blijkbaar niet bang om controversiële onderwerpen aan de pakken. Mijn kennismaking met de Egyptische films betrof een drietal verhalen over seksuele intimidatie van vrouwen, getiteld 678 (Mohamed Diab, 2010). Ook een aanrader.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik was destijds niet enorm onder de indruk van de roman, maar deze verfilming pakt het bronmateriaal een stuk beter aan. Vooral door de charismatische karakteracteur Adel Imam in één van de hoofdrollen krijgt het een zwoele sfeer van vergane glorie en nostalgisch terugkijken naar het verleden. Ook noemenswaardig is hoe Khaled El Sawy een niet stereotype homoseksueel neerzet binnen een maatschappij waarin dat nog een enorm taboe is.

Ondanks zijn lange speelduur is het toch een fijne film vol intriges, zwarte humor, controversiële onderwerpen en met een inktzwarte kijk op de Egyptische maatschappij (of misschien wel op de mensheid in het algemeen). Punt van kritiek is dat de ingewikkelde mozaïekstructuur ook tot gevolg heeft dat niet alle verhaallijnen even bevredigend uitgewerkt kunnen worden. Less is more. Toch is dit een hele behoorlijke film om eens je eigen vooroordelen over een islamitische samenleving tegen het licht te houden en daarmee te zien dat ook daar kunst vandaan komt die dingen ter discussie stelt.

avatar van Malick

Malick

Oef, wat was ik blij dat de film niet de 172 minuten duurde wat de DVD beweerde want dit is bocht van het ergste soort. Het deed me denken aan de volgende titelsong van een bepaalde soapserie:

De tijd van onbezorgdheid is voorbij

vandaag begint de lange weg naar morgen

de dromen komen als een vlinder vrij

niet langer in geborgenheid verborgen

Goede tijden, Slechte tijden

een dag die als een nacht verschijnt

Goede tijden, Slechte tijden

liefde leidt je tot het eind

Goede tijden, Slechte tijden

nee, het leven spaart je niet

Goede tijden, Slechte tijden

soms geluk en soms verdriet

Het ideaal komt langzaam dichterbij

maar spat uiteen zodra je het wilt vangen

de nieuwe kansen maken je weer blij

nooit komt er ooit een eind aan dat verlangen

Tegenslag werpt schaduw op geluk

maar je weet: het allerbeste zal nog komen

je moed en je vertrouwen gaan niet stuk

het leven kan net lijken op je dromen

Maar dan in Egypte.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Verbaast me vooral dat Verhoeven de titelsong van GTST kent. Meneer presenteert zich wel als de überkritische cinefiel, maar ondertussen...(nee hoor, grapje)